12 definiții pentru sonometru


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SONOMÉTRU, sonometre, s. n. Instrument pentru verificarea legilor de vibrație a coardelor, pentru a compara înălțimea a două sunete sau pentru a măsura un interval. ♦ Aparat electronic pentru măsurarea intensității undelor sonore, de obicei a zgomotelor. – Din fr. sonomètre.

sonometru sn [At: ANTONESCU, D. / Pl: ~re / E: fr sonomètre] 1 Aparat folosit pentru studierea legilor vibrațiilor coardelor sonore, pentru determinarea înălțimii sunetelor sau pentru măsurarea unui interval între sunete. 2 Aparat pentru măsurarea nivelelor de intensitate acustică a zgomotelor produse de o sursă determinată.

SONOMÉTRU, sonometre, s. n. Dispozitiv folosit la verificarea legilor de vibrație a coardelor, pentru a compara înălțimea a două sunete sau pentru a măsura un interval. ♦ Instrument electronic pentru măsurarea intensității undelor sonore, de obicei a zgomotelor. – Din fr. sonomètre.

SONOMÉTRU, sonometre, s. n. Aparat cu ajutorul căruia se pot studia legile vibrației coardelor sonore, se poate determina înălțimea unui sunet, valoarea unui interval etc. ♦ Aparat pentru măsurarea zgomotelor dintr-o sală.

SONOMÉTRU s.n. Instrument pentru studierea legilor vibrațiilor coardelor sonore și pentru determinarea frecvenței unui sunet. ♦ Aparat pentru măsurarea zgomotelor într-o sală. [< fr. sonomètre < lat. sonus – sunet, gr. metron – măsură].

SONOMÉTRU s. n. 1. aparat pentru studierea coardelor vibrante și determinarea frecvenței unui sunet. 2. aparat pentru măsurarea nivelelor de intensitate acustică a zgomotelor produse de o anumită sursă. (< fr. sonomètre)

SONOMÉTRU ~e n. Aparat pentru măsurarea intensității acustice a sunetelor (mai ales a zgomotelor); fonometru. [Sil. -me-tru] /<fr. sonometre


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

sonométru (-me-tru) s. n., art. sonométrul; pl. sonométre

sonométru s. n. (sil. -tru), art. sonométrul; pl. sonométre


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SONO- „sunet, zgomot”. ◊ L. sonus „sunet, zgomot” > fr. sono-, engl. id., germ. id. > rom. sono-.~fobie (v. -fobie), s. f., repulsie patologică față de zgomote; ~gramă (v. -gramă), s. f., înregistrare a profilului vocii; ~manometrie (v. mano-, v. -metrie1), s. f., metodă aplicată în tratamentul surdității premature, care permite realizarea presiunii necesare pentru deschiderea trompei lui Eustache; ~metrie (v. -metrie1), s. f., studiu comparat al sunetelor cu ajutorul sonometrului (2); ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument pentru verificarea legilor de vibrație a coardelor pentru compararea înălțimii sunetelor. 2. Aparat folosit la măsurarea obiectivă a nivelelor de intensitate acustică a zgomotelor produse de o sursă determinată; ~tecă (v. -tecă), s. f., arhivă conținînd înregistrări de sunete și zgomote.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SONOMETRU (< fr. {i}; {s} lat. sonus „sunet” + gr. metron „măsură”) s. n. 1. (FIZ.) Instrument pentru verificarea legilor de vibrație a coardelor, pentru compararea înălțimii sunetelor sau pentru măsurarea unui interval. 2. (TELEC., FIZ.) Aparat folosit la măsurarea obiectivă a nivelurilor de intensitate acustică, a zgomotelor produse de o sursă determinată.

Intrare: sonometru
sonometru substantiv neutru
 • silabație: -me-tru info
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sonometru
 • sonometrul
 • sonometru‑
plural
 • sonometre
 • sonometrele
genitiv-dativ singular
 • sonometru
 • sonometrului
plural
 • sonometre
 • sonometrelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

sonometru

 • 1. Instrument pentru verificarea legilor de vibrație a coardelor, pentru a compara înălțimea a două sunete sau pentru a măsura un interval.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Aparat electronic pentru măsurarea intensității undelor sonore, de obicei a zgomotelor.
   surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: fonometru

etimologie: