31 de definiții pentru social (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOCIÁL, -Ă, sociali, -e, adj. 1. Creat de societate, propriu societății; care este legat de viața oamenilor în societate, de raporturile lor în societate sau față de societate; care privește societatea omenească. 2. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenența la o anumită categorie socială, la un anumit grup social. [Pr.: -ci-al] – Din fr. social, lat. socialis.

SOCIÁL, -Ă, sociali, -e, adj. 1. Creat de societate, propriu societății; care este legat de viața oamenilor în societate, de raporturile lor în societate sau față de societate; care privește societatea omenească. 2. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenența la o anumită categorie socială, la un anumit grup social. [Pr.: -ci-al] – Din fr. social, lat. socialis.

SOCIÁL, -Ă, sociali, -e, adj. 1. Care este creat de societate, propriu societății, avînd caracterul acesteia; care este legat de viața oamenilor în societate, de raporturile lor în societate sau față de societate; care privește societatea omenească. Științe sociale.În «Mortua est» Eminescu e muncit de enigma morții; în «Împărat și proletar» de enigma vieții sociale, a luptelor de clasă, a revoluțiilor sociale. GHEREA, ST. CR. I 115. 2. Legat de apartenența la o anumită clasă a societății sau la un anumit grup din societate. Origine socială.Prin compoziția sa socială... armata a fost pusă în trecut... în slujba claselor exploatatoare. SCÎNTEIA, 1949, nr. 1347. ◊ Orînduire socială v. orînduire. 3. Care ține de o societate comercială sau de asociațiile unei case de comerț. Capital social. Parte socială.

SOCIÁL, -Ă adj. 1. Creat de societate, al societății, caracteristic societății; care privește societatea omenească. 2. Care este produsul unei activități desfășurate în comun. 3. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenența la o anumită clasă a societății. 4. Care aparține unei societăți comerciale. [Pron. -ci-a-. / < fr. social, it. sociale, lat. socialis].

SOCIÁL, -Ă adj. 1. referitor la societate, caracteristic societății. 2. creat de societate; care este produsul unei activități desfășurate în comun. 3. propriu unui anumit tip de societate. (< fr. social, lat. socialis)

SOCIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de societate; propriu societății. Mediu ~. Progres ~. 2) Care aparține unei anumite clase, unui anumit grup al societății. 3) Care este propriu unui grup de oameni. [Sil. -ci-al] /<fr. social, lat. socialis, it. sociale

social a. 1. privitor la societate: vieață socială; 2. relativ la o societate comercială: capital social.

*sociál, -ă adj. (lat. socialis. V. asociez). Relativ la societate (la lume): ordinea socială displace anarhiștilor. Relativ la o societate comercială: capitalu social. Știința socială, sociologia. Războiu social (la vechiĭ Romanĭ), insurecțiunea aliaților (sociĭ) din restu Italiiĭ p. a dobîndi drepturĭ egale cu cetățeniĭ Romeĭ (90-88). Adv. Socialmente.

SOCIAL-DEMOCRÁT1, -Ă, social-democrați, -te, adj. Care aparține social-democrației sau social-democraților. Partid social-democrat.

SOCIAL-DEMOCRATÍSM s. n. Ideologia și tactica social-democrației.

SOCIAL-DEMOCRAȚÍE s. f. Curent politic în mișcarea muncitorească internațională, care preconizează realizarea socialismului pe calea reformelor, negînd necesitatea luptei revoluționare și a dictaturii proletariatului.

económico-sociál, -ă adj.„Un rol major în îndeplinirea marilor obiective ale dezvoltării economico-sociale a țării.” R.l. 31 X 78 p. 3; v. și endemicitate (1973) (din economic + social; LRC II p. 215)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

sociál (-ci-al) adj. m., pl. sociáli; f. sociálă, pl. sociále

sociál adj. m. (sil. -ci-al), pl. sociáli; f. sg. sociálă, pl. sociále

sociál-democrát (-ci-al-, -mo-crat) adj. m., s. m., pl. sociál-democráți; adj. f., s. f. sociál-democrátă, pl. sociál-democráte

sociál-democratísm (-ci-al, -mo-cra-) s. n., art. sociál-democratísmul

sociál-democrațíe (-ci-al, -mo-cra-) s. f., art. sociál-democrațía, g.-d. sociál-democrațíi, art. sociál-democrațíei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SOCIÁL adj. v. comunicativ, expansiv, prietenos, sociabil, volubil.

social adj. v. COMUNICATIV. EXPANSIV. PRIETENOS. SOCIABIL. VOLUBIL.

SOCIAL-POLÍTIC adj. sociopolitic.

arată toate definițiile

Intrare: social
social adjectiv
 • silabație: -ci-al
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • social
 • socialul
 • socialu‑
 • socia
 • sociala
plural
 • sociali
 • socialii
 • sociale
 • socialele
genitiv-dativ singular
 • social
 • socialului
 • sociale
 • socialei
plural
 • sociali
 • socialilor
 • sociale
 • socialelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)