15 definiții pentru spermanțet spermanțetă

SPERMANȚÉT s. n. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și folosită în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă. [Var.: spermanțétă s. f.] – Din ngr. spermatséto. Cf. bg., rus. spermacet.

SPERMANȚÉT s. n. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și întrebuințată în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă. [Var.: spermanțétă s. f.] – Din ngr. spermatséto. Cf. bg., rus. spermacet.

SPERMANȚÉT s. n. Substanță de culoare albă, cu aspect de ceară, care se extrage din partea cerebrală a cașalotului și se întrebuințează în cosmetică și la fabricarea lumînărilor; alb de balenă. V. stearină. Un mic deranjament pe linia electrică... ne obligă să folosim această lumînare de spermanțet. V. ROM. martie 1954, 177. La șase perechi de geamuri, șase feșnice cu luminări de spermanțet. DELAVRANCEA, H. T. 216. – Variantă: spermanțétă s. f.

SPERMANȚÉT s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.

SPERMANȚÉT s. n. ceară din craniul de balenă, de delfin și din craniul și grăsimea de cașalot, folosită în industria cosmetică și la fabricarea lumânărilor; cetaceum. (< germ. Spermazet, fr., it. spermaceti)

spermanțét s. n. – Alb de balenă. – Var. sperma(n)țet(ă). Lat. sperma coeti, prin intermediul rus. spermacet (Sanzewitsch 209), cf. tc. ispermeçet, ngr. σπαρματσέτο.

SPERMANȚÉT n. Substanță unsuroasă albă, cu aspect de ceară, extrasă din craniul cetaceelor și întrebuințată, mai ales, la fabricarea lumânărilor, a unor alifii și a produselor cosmetice. /<germ. Spermazet, fr., it. spermaceti

sperma(n)țet n. alb de balenă: lumânări de spermanțet. [Rus. SPERMANȚETŬ (din lat. SPERMA COETI, semânță de chit)].

SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.

SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.

SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.

*spermanțétă f., pl. e (rus. spermacét, d. lat. sperma ceti, sămînță de chit [cetaceŭ]; it. spermacéti, fr. sperma ceti. V. chit, cetaceŭ). Un fel de seŭ sidefos scos din capu cetaceelor și întrebuințat la făcut lumînărĭ de bună calitate. V. stearină.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

SPERMANȚET s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.

Intrare: spermanțet
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular spermanțet spermanțetul
plural
genitiv-dativ singular spermanțet spermanțetului
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular spermanțe spermanțeta
plural
genitiv-dativ singular spermanțete spermanțetei
plural
vocativ singular
plural

spermanțet spermanțetă

 • 1. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și întrebuințată în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă, alb de balenă, ulei de cașalot.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 sinonime: cetaceum 2 exemple
  exemple
  • Un mic deranjament pe linia electrică... ne obligă să folosim această lumînare de spermanțet. V. ROM. martie 1954, 177.
   surse: DLRLC
  • La șase perechi de geamuri, șase feșnice cu lumînări de spermanțet. DELAVRANCEA, H. T. 216.
   surse: DLRLC

etimologie: