18 definiții pentru portativ


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PORTATÍV2, -Ă, portativi, -e, adj. Ușor de purtat sau de transportat; portabil, transportabil. ◊ Dicționar portativ = dicționar de format mic, ușor de mânuit. – Din fr. portatif.

PORTATÍV2, -Ă, portativi, -e, adj. Ușor de purtat sau de transportat; portabil, transportabil. ◊ Dicționar portativ = dicționar de format mic, ușor de mânuit. – Din fr. portatif.

PORTATÍV1, portative, s. n. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. – Et. nec.

PORTATÍV1, portative, s. n. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. – Et. nec.

PORTATÍV1, portative, s. n. Sistem de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. Sus, pe-un stîlp de telegraf, S-a oprit din zbor o cioară. Suspendată ca o notă Pe un portativ gigant. TOPÎRCEANU, P. 201.

PORTATÍV 2, -Ă, portativi, -e, adj. Ușor de purtat sau de transportat; portabil, transportabil. își depunea servieta pe scaunul de alături sau geamandanul de dimensiuni portative, la picioare. C. PETRESCU, O. P. I 146. Explozia se producea prin curentul electric al unei mici baterii portative. BART, S. M. 72. ◊ Dicționar portativ = dicționar de format mic, ușor de mînuit.

PORTATÍV, -Ă adj. Care se poartă, se transportă ușor; portabil. ♦ Dicționar portativ = dicționar de format mic. [< fr. portatif].

PORTATÍV s.n. Sistem de cinci linii paralele, orizontale pe care se scriu notele muzicale. [< fr. portatif].

PORTATÍV, -Ă I. adj. portabil. ◊ de dimensiuni reduse, mic. II. s. n. sistem de cinci linii orizontale, paralele și echidistante, pe care se scriu notele muzicale. (< fr. portatif)

PORTATÍV2 (~i, ~e) Care poate fi purtat cu sine; care poate fi ușor transportat; portabil. Televizor ~. /<fr. portatif

PORTATÍV1 ~e n. muz. Sistem de cinci linii paralele, egal distanțate între ele, pe care și între care se scriu notele muzicale. /cf. germ. Portativ

portativ a. ușor de purtat. ║ n. Muz. grup de linii și de spații pentru scrierea notelor.

*portatív, -ă adj. (fr. portatif, it. portativo). Care se poate purta în butzunar saŭ și altfel: un dicționar portativ, pușca e o armă portativă. Muz. S. n., pl. e. Număr de cincĭ liniĭ egal depărtate între ele p. a scrie notele.

portativ, semn grafic alcătuit din 5 linii orizontale, paralele și echidistante, cu ajutorul căruia se reprezintă înălțimea* sunetelor, prin scrierea lor pe cele 5 linii și spații determinate de acestea. Numerotarea liniilor se face de jos în sus. Pe p. pot fi reprezentate 11 sunete; pentru reprezentarea celorlalte sunete mai grave sau mai acute se folosesc linii suplimentare așezate dedesubtul sau deasupra p. Ideea notației muzicale pe linii paralele, orizontale, echidistante a apărut prima dată în sec. 9 la Hucbald (840-930). Numărul liniilor era condiționat de diapazonul (4) melodiei respective și varia de la 6 la 16 linii. Distanțele de ton* și semiton* erau notate, la început, în stânga p. și se respectau pe tot parcursul melodiei. În sec. 11, G. d’Arezzo a realizat un nou sistem de notație, reducând liniile p. la 4. Pentru precizarea sunetelor el a folosit cheile* (Do, Fa, Sol), așezate la capătul din stânga al p. Perfecționarea notației (1) muzicale a stabilit mai târziu numărul liniilor p. la 5, pe care se notează și astăzi. P. de 5 linii se numește p. simplu, iar cel format din 2 p. simple unite printr-o bară verticală și o acoladă*, la capătul din stânga, se numește p. general. Acest p. este folosit pentru notarea unor instr. ca pianul*, celesta*, clavecinul*, armoniul*, harfa*, orga mică*. Pentru notarea știmei de orgă mare se folosește un p. general (pentru manual*) și un p. simplu [pentru pedalier (I)]. Sin.: pentagramă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

portatív2 s. n., pl. portatíve

portatív1 (rar) adj. m., pl. portatívi; f. portatívă, pl. portatíve

portatív adj. m., pl. portatívi; f. sg. portatívă, pl. portatíve

portatív s. n., pl. portatíve


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PORTATÍV adj. v. transportabil.

PORTATIV adj. portabil, transportabil, (înv.) purtăreț. (Obiect ~.)

Intrare: portativ
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • portativ
 • portativul
 • portativu‑
 • portati
 • portativa
plural
 • portativi
 • portativii
 • portative
 • portativele
genitiv-dativ singular
 • portativ
 • portativului
 • portative
 • portativei
plural
 • portativi
 • portativilor
 • portative
 • portativelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)