2 intrări

27 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

REPREZENTÁRE, reprezentări, s. f. Acțiunea de a reprezenta și rezultatul ei. 1. Înfățișare, redare, reproducere a unui lucru (prin mijloace plastice). ♦ Reprezentare topografică = înscriere pe un plan, pe o hartă etc. a detaliilor de pe teren cu ajutorul semnelor topografice. 2. Imagine senzorială a obiectelor și fenomenelor realității, evocată mintal, în absența acestora, pe baza percepțiilor anterioare. 3. Interpretare pe scenă a unei lucrări dramatice; reprezentație. 4. (În sintagma) Cheltuieli de reprezentare = sume prevăzute într-un buget cu scopul de a acoperi cheltuielile rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană. – V. reprezenta. modificată

reprezentare sf [At: CR (1848), 212/26 / V: (înv) ~esin~ / S și: ~ese~ / Pl: ~tări / E: reprezenta] 1 Înfățișare a ceva în chip artistic prin linii, culori, cuvinte, sunete Si: oglindire, reprezentație (2), (îvr) obrăzuire. 2 (Îs) ~ topografică Înscriere pe un plan, pe o hartă etc. a detaliilor de pe teren cu ajutoml semnelor topografice. 3 Reprezentație (1). 4 Acționare în numele unei persoane, al unei colectivități Si: (înv) reprezentație (3) reprezentăluire. 5 (Îs) Cheltuieli de ~ Sume prevăzute în bugetul unui stat, al unei instituții sau al unei întreprinderi cu scopul de a acoperi cheltuielile rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană. 6 (Psh) Readucere în conștiința omului a obiectelor și a fenomenelor care au acționat anterior asupra simțurilor sale Si: reproducere (4), (înv) reprezentație 7 (Psh) Capacitate de a readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior Si: reproducere (5), (înv) reprezentație (5).

REPREZENTÁRE, reprezentări, s. f. Acțiunea de a reprezenta și rezultatul ei. 1. Înfățișare, redare, reproducere a unui lucru (prin mijloace plastice). ♦ Reprezentare topografică = înscriere pe un plan, pe o hartă etc. a detaliilor de pe teren cu ajutorul semnelor topografice. 2. Imagine senzorială a obiectelor și fenomenelor realității, evocată mintal, în absența acestora, pe baza percepțiilor anterioare. 3. Interpretare pe scenă a unei lucrări dramatice; reprezentație (1). 4. (În sintagma) Cheltuieli de reprezentare = sume prevăzute într-un buget cu scopul de a acoperi cheltuielile rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană. – V. reprezenta.

REPREZENTÁRE, reprezentări, s. f. Acțiunea de a reprezenta și rezultatul ei. 1. Înfățișare, redare, reproducere a unui lucru (prin mijloace plastice). Reprezentări plastice ale scenelor de vînătoare. ODOBESCU, S. III 50. ◊ Reprezentare topografică = înscrierea pe un plan, o hartă etc. a detaliilor planimetrice și de nivelment cu ajutorul semnelor topografice. 2. Prezentare pe scenă a unei lucrări dramatice. Interzic oricărui teatru reprezentarea pieselor fără autorizația mea în scris. CARAGIALE, O. VII 434. 3. (În expr.) Cheltuieli de reprezentare = sume prevăzute în bugetul unui stat, al unei instituții sau al unei întreprinderi cu scopul de a acoperi cheltuielile rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană. 4. (Psih.) Reflectare în conștiința omului a obiectelor și fenomenelor care au acționat anterior asupra simțurilor sale; capacitatea de a readuce în conștiință imaginile obiectelor sau fenomenelor percepute anterior. Aș fi avut reprezentarea fizică a părăsirii. CAMIL PETRESCU, U. N. 179.

REPREZENTÁRE s.f. 1. Acțiunea de a reprezenta și rezultatul ei. ♦ Reproducere, înfățișare a unui lucru (cu mijloace plastice). ♦ Reprezentare topografică = înscrierea pe un plan, pe o hartă a detaliilor de planimetrie și de nivelment; cheltuieli de reprezentare = sume prevăzute într-un buget pentru acoperirea cheltuielilor rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană. 2. Prezentare pe scenă a unei piese de teatru; reprezentație. 3. Reproducere în conștiința omului a obiectelor și a fenomenelor care au acționat anterior asupra simțurilor sale; imagine senzorială concretă a fenomenelor lumii exterioare. [< reprezenta, cf. fr. représentation].

