2 intrări

30 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RECOMANDAT, -Ă, recomandați, -te, adj. 1. Indicat, precizat ca bun. ♦ (Med.) Eficace pentru..., prescris. 2. (Despre scrisori, colete etc.) Pentru care poșta percepe un tarif special, emite la preluare recipisă și garantează predarea, sub semnătură, la destinație. ◊ Recomandat-expres = (despre scrisori, colete etc.) care este recomandat (2) și supus unui tarif de urgență, pentru a fi predat mai repede la destinație. ♦ (Substantivat, f.) Scrisoare recomandată (2). – V. recomanda. Cf. fr. recommandé.

recomandat, ~ă [At: NICHIFOR, P. 69/4 / V: (înv) ~men~ / Pl: ~ați, ~e / E: recomanda] 1-2 smf, a (Îvr) (Individ) care a fost semnalat atenției cuiva. 3 a Indicat ca bun. 4 a (Med; d. medicamente, tratamente etc.) Prescris. 5 a (D. scrisori) Care este francat după un tarif special, organele poștale garantând, printr-o recipisă, remiterea la destinație. 6-7 a (Îljv) ~-expres (Care este) recomandat și supus unui tarif de urgență, pentru a fi predat mai repede la destinație.

RECOMANDAT, -Ă, recomandați, -te, adj. 1. Indicat, precizat ca bun. ♦ (Med.) Eficace pentru..., prescris. 2. (Despre scrisori, colete etc.) Pentru care poșta percepe un tarif special, emite la preluare recipisă și garantează predarea, sub semnătură, la destinație. ◊ Recomandat-expres = (despre scrisori, colete etc.) care este recomandat și supus unui tarif de urgență, pentru a fi predat mai repede la destinație. ♦ (Substantivat, f.) Scrisoare recomandată (2). – V. recomanda. Cf. fr. recommandé.

RECOMANDAT, -Ă, recomandați, -te, adj. 1. Indicat, prezentat ca bun; (Med.) eficace pentru..., prescris. 2. (Despre scrisori, colete etc.) Care este francat după un tarif special pentru care organele poștale emit recipisă și garantează remiterea, sub semnătură, destinatarului. Dau scrisoarea aceasta recomandată. CARAGIALE, O. VII 12. ◊ Loc. adj. și adv. Recomandat-expres = (despre scrisori, colete etc.) care este recomandat și are un tarif de urgență, pentru care urmează a fi predat la destinație mai repede. ♦ (Substantivat, f.) Scrisoare cu un astfel de tarif.

RECOMANDAT, -Ă adj. 1. Indicat, potrivit. 2. (Despre scrisori, colete etc.; adesea s.) Care este francat cu o taxă specială, pentru a se remite destinatarului sub semnătură. [Cf. fr. recommandé].

RECOMANDAT, -Ă adj. (despre scrisori; și s. f.) francat cu o taxă specială, pentru a se remite destinatarului sub semnătură. (< fr. recommandé)

RECOMANDAT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A RECOMANDA. 3) și substantival (despre scrisori, colete etc.) Pentru care poșta, în schimbul unei plăți suplimentare, garantează predarea sub semnătura destinatarului. /v. a recomanda

recomandat a. se zice de o scrisoare asigurată prin plata unei taxe speciale.

RECOMANDA, recomand, vb. I. 1. Tranz. A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica, a propune. 2. Tranz. A semnala în mod special (pe cineva sau ceva) atenției cuiva; a prezenta în mod elogios, favorabil (pe cineva sau ceva). ♦ A propune pe cineva pentru un post sau pentru o sarcină. 3. Refl. A se prezenta (cuiva), a-și spune numele, a face cunoștință (cu cineva). ♦ Tranz. A face prezentările. ♦ Refl. A se da drept..., a trece drept... – Din fr. recommander.

RECOMANDA, recomand, vb. I. 1. Tranz. A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica, a propune. 2. Tranz. A semnala în mod special (pe cineva sau ceva) atenției cuiva; a prezenta în mod elogios, favorabil (pe cineva sau ceva). ♦ A propune pe cineva pentru un post sau pentru o sarcină. 3. Refl. A se prezenta (cuiva), a-și spune numele, a face cunoștință (cu cineva). ♦ Tranz. A face prezentările. ♦ Refl. A se da drept..., a trece drept... – Din fr. recommander.

recomanda [At: NICOLAU, P. 284/12 / V: (înv) ~men~, (îrg) ~mân~ / Pzi: recomand, (înv) ~dez / E: lat recommendare, fr recommander] 1 vt A semnala în mod special (pe cineva sau ceva) atenției cuiva. 2 vt A prezenta în mod elogios (pe cineva sau ceva) Si: (înv) a recomandarisi (1), a recomandui (1), a recomândălui (1). 3 vt A propune pe cineva pentru un post sau pentru o sarcină Si: (înv) a recomandui 4 vt (Frî) A da o persoană în grija cuiva. 5 vt A îndemna (pe cineva) la ceva Si: (înv) a recomandarisi (3), a recomandui (4), a recomăndălui (2). 6 vt A prescrie (un medicament, un tratament etc.) Si: (înv) a recomandui (5). 7 vr A se prezenta cuiva spunându-și numele Si: (înv) a se recomăndălui (3). 8 vr A se da drept... 9 vt A face prezentările. 10 vt (Înv; c. i. o scrisoare) A expedia recomandat (5).

recomendat, ~ă smf vz recomandat

RECOMANDA, recomand, vb. I. 1. Tranz. A îndemna (pe cineva) la ceva, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica; a propune. Miron Iuga le recomandă sînge rece și energie, deși își da seama că recomandația lui e vorbă în vînt. REBREANU, R. II 20. Nepricepînd nici ei realitatea, vor recomanda tot soluții utopice. IBRĂILEANU, SP. CR. 192. I-am recomandat ca să te roage pe d-ta... să i le dai. CARAGIALE, O, VII 10. 2. Tranz. A semnala în mod special atenției cuiva (pe cineva sau ceva); a prezenta în mod elogios (pe cineva sau ceva). Era celebru în întocmirea măiastră a menuurilor, în rețetele de mîncări recomandate bucătarilor. C. PETRESCU, Î. I 5. Nu am nevoie a recomanda ce iese din pana lui. ALECSANDRI, S. 145. Ne-am așezat la otelul... unde fusesem recomandați. NEGRUZZI, S. I 326. ♦ (Franțuzism, cu privire la persoane) A da în grija cuiva, a încredința. La săvîrșirea ei din viață, domnița Marghioala mă recomandă iubirii și îngrijirii fiului său. KOGĂLNICEANU, S. A. 190. ♦ A propune pe cineva pentru un post sau o sarcină. Te-aș ruga să recomanzi pe frate-meu Costache, care n-are nici o treabă aici și se află cam în lipsă. GHICA, A. 584. ◊ Refl. pas. Voind să aibă cu dînsul pe cineva care să cunoască limba țărei, i se recomandase un tînăr care pretindea că știe vorbi romînește. GHICA, A. 15. 3. Refl. A se prezenta (cuiva), a-și spune numele; a face cunoștință (cu cineva). S-a oprit, și-a descoperit fruntea înaltă încununată cu păr alb și s-a recomandat. SADOVEANU, E. 170. Îl întîlnea întotdeauna, prezent la aceleași ore. Se recomandase odată și-i povestise necazul. C. PETRESCU, C. V. 127. Mă recomand Titu Herdelea, poet... REBREANU, R. I 18. ♦ A se da drept..., a trece drept..., a se prezenta... Ofițerul se recomandă ca un francez în slujba regelui de Svedia. NEGRUZZI, S. I 180. ♦ Tranz. A face prezentările. Ghigu recomandă: – verișoarele mele: duduile Aspasia și Hericlia Ovanez... domnu Ismail. BASSARABESCU, V. 17. – Variantă: (învechit) recomandui (KOGĂLNICEANU, S. 42) vb. IV.

RECOMANDUI vb. IV. v. recomanda.

RECOMANDA vb. I. 1. tr. A sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. tr. A-și da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ♦ A propune, a indica (pe cineva) pentru un post. 3. refl. A se prezenta (cuiva), a-și spune numele în vederea cunoașterii; a face cunoștință. ♦ A se da drept. ♦ tr. A face prezentările. [P.i. recomand, 3,6 -dă. / < fr. recommander].

RECOMANDA vb. I. tr. 1. a sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. a-și da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ◊ a propune, a indica pentru un post. ◊ a face prezentările. II. refl. a se prezenta (cuiva); a face cunoștință. ◊ a se da drept (cineva). (< fr. recommander)

A RECOMANDA recomand tranz. 1) A formula ca sfat (sau ca dispoziție); a propune. 2) (proiecte, rapoarte, candidaturi etc.) A prezenta spre examinare și aprobare; a înainta; a propune. 3) (persoane) A prezenta pentru a obține bunăvoința și protecția (cuiva). 4) (persoane) A face să fie cunoscut, menționând numele și alte informații; a prezenta. /<fr. recommander

A SE RECOMANDA mă recomand intranz. A se prezenta (cuiva); a-și spune numele; a face cunoștință. /<fr. recommander

recomandà v. 1. a sprijini pe lângă cineva, ca să-i fie favorabil: a recomanda pe un funcționar superiorului său; 2. a face demn de stimă: meritele sale îl recomandă în destul; 3. a sfătui energic: recomandă-i să fie prudent; 4. a asigura o scrisoare plătind o taxă suplimentară.

*recománd, a v. tr. (fr. recommander, lat. commendare. V. comand). Vorbesc orĭ scriŭ cuĭva despre cineva ca să-l apere, ca să-l protejeze: muri recomandîndu-mĭ copiiĭ săĭ, a recomanda examinatorilor un candidat. Fac demn de stimă, arăt meritele: faptele îl recomandă destul. (Ironic și despre defecte: faptele îl recomandaŭ destul pe bandit). Prezent, introduc în cunoștința cuĭva, spun numele: îțĭ recomand pe domnu Popescu. Spun saŭ poruncesc cuĭva, sfătuĭesc, îndemn: ĭ-am recomandat să nu plece. Cer să fie înscrisă în registru o scrisoare la poștă plătind o suprataxă, ca să fiŭ sigur de predare și să obțin despăgubirĭ în caz de perdere. V. refl. Îmĭ spun numele și calitatea cînd fac cunoștință cu cineva: mă recomand Popescu, tipograf. Frumos te recomanzĭ! halal să-țĭ fie! (maĭ mult ironic). Prost te recomanzĭ! urîte fapte facĭ! – Fals recomînd (după comînd).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

recomandat adj. m., pl. recomandați; f. sg. recomandată, pl. recomandate

recomanda (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. recomand, 2 sg. recomanzi, 3 recomandă; conj. prez. 1 sg. să recomand, 3 să recomande

recomanda (a ~) vb., ind. prez. 3 recomandă

recomanda vb., ind. prez. 1 sg. recomand, 3 sg. și pl. recomandă

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RECOMANDAT adj. adecvat, conform, convenabil, corespunzător, cuvenit, indicat, nimerit, oportun, potrivit, recomandabil, (livr.) pertinent, (înv.) cuviincios, răspunzător, (fig.) sănătos. (Calea cea mai ~ pentru...)

RECOMANDA vb. 1. v. preconiza. 2. v. prescrie. 3. v. sfătui. 4. v. propune. 5. v. prezenta.

RECOMANDA vb. 1. a preconiza, a propune. (A ~ o serie de măsuri.) 2. a indica, a prescrie, (pop.) a scrie. (Îi ~ un tratament.) 3. a sfătui. (Îți ~ să-ți vezi de treabă.) 4. a propune, (înv. și reg.) a prepune. (Îl ~ pentru avansare.) 5. a (se) prezenta, (înv.) a (se) sistisi. (Mă ~ Popescu; l-am ~ lui...)

Intrare: recomandat
recomandat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • recomandat
  • recomandatul
  • recomandatu‑
  • recomanda
  • recomandata
plural
  • recomandați
  • recomandații
  • recomandate
  • recomandatele
genitiv-dativ singular
  • recomandat
  • recomandatului
  • recomandate
  • recomandatei
plural
  • recomandați
  • recomandaților
  • recomandate
  • recomandatelor
vocativ singular
plural
recomendat
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: recomanda
verb (VT4)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • recomanda
  • recomandare
  • recomandat
  • recomandatu‑
  • recomandând
  • recomandându‑
singular plural
  • recomandă
  • recomandați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • recomand
(să)
  • recomand
  • recomandam
  • recomandai
  • recomandasem
a II-a (tu)
  • recomanzi
(să)
  • recomanzi
  • recomandai
  • recomandași
  • recomandaseși
a III-a (el, ea)
  • recomandă
(să)
  • recomande
  • recomanda
  • recomandă
  • recomandase
plural I (noi)
  • recomandăm
(să)
  • recomandăm
  • recomandam
  • recomandarăm
  • recomandaserăm
  • recomandasem
a II-a (voi)
  • recomandați
(să)
  • recomandați
  • recomandați
  • recomandarăți
  • recomandaserăți
  • recomandaseți
a III-a (ei, ele)
  • recomandă
(să)
  • recomande
  • recomandau
  • recomanda
  • recomandaseră
verb (VT408)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • recomandui
  • recomanduire
  • recomanduit
  • recomanduitu‑
  • recomanduind
  • recomanduindu‑
singular plural
  • recomanduiește
  • recomanduiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • recomanduiesc
(să)
  • recomanduiesc
  • recomanduiam
  • recomanduii
  • recomanduisem
a II-a (tu)
  • recomanduiești
(să)
  • recomanduiești
  • recomanduiai
  • recomanduiși
  • recomanduiseși
a III-a (el, ea)
  • recomanduiește
(să)
  • recomanduiască
  • recomanduia
  • recomandui
  • recomanduise
plural I (noi)
  • recomanduim
(să)
  • recomanduim
  • recomanduiam
  • recomanduirăm
  • recomanduiserăm
  • recomanduisem
a II-a (voi)
  • recomanduiți
(să)
  • recomanduiți
  • recomanduiați
  • recomanduirăți
  • recomanduiserăți
  • recomanduiseți
a III-a (ei, ele)
  • recomanduiesc
(să)
  • recomanduiască
  • recomanduiau
  • recomandui
  • recomanduiseră
recomenda
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
recomânda
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

