12 definiții pentru sluj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SLUJ s. n. (în expr.) A face (sau a sta) sluj = a) (despre câini sau despre alte animale) a se ridica în două labe; b) fig. (despre oameni) a avea o atitudine lingușitoare, slugarnică; a face cuiva temenele; a se ploconi, a se umili. – Din pol. sluz’.

sluj i [At: RESMERIȚĂ, D. / E: pn služ] 1 Strigăt cu care cineva îndeamnă câinele (sau rar, alt animal) dresat să ia poziție verticală, cu corpul sprijinit pe partea posterioară și cu labele dinainte ridicate și îndoite în fața pieptului. 2 (D. câini dresați; rar, d. alte animale dresate; îe) A face (sau a sta) ~ A lua poziție verticală, cu corpul sprijinit pe partea posterioară și cu labele de dinainte ridicate și îndoite în fața pieptului. 3 (Fig; d. oameni; îae) A avea o atitudine slugarnică (1). 4 (Fig; d. oameni; îae) A se înjosi.

SLUJ s. n. invar. (în expr.) A face (sau a sta) sluj = a) (despre câini sau despre alte animale) a se ridica în două labe; b) fig. (despre oameni) a avea o atitudine lingușitoare, slugarnică; a face cuiva temenele; a se ploconi, a se umili. – Din pol. sluz’.

SLUJ s. n. invar. (În expr.) A face (sau a sta) sluj = a) (despre cîini) a lua poziția verticală, cu corpul sprijinit pe partea posterioară și cu labele de dinainte ridicate în sus. Bubico (făcînd pe bancă sluj frumos, cu toată clătinătura vagonului) – Ham! CARAGIALE, O. II 268. Samurache stetea sluj, cu o chivără de hîrtie în cap. id. N. S. 50; b) (fig., despre persoane) a lua o atitudine de lingușire slugarnică, pentru a fi pe placul cuiva, a se ploconi, a face temenele. Ciocoaica de fată, cum îl văzu, începu... să se gudure pe lîngă el, să-i facă sluj ca o cățea leșinată de foame. ȘEZ. XII 38.

SLUJ n.: A face (sau a sta) ~ a) se spune despre câini, când stau în două labe; b) se spune despre persoane care se lingușesc, înjosindu-se. /<pol. služ

sluj n. în expresiunea a face sluj, a sta în două picioare, vorbind de câini: Samurache stetea sluj CAR. [Abstras din slujì].

sluj și (Munt. vest) sluș (pol. slysz, ascultă, stăĭ, orĭ rus. slúšaĭ, ascultă!) interj. adresată cînilor ca să stea în doŭă picĭoare. A face sluj, a sta în doŭă picĭoare (cînele): să facă sluș (CL. 1912, 8, 828).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

sluj interj. – Se folosește pentru a îndemna cîinele să stea în două labe. Pol. služ (Tiktin).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face sluj expr. 1. (d. animale) a se ridica în două labe. 2. (d. oameni) a se umili, a accepta un compromis.

Intrare: sluj
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sluj
  • slujul
  • sluju‑
plural
genitiv-dativ singular
  • sluj
  • slujului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

slujsubstantiv neutru

  • chat_bubble A face (sau a sta) sluj = (despre câini sau despre alte animale) a se ridica în două labe. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Bubico (făcînd pe bancă sluj frumos, cu toată clătinătura vagonului) – Ham! CARAGIALE, O. II 268. DLRLC
    • format_quote Samurache stetea sluj, cu o chivără de hîrtie în cap. CARAGIALE, N. S. 50. DLRLC
  • chat_bubble figurat A face (sau a sta) sluj = (despre oameni) a avea o atitudine lingușitoare, slugarnică; a face cuiva temenele; a se ploconi, a se umili. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ciocoaica de fată, cum îl văzu, începu... să se gudure pe lîngă el, să-i facă sluj ca o cățea leșinată de foame. ȘEZ. XII 38. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.