REPREZENTÁRE s. f. 1. acțiunea de a reprezenta. 2. înfățișare, redare (cu mijloace plastice), reproducere. ♦ cheltuieli de ~ = sume prevăzute într-un buget pentru acoperirea cheltuielilor rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană. 3. reprezentație. 4. imagine senzorială a obiectelor sau fenomenelor lumii exterioare, evocată în conștiință în absența acestora; proces psihic care realizează această evocare. (< reprezenta)

REPREZENTÁRE ~ări f. 1) v. A REPREZENTA.Drept de ~ drept de a fi ales în unele organe reprezentative. 2) psih. Imagine senzorială a realității, evocată mintal. 3) v. REPREZENTAȚIE. /v. a reprezenta

REPREZENTÁ, reprezínt, vb. I. Tranz. 1. A avea forma sau înfățișarea unui anumit obiect; a realiza (în miniatură) un obiect. ♦ A înfățișa, a evoca ceva prin procedee plastice, grafice sau prin limbaj. 2. A interpreta pe scenă o lucrare dramatică în fața publicului. 3. A acționa în numele unei persoane, al unei colectivități, al unui stat în temeiul împuternicirii primite de la acestea sau de la lege; a avea un împuternicit sau un mandatar. ♦ A fi exponentul unui curent, al unei școli etc., înfățișând, întruchipând aspectele lor caracteristice, esențiale. 4. A constitui, a fi, a însemna. 5. A-și readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior; p. ext. a-și imagina, a-și închipui. 6. A exprima o legătură între mai multe mărimi printr-o relație matematică. – Din fr. représenter, lat. repraesentare.

REPREZENTÁ, reprezínt, vb. I. Tranz. 1. A avea forma sau înfățișarea unui anumit obiect; a realiza (în miniatură) un obiect. ♦ A înfățișa, a evoca ceva prin procedee plastice, grafice sau prin limbaj. 2. A interpreta pe scenă o lucrare dramatică în fața publicului. 3. A acționa în numele unei persoane, al unei colectivități, al unui stat în temeiul împuternicirii primite de la acestea sau de la lege; a avea un împuternicit sau un mandatar. ♦ A fi exponentul unui curent, al unei școli etc., înfățișând, întruchipând aspectele lor caracteristice, esențiale. 4. A constitui, a fi, a însemna. 5. A-și readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior; p. ext. a-și imagina, a-și închipui. 6. A exprima o legătură între mai multe mărimi printr-o relație matematică. – Din fr. représenter, lat. repraesentare.

reprezenta [At: BĂLCESCU, M.V. 10 / V: (înv) ~zan~, ~zin~ / S și: ~ese~ / Pzi: ~zint, (înv) ~tez, (rar) 3 ~zentă / E: fr représenter, lat representare] 1 vt A înfățișa ceva în chip artistic prin linii, culori, cuvinte, sunete Si: a oglindi, (îvr) a obrăzui. 2 vt A avea forma sau înfățișarea unui anumit obiect. 3 vt A realiza (în miniatură) un obiect. 4 vt (Înv) A reda. 5 vt A prezenta, a juca o lucrare dramatică în fața publicului. 6 vt (Îvr) A se prezenta. 7 vt A acționa în numele unei persoane, al unei colectivități Si: (înv) a reprezentălui. 8 vt A fi exponentul unui curent, al unei școli etc., înfățișând aspectele lor caracteristice, esențiale. 9 vt A constitui (1). 10 vt A-și readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior Si: a-și aminti (1). 11-12 vtr (Pex) A(-și) imagina. 13 vt A exprima o legătură între mai multe mărimi printr-o relație matematică.

reprezentațiune sf vz reprezentație

REPREZENTÁ, reprezínt, vb. I. Tranz. 1. A avea forma sau înfățișarea unui anumit obiect; a realiza (în miniatură) un obiect. Mîna dreaptă a împins înainte mult, pe masă, o călimară cu cerneală, care reprezenta un tun. SAHIA, N. 72. ♦ A înfățișa (un obiect sau un fenomen) în chip artistic, prin linii, culori, cuvinte, sunete. Tabloul reprezintă un peisaj. 2. (Cu privire la o lucrare dramatică) A prezenta, a juca în fața publicului. (Refl. pas.) De-l vei întreba a doua zi ce s-a reprezentat, a să-ți spuie că s-a jucat comedia lui Vodevil. NEGRUZZI, S. I 237. 3. A acționa în numele unei persoane, al unei colectivități, al unui stat, ca împuternicit, ca mandatar; a avea un împuternicit sau un mandatar. Județul nostru nu poate fi mai bine reprezentat decît de un bărbat independent. CARAGIALE, O. I 116. ♦ A fi exponent al unui curent, al unei școli etc., înfățișînd, întruchipînd aspectele lor caracteristice, esențiale. 4. A constitui, a fi, a însemna. Victoria revoluției din China și făurirea puternicei Republici Populare Chineze reprezintă una dintre cele mai mari victorii ale socialismului și democrației. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 4. 5. A exprima o legătură între mai multe mărimi printr-o relație matematică.