recomandat, recomandaadjectiv

  • 1. Indicat, precizat ca bun. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. (Despre scrisori, colete etc.) Pentru care poșta percepe un tarif special, emite la preluare recipisă și garantează predarea, sub semnătură, la destinație. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Dau scrisoarea aceasta recomandată. CARAGIALE, O. VII 12. DLRLC
    • 2.1. Recomandat-expres = (despre scrisori, colete etc.) care este recomandat și supus unui tarif de urgență, pentru a fi predat mai repede la destinație. DEX '09 DLRLC
    • 2.2. (și) substantivat feminin Scrisoare recomandată. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

recomanda, recomandverb

  • 1. tranzitiv A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Miron Iuga le recomandă sînge rece și energie, deși își da seama că recomandația lui e vorbă în vînt. REBREANU, R. II 20. DLRLC
    • format_quote Nepricepînd nici ei realitatea, vor recomanda tot soluții utopice. IBRĂILEANU, SP. CR. 192. DLRLC
    • format_quote I-am recomandat ca să te roage pe d-ta... să i le dai. CARAGIALE, O, VII 10. DLRLC
  • 2. tranzitiv A semnala în mod special (pe cineva sau ceva) atenției cuiva; a prezenta în mod elogios, favorabil (pe cineva sau ceva). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Era celebru în întocmirea măiastră a menuurilor, în rețetele de mîncări recomandate bucătarilor. C. PETRESCU, Î. I 5. DLRLC
    • format_quote Nu am nevoie a recomanda ce iese din pana lui. ALECSANDRI, S. 145. DLRLC
    • format_quote Ne-am așezat la otelul... unde fusesem recomandați. NEGRUZZI, S. I 326. DLRLC
    • 2.1. franțuzism (Cu privire la persoane) A da în grija cuiva. DLRLC
      sinonime: încredința
      • format_quote La săvîrșirea ei din viață, domnița Marghioala mă recomandă iubirii și îngrijirii fiului său. KOGĂLNICEANU, S. A. 190. DLRLC
    • 2.2. A propune pe cineva pentru un post sau pentru o sarcină. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Te-aș ruga să recomanzi pe frate-meu Costache, care n-are nici o treabă aici și se află cam în lipsă. GHICA, A. 584. DLRLC
      • format_quote reflexiv pasiv Voind să aibă cu dînsul pe cineva care să cunoască limba țărei, i se recomandase un tînăr care pretindea că știe vorbi romînește. GHICA, A. 15. DLRLC
  • 3. reflexiv A se prezenta (cuiva), a-și spune numele, a face cunoștință (cu cineva). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: prezenta
    • format_quote S-a oprit, și-a descoperit fruntea înaltă încununată cu păr alb și s-a recomandat. SADOVEANU, E. 170. DLRLC
    • format_quote Îl întîlnea întotdeauna, prezent la aceleași ore. Se recomandase odată și-i povestise necazul. C. PETRESCU, C. V. 127. DLRLC
    • format_quote Mă recomand Titu Herdelea, poet... REBREANU, R. I 18. DLRLC
    • 3.1. tranzitiv A face prezentările. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Ghigu recomandă: – verișoarele mele: duduile Aspasia și Hericlia Ovanez... domnu Ismail. BASSARABESCU, V. 17. DLRLC
    • 3.2. reflexiv A se da drept..., a trece drept... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Ofițerul se recomandă ca un francez în slujba regelui de Svedia. NEGRUZZI, S. I 180. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.