8 definiții pentru suprarealism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUPRAREALÍSM s. n. Curent literar și artistic apărut în prima jumătate a sec. XX în Franța și răspândit ulterior în toate țările lumii, care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. [Pr.: -re-a-] – Supra1- + realism (după fr. surréalisme).

SUPRAREALÍSM s. n. Curent literar și artistic apărut în prima jumătate a sec. XX, care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. [Pr.: -re-a-] – Supra1- + realism (după fr. surréalisme).

SUPRAREALÍSM s. n. Curent decadent în literatura și arta occidentală contemporană, care neagă gîndirea logică și refuză activitatea premeditată a gîndirii, punînd accentul pe elemente iraționale și inconștiente, pe vise și pe fenomene de automatism.

SUPRAREALÍSM s.n. Curent artistic și literar de avangardă din sec. XX, care neagă gândirea logică și își îndreaptă toată atenția asupra iraționalului, inconștientului, viselor și fenomenelor de automatism, considerându-le ca fiind unica modalitate revelatoare a veritabilei noastre esențe și potențialități. [Pron. -re-a-. / < supra- + realism, după fr. surréalisme].

SUPRAREALÍSM s. n. curent literar și artistic de avangardă din sec. XX, care, negând gândirea logică și activitatea premeditată a rațiunii în procesul creației artistice, preconiza o totală libertate de expresie, punând accentul pe irațional, inconștient, pe vise și pe automatismul psihic și verbal. (după fr. surréalisme)

SUPRAREALÍSM n. Curent în literatură și artă care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației, pe elementele iraționale și subconștiente. [Sil. su-pra-re-a-] /supra- + realism


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

suprarealísm (su-pra-re-a-) s. n.

suprarealísm s. n. (sil. -pra-re-a-)

Intrare: suprarealism
suprarealism substantiv neutru
  • silabație: -pra-re-a-
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • suprarealism
  • suprarealismul
  • suprarealismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • suprarealism
  • suprarealismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)