REPREZENTÁ vb. I. tr. 1. A înfățișa, a reda. ♦ A da o reprezentație teatrală, a juca o piesă de teatru. 2. A fi reprezentantul, delegatul cuiva, (spec.) al unui stat. 3. A constitui, a fi, a însemna. 4. A-și readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior; (p. ext.) a-și imagina. 5. (Mat.) A exprima o legătură între mai multe mărimi. [P.i. reprezínt. / cf. fr. représenter, lat. repraesentare].

REPREZENTÁ vb. I. tr. 1. a înfățișa, a reda. ◊ a da o reprezentație teatrală, a juca o piesă de teatru. 2. a fi reprezentantul, delegatul cuiva. 3. a constitui, a fi, a însemna. 4. (mat.) a exprima o legătură între mai multe mărimi. II. refl. a-și readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior; (p.ext.) a-și imagina. (< fr. représenter, lat. repraesentare)

A REPREZENTÁ reprezínt tranz. 1) A reda într-o formă concretă; a înfățișa. 2) (lucruri absente sau abstracte) A face să apară în formă concretă (prin intermediul unui alt obiect care îi corespunde). 3) (persoane sau colectivități) A acționa ca exponent, ca împuternicit, ca delegat; a înfățișa. ~ țara. 4) (realitatea în artă) A reda prin mijloace artistice; a înfățișa; a oglindi; a reflecta. 5) A evoca prin mijloace plastice. Tabloul reprezintă niște ruine. 6) A însemna prin sine; a constitui; a marca. 7) (imagini percepute anterior) A reproduce în memorie. 8) (piese de teatru) A prezenta publicului prin mijloace scenice; a juca. /<fr. représenter, lat. repraesentare

reprezentà v. 1. a figura prin penel, daltă, cuvântare: a reprezenta o scenă de familie; 2. a imita prin acțiune, prin vorbă: a reprezenta o tragedie; 3. a fi mandatar, delegat: fiecare județ e reprezentat în Cameră prin mai mulți deputați; 4. a-și pune în minte: a-și reprezenta pe un amic absent.

*reprezént, a v. tr. (lat. re-praesentare. V. prezent). Figurez, imitez, reproduc, redaŭ, prezent ĭar ochilor saŭ mințiĭ pin pictură, sculptură, vorbă saŭ mișcărĭ (joc pe scenă): a reprezenta o bătălie, un tip de eroŭ. Îs mandatar, delegat, reprezentant: ambasadoriĭ reprezentă șefiĭ statelor.

*reprezentațiúne f. (lat. repraesentatio-, -ónis). Acțiunea de a reprezenta: reprezentațiunea uneĭ pĭese teatrale. Fig. Lucru ridicul: cearta celor doĭ bețivĭ a fost curată reprezentațiune. Traĭ plin de demnitate pe care trebuĭe să-l ducă un om distins: cheltuĭelile de reprezentațiune ale unuĭ ambasador. Observațiune, mustrare, arătare de nemulțumire: a face cuĭva reprezentațiunĭ. Jur. Venirea la moștenire în locu unuĭ ascandent mort. Reprezentațiunea națională, parlamentu ales de națiune. A da reprezentațiune, a juca ceva la teatru saŭ la circ, (fig.) a te da în spectacul: aceștĭ bețivĭ, bătîndu-se, aŭ dat o reprezentațiune. – Ob. -áre, ĭar cînd e vorba de teatru, circ orĭ cinematograf, -áție: azĭ nu e reprezentație.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

reprezentare (re-pre-) s. f., g.-d. art. reprezentării; pl. reprezentări

reprezentáre s. f. (sil. -pre-) prezentare

reprezenta (a ~) (re-pre-) vb., ind. prez. 1 sg. reprezint, 3 reprezintă, 1 pl. reprezentăm

reprezentá vb. (sil. -pre-) prezenta

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

REPREZENTÁRE s. 1. v. imagine. 2. arătare, înfățișare, redare. (~ unui grup de copii, într-un tablou.) 3. v. personificare. 4. v. reflectare. 5. v. simbol.

