11 definiții pentru radină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RÁDINĂ, radine, s. f. (Reg.) 1. Amestec de rădăcini și de crengi de copaci care atârnă de pe mal în apă sau plutesc pe apă. 2. Loc de sub mal, scobit, unde se adună peștii. 3. Rețea cu ochiuri mari care se montează la setcile de prins pește. – Din sb., rus. redina.

radină sf [At: ANTIPA, P. 114 / V: răd~, rati~, ratin sm / Pl: ~ne, ~ni / E: rs редина, srb redina] (Reg) 1 Răgălie (1). 2 (Îe) Parcă ești prins pe rădini Se spune despre un om ud până la piele. 3 (Îf ratină) Creangă (1). 4 (Îf ratină; lpl) Vreascuri. 5 Bucată de lemn rotundă. 6 Sirec.

RÁDINĂ, radine, s. f. (Reg.) 1. Amestec de rădăcini și de crengi de copaci care atârnă de pe mal în apă sau plutesc pe apă. 2. Loc de sub mal, scobit, unde se adună peștii. 3. Rețea cu ochiuri mari care se montează la setcile de prins pește. – Din scr., rus. redina.

RÁDINĂ, radine, s. f. (Regional) 1. Împletitură, amestec de rădăcini și crengi de copaci care se rup din malul unei ape și plutesc pe apă sau rămîn prinse de mal. ♦ Loc așezat sub mal, cu rădăcini de arbori, unde se adună peștii; plavie, răgălie. Peștele stă întotdeauna la radină (Oltenia) sau la răgălie ori plavie (Argeș), adică stă ascuns între rădăcinile pomilor de pe mal. ANTIPA, P. 137. 2. Rețea cu ochiuri mari, care se montează la una sau la ambele părți ale setcilor de prins pește; sirec. [Rețelele] cu ochi rari se numesc radină... sau sirec. ANTIPA, P. 496.

rádină f., pl. rădinĭ, ca străchinĭ (vsl. radina, cuv. cu înț. neșt. la Miklosich), Dun. Răgălie. Rădăcinĭ de arinĭ, de sălciĭ, de plopĭ care cresc pe mal. – Și rátină (Olt.)

radine f. pl. cele două plăși laterale ale setcei. [Origină necunoscută].

răgălíe, răgățî́nă, sud. f., pl. ĭ (cp. cu vsl. rogatŭ, cornut). Buturugă saŭ rădăcină de salcie orĭ de alt copac adusă de rîŭ saŭ dezgropată de oamenĭ ca s’o întrebuințeze ca combustibil. – Și rádină.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

radină (reg.) s. f., g.-d. art. radinei; pl. radine

rádină s. f., g.-d. art. rádinei; pl. rádine

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RÁDINĂ s. v. răgălie, sirec.

Intrare: radină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • radină
 • radina
plural
 • radine
 • radinele
genitiv-dativ singular
 • radine
 • radinei
plural
 • radine
 • radinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

radină, radinesubstantiv feminin

regional
 • 1. Amestec de rădăcini și de crengi de copaci care atârnă de pe mal în apă sau plutesc pe apă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. Loc de sub mal, scobit, unde se adună peștii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Peștele stă întotdeauna la radină (Oltenia) sau la răgălie ori plavie (Argeș), adică stă ascuns între rădăcinile pomilor de pe mal. ANTIPA, P. 137. DLRLC
 • 3. Rețea cu ochiuri mari care se montează la setcile de prins pește. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: sirec
  • format_quote [Rețelele] cu ochi rari se numesc radină... sau sirec. ANTIPA, P. 496. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.