15 definiții pentru sfârlează sfârleaz


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SFÂRLEÁZĂ, sfârleze, s. f. 1. Titirez (pentru copii). ♦ Fig. Persoană vioaie și harnică. 2. Capătul de jos al fusului, a cărui formă (conică) face ca acesta să se învârtească mai ușor; prâsnel. 3. Placă metalică fixată pe o axă de lemn, care se așază la țară pe acoperișul caselor, pentru a arăta direcția vântului. – Sfârlă + suf. -ează.

sfârlea [At: LB / V: (înv) sfârleaz s / Pl: ~eze, (reg) ~ezi / E: sfârlă + -ează] 1 sf (Îrg) Prâsnel. 2 sf (Îdt) Vârtelniță. 3 sf (Reg) Fus cu ajutorul căruia se răsucesc firele toarse. 4 sf Jucărie mică făcută din metal, din lemn etc., cu vârf ascuțit, care poate fi rotită pe o suprafață plană Si: titirez, (îrg) sfârlă (6), prâsnel. 5 sf (Reg) Femeie slabă și iute la mers. 6 sf (Pop; fig) Persoană vioaie și harnică. 7 sf (Rar; dep) Vită slabă. 8 sf (Îrg) Jucărie alcătuită dintr-o scândurică flexibilă, în jurul căreia se răsucește o sfoară lungă cu un bețișor, căruia i se dă apoi drumul în părul sau în barba cuiva, pentru a le încâlci. 9 sf (Reg) Jucărie confecționată dintr-un cărăbuș imobilizat cu ajutorul unui ac, spin etc., care zbârnâie Si: (reg) zbârnâitoare. 10 sf (Reg) Morișcă. 11 sf (Reg) Giroscop (1). 12 sfa (Reg) Dans popular nedefinit mai îndeaproape. 13 sf (Reg) Melodie după care se execută sfârleaza (13). 14 sf (Reg) Pește mic, fără solzi, colorat în alb și negru, nedefinit mai îndeaproape.

SFÂRLEÁZĂ, sfârleze, s. f. 1. Titirez (pentru copii). ♦ Fig. Persoană vioaie și harnică. 2. Capătul de jos al fusului, a cărui formă (conică) face ca acesta să se învârtească mai ușor; prâsnel. 3. Placă metalică fixată pe o axă de lemn, care se așază la țară pe acoperișul caselor, pentru a arăta direcția vântului. – Sfârlă + suf. -ează.

SFÂRLEÁZĂ ~éze f. 1) Capătul conic din partea de jos a fusului de tors (care înlesnește rotirea acestuia); prâsnel; titirez. 2) Jucărie în formă de con cu vârf ascuțit care, fiind răsucită și lăsată să cadă pe o suprafață plană, își continuă mișcarea de rotație, păstrându-și astfel echilibrul; titirez; prâsnel. ◊ Iute ca o ~ a) foarte iute și harnic; b) care nu are nici un pic de astâmpăr. 3) Instrument meteorologic primitiv care indică direcția vântului; morișcă de vânt; giruetă. 4) fig. Persoană vioaie și sprintenă. /sfârlă + suf. ~ează

sfârlează f. bucată de lemn sau metal, străbătut de un bețișor, ce face să se învârtească în loc. [Diminutiv din sfârlă, cu sensul primitiv de dătătură repede].

SFÎRLEÁZĂ, sfîrleze, s. f. 1. Rotiță de lemn găurită la mijloc, fixată la capătul de jos al fusului, pentru ca acesta să se învîrtească mai ușor; prîsnel, titirez. [Fusul] are un titirez sau sfîrlează... care prin greutatea ei face să se învîrtească mai ușor. PAMFILE, I. C. 11. ◊ (În comparații, în legătură cu verbe de mișcare, sugerînd ideea de iuțeală) Umbla repede în toate părțile, ca o sfîrlează. SADOVEANU, O. VI 245. Fetele alergau și zoreau ca sfîrlezele. REBREANU, R. I 160. Trebuie un băiat iute spirt. Să umble ca sfîrleaza. BRĂTESCU-VOINEȘTI, Î. 63. 2. Jucărie de copil; titirez, prîsnel. 3. Placă metalică fixată pe o axă de lemn care se așază la țară pe acoperișul caselor, pentru a arăta direcția vîntului; morișcă de vînt.

sfîrleáză f., pl. eze (d. sfîrlă, ca spătează d. spată, saŭ d. sfîr cu sufixu -lează -lez, -rez, ca coglează, curculez, titirez; ngr. fúrla, fúrlos, svúrlos, svúrnos, svúros, svúra, titirez, sfîrlează). Titirez. Săgeată prinsă la mijloc în vîrfu unuĭ băț și lăsată așa în cit să-șĭ îndrepte vîrfu după cum bate vîntu. Fig. Persoană vioaĭe și harnică. V. zmîc și sfor.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

sfârleáză s. f., g.-d. art. sfârlézei; pl. sfârléze

sfârleáză s. f., g.-d. art. sfârlézei; pl. sfârléze


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SFÂRLEÁZĂ s. v. depănătoare, morișcă, vârtelniță, zbârnâitoare.

SFÂRLEÁZĂ s. 1. v. titirez. 2. v. prâsnel.

SFÎRLEA s. 1. prîsnel, titirez, (înv. și reg.) sfîrlă. (~ cu care se joacă copiii.) 2. prisnar, prîsnel, titirez, (reg.) măciucă. (~ la fusul de tors.)

sfîrlea s. v. DEPĂNĂTOARE. MORIȘCĂ. VÎRTELNIȚĂ. ZBÎRNÎITOARE.

Intrare: sfârlează
sfârlează substantiv feminin
substantiv feminin (F12)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sfârlea
  • sfârleaza
plural
  • sfârleze
  • sfârlezele
genitiv-dativ singular
  • sfârleze
  • sfârlezei
plural
  • sfârleze
  • sfârlezelor
vocativ singular
plural
sfârleaz
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.