REPREZENTARE s. 1. imagine, înfățișare, viziune, (înv.) vedenie, (fig.) icoană, oglindă. (~ obiectelor; ~ unor vremuri apuse.) 2. arătare, înfățișare, redare. (~ unui grup de muncitori, într-un tablou.) 3. incarnare, întruchipare, întrupare, personificare, simbolizare, (înv.) personificație. (~ răului.) 4. înfățișare, oglindire, reflectare. (~ realității în artă.) 5. simbol, (înv.) chip. (Albul e ~ nevinovăției.)

REPREZENTÁ vb. 1. v. înfățișa. 2. a arăta, a înfățișa, a reda. (Ce ~ acest tablou?) 3. v. ilustra. 4. v. simboliza. 5. a simboliza, (înv.) a semna. (Inorogul ~ moartea.) 6. a întruchipa, a simboliza, (înv.) a închipa. (Ce ~ acest semn?) 7. v. personifica. 8. a înfățișa, v. reflecta. (Un roman care ~ realitatea.) 9. v. marca. 10. v. constitui. 11. v. reda. 12. v. imagina. 13. a (se) juca, a (se) prezenta, (înv. și pop.) a (se) da, (înv.) a (se) parastisi. (Ce se ~ astă-seară la teatru?)

REPREZENTA vb. 1. a imagina, a închipui, a înfățișa, (înv.) a arăduce. (Decorul ~ o pădure.) 2. a arăta, a înfățișa, a reda. (Ce ~ acest tablou?) 3. a ilustra, a imagina, a înfățișa. (Acest desen ~...) 4. a închipui, a înfățișa, a semnifica, a simboliza. (Aceste romburi ~...) 5. a simboliza, (înv.) a semna. (Inorogul ~ moartea.) 6. a întruchipa, a simboliza, (înv.) a închipa. (Ce ~ acest semn?) 7. a incarna, a întruchipa, a întrupa, a personifica, a simboliza, (înv.) a închipa. (El ~ forța brutală.) 8. a înfățișa, a oglindi, a reflecta. (Arta ~ realitatea.) 9. a ilustra, a însemna, a marca, a semnifica. (Acest roman ~ o dată în literatură.) 10. a constitui, a fi, a forma, a însemna, (rar) a prezenta. (Acest capitol ~ partea esențială a lucrării.) 11. a exprima, a înfățișa, a reda, (fig.) a traduce. (Cartea ~ zbuciumul autorului.) 12. a-și imagina, a-și închipui, a-și înfățișa, a vedea, (înv.) a-și figura. (Cum ți-o ~ tu pe ea?) 13. a (se) juca, a (se) prezenta, (înv. și pop.) a (se) da, (înv.) a (se) parastisi. (Ce se ~ astă-seară la teatru?)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

REPREZENTÁRE (< reprezenta) s. f. 1. Acțiunea de a reprezenta. 2. Înfățișare. redare, reproducere. 3. Interpretare pe scenă a unei lucrări dramatice; reprezentație. 4. (PSIH.) Imagine senzorială (vizuală, auditivă etc.) a unor obiecte sau fenomene din realitate, evocată mintal în absența acestora; proces psihic care realizează această evocare. R. intervine în procesul memoriei, când se reproduce imaginea unor obiecte percepute anterior, sau în procesul imaginației, când se creează, pe baza elementelor date de experiența anterioară, imaginea unor obiecte necunoscute sau inexistente. R. constituie o formă de reflectare senzorială, aparținând primei trepte a cunoașterii, la gândirea abstractă. În psihologia cognitivă, reprezentările sunt cunoștințe comune, aparținând nespecialiștilor, asupra unei probleme. 5. (MAT.) Transcriere simbolică a unei proprietăți matematice, figurare geometrică a unei funcții etc. ◊ R. parametrică = exprimarea coordonatelor carteziene ale unui punct curent al unei curbe (suprafețe) ca funcție de un parametru (doi parametri independenți). ◊ R. proporțională = schemă care caută să asigure că fiecare facțiune (partid) este reprezentată în adunarea aleasă (comisie) proporțional cu mărimea sa pentru a-și impune politica.

Intrare: reprezentare
reprezentare substantiv feminin
 • silabație: re-pre- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • reprezentare
 • reprezentarea
plural
 • reprezentări
 • reprezentările
genitiv-dativ singular
 • reprezentări
 • reprezentării
plural
 • reprezentări
 • reprezentărilor
vocativ singular
plural
Intrare: reprezenta
 • silabație: re-pre- info
verb (VT56)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • reprezenta
 • reprezentare
 • reprezentat
 • reprezentatu‑
 • reprezentând
 • reprezentându‑
singular plural
 • reprezintă
 • reprezentați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • reprezint
(să)
 • reprezint
 • reprezentam
 • reprezentai
 • reprezentasem
a II-a (tu)
 • reprezinți
(să)
 • reprezinți
 • reprezentai
 • reprezentași
 • reprezentaseși
a III-a (el, ea)
 • reprezintă
(să)
 • reprezinte
 • reprezenta
 • reprezentă
 • reprezentase
plural I (noi)
 • reprezentăm
(să)
 • reprezentăm
 • reprezentam
 • reprezentarăm
 • reprezentaserăm
 • reprezentasem
a II-a (voi)
 • reprezentați
(să)
 • reprezentați
 • reprezentați
 • reprezentarăți
 • reprezentaserăți
 • reprezentaseți
a III-a (ei, ele)
 • reprezintă
(să)
 • reprezinte
 • reprezentau
 • reprezenta
 • reprezentaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

reprezentare, reprezentărisubstantiv feminin

 • 1. Acțiunea de a reprezenta și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Înfățișare, redare, reproducere a unui lucru (prin mijloace plastice). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Reprezentări plastice ale scenelor de vînătoare. ODOBESCU, S. III 50. DLRLC
   • 1.1.1. Reprezentare topografică = înscriere pe un plan, pe o hartă etc. a detaliilor de pe teren cu ajutorul semnelor topografice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. Imagine senzorială a obiectelor și fenomenelor realității, evocată mintal, în absența acestora, pe baza percepțiilor anterioare. DEX '09 DEX '98
   • format_quote Aș fi avut reprezentarea fizică a părăsirii. CAMIL PETRESCU, U. N. 179. DLRLC
   • diferențiere psihologie Reflectare în conștiința omului a obiectelor și fenomenelor care au acționat anterior asupra simțurilor sale; capacitatea de a readuce în conștiință imaginile obiectelor sau fenomenelor percepute anterior. DLRLC DN
  • 1.3. Interpretare pe scenă a unei lucrări dramatice;. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Interzic oricărui teatru reprezentarea pieselor fără autorizația mea în scris. CARAGIALE, O. VII 434. DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Cheltuieli de reprezentare = sume prevăzute într-un buget cu scopul de a acoperi cheltuielile rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
 • vezi reprezenta DEX '09 DEX '98 DN

reprezenta, reprezintverb

 • 1. A avea forma sau înfățișarea unui anumit obiect; a realiza (în miniatură) un obiect. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Mîna dreaptă a împins înainte mult, pe masă, o călimară cu cerneală, care reprezenta un tun. SAHIA, N. 72. DLRLC
  • 1.1. A înfățișa, a evoca ceva prin procedee plastice, grafice sau prin limbaj. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Tabloul reprezintă un peisaj. DLRLC
 • 2. A interpreta pe scenă o lucrare dramatică în fața publicului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote reflexiv pasiv De-l vei întreba a doua zi ce s-a reprezentat, a să-ți spuie că s-a jucat comedia lui Vodevil. NEGRUZZI, S. I 237. DLRLC
 • 3. A acționa în numele unei persoane, al unei colectivități, al unui stat în temeiul împuternicirii primite de la acestea sau de la lege; a avea un împuternicit sau un mandatar. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Județul nostru nu poate fi mai bine reprezentat decît de un bărbat independent. CARAGIALE, O. I 116. DLRLC
  • 3.1. A fi exponentul unui curent, al unei școli etc., înfățișând, întruchipând aspectele lor caracteristice, esențiale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 4. Constitui, fi, însemna. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Victoria revoluției din China și făurirea puternicei Republici Populare Chineze reprezintă una dintre cele mai mari victorii ale socialismului și democrației. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 4. DLRLC
 • 5. A-și readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior. DEX '09 DEX '98 DN
 • 6. A exprima o legătură între mai multe mărimi printr-o relație matematică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.