21 de definiții pentru popular popolar (cel mult 20 afișate)

school Articole pe această temă:

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

POPULÁR, -Ă, populari, -e, adj. 1. Care aparține poporului, privitor la popor, care provine din popor. ♦ Care este alcătuit din oameni din popor și lucrează pentru popor. 2. Creat de popor; specific unui popor, caracteristic culturii lui. 3. Care este făcut pentru popor, creat pentru necesitățile poporului; accesibil tuturor. ♦ (Despre expuneri, prelegeri, lucrări) Care poate fi înțeles cu ușurință de oricine; simplu, natural. 4. Care este iubit de popor, care se bucură de simpatia, de considerația opiniei publice; p. ext. cunoscut de toți. ♦ Care are o comportare prietenoasă, cordială, atentă față de toată lumea. – Din fr. populaire.

POPULÁR, -Ă, populari, -e, adj. 1. Care aparține poporului, privitor la popor, care provine din popor. ♦ Care este alcătuit din oameni din popor și lucrează pentru popor. 2. Creat de popor; specific unui popor, caracteristic culturii lui. 3. Care este făcut pentru popor, creat pentru necesitățile poporului; accesibil tuturor. ♦ (Despre expuneri, prelegeri, lucrări) Care poate fi înțeles cu ușurință de oricine; simplu, natural. 4. Care este iubit de popor, care se bucură de simpatia, de considerația opiniei publice; p. ext. cunoscut de toți. ♦ Care are o comportare prietenoasă, cordială, atentă față de toată lumea. – Din fr. populaire.

popular, ~ă a [At: HELIADE, O. II, 142 / V: popo~ / Pl: ~i, ~e / E: fr populaire] 1 Care aparține poporului (11). 2 Privitor la popor (11). 3 Care provine din popor (11). 4 Care servește interesele poporului (11). 5 Creat de popor (11). 6 Specific unui popor (11). 7 Caracteristic culturii unui popor (11). 8 Făcut pentru popor (11). 9 Creat pentru necesitățile poporului (11). 10 (Pex) Accesibil tuturor. 11 Care este alcătuit din oameni din popor (11) și lucrează pentru el. 12 Iubit de popor (5) Si: (înv) poporan (17). 13 Care se bucură de simpatia, considerația, respectul opiniei publice Si: (înv) poporan (18). 14 Care se bucură de succes în popor (11) Si: (rar) poporan (19). 15 (Pex) Cunoscut de toți (înv) poporan (20). 16-17 (Rar) Care iubește poporul (5, 11) Si: (rar) poporan (21-22). 18-19 Devotat poporului (5, 11) Si: (rar) poporan (23-24). 20 Care are o comportare prietenoasă, cordială, apropiată față de oameni simpli Si: (rar) poporan (25). 21 (D. lucrări, prelegeri, expuneri) Care poate fi înțeles cu ușurință de oricine Si: natural, simplu.

POPULÁR, -Ă, populari, -e, adj. 1. Care se referă la popor, care provine din popor, care aparține poporului, care servește interesele poporului. Numai partidul clasei muncitoare, partid cu adevărat popular, a cărui politică corespunde intereselor vitale ale maselor, numai puterea populară, rod al luptei eroice, pline de sacrificii, a poporului – își pot îngădui să încurajeze și să dezvolte autocritica și critica de jos. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2716. ◊ (În denumirea unor funcții și instituții de stat și obștești) Sfat popular. Asesor popular.Camioanele verzi ale miliției populare stăteau cu păturile pe bot, să nu înghețe motoarele. DUMITRIU, V. L. 68. Sînt acum la universitatea populară a scriitorilor. SAHIA, U.R.S.S. 195. ◊ Democrație populară v. democrație. 2. Creat de popor, specific unui popor, caracteristic culturii lui. Poezie populară.Țara Făgărașului este un vast laborator de poezie populară. BOGZA, C. O. 275. Greșeala este că începe neamul cu școalele Ardealului și nu cu școala limbei... cînticilor populare. RUSSO, S. 65. ◊ Etimologie populară v. etimologie. 3. Făcut pentru popor, pe înțelesul (gustul, măsura) tuturor, accesibil tuturor. Se obligă la fiecare ediție a-mi trimite de fiecare volum al meu cîte patruzeci (40) exemplare ediție populară și cîte (10) zece exemplare de lux. CARAGIALE, O. VII 516. În prelegeri populare idealele le apăr. EMINESCU, N. 43. 4. Iubit de popor, care se bucură de simpatia, considerația, respectul opiniei publice, de succes în masele largi ale poporului, cunoscut de toți. Artist popular. Revistă populară. ▭ [Alexandru Donici] debutînd prin «Căruța poștei», cînticel care curînd se făcu popular, traduse apoi «Țiganii» de Pușkin. NEGRUZZI, S. I 333.

POPULÁR, -Ă adj. 1. Referitor la popor, din popor, al poporului. 2. Apărut, creat în popor. 3. Destinat poporului; accesibil tuturor. 4. Apreciat, iubit de popor; (p. ext.) cunoscut de toată lumea. [Cf. lat. popularis, fr. populaire].

POPULÁR, -Ă adj. 1. referitor la popor, din popor, al poporului. 2. apărut, creat în popor. 3. destinat poporului. 4. apreciat, iubit de popor. (< fr. populaire)

POPULÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de popor; propriu poporului. Voință ~ă. Manifestare ~ă.Front ~ organizație care întrunește forțele progresiste ale poporului. 2) Care aparține poporului; creat de popor; provenit din popor. Tradiții ~e. Baladă ~ă. 3) Care este destinat poporului; făcut pentru popor. Bibliotecă ~ă. Reprezentație ~ă. 4) Care se bucură de popularitate; care place unui mare număr de oameni. Interpret ~. 5) (despre limbă, stilul lucrărilor, prelegerilor etc.) Care poate fi înțeles cu ușurință de toți; simplu. /<fr. populaire

popular a. 1. ce privește poporul: credință populară; 2. iubit de popor: om popular.

*populár, -ă adj. (lat. popularis). Provenit din popor: literatură, expresiune, credință populară. Făcut p. popor: bibliotecă populară. Favorabil poporuluĭ: lege populară. Ĭubit de popor: un om popular. Adv. Ca poporu, simplu: a scrie popular. V. democratic, vulgar, poporan.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

populár adj. m., pl. populári; f. populáră, pl. populáre

populár adj. m., pl. populári; f. sg. populáră, pl. populáre

Consiliul Central al Sindicatelor din R.P.R.

Republica Populară Romînă (R.P.R.)


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

POPULÁR adj. 1. poporan, (înv. și reg.) poporal, (înv.) poporar. (Literatură ~.) 2. (înv.) poporan. (Școli ~.) 3. (astăzi rar) vulgar, (înv.) prost. (Latina ~.)

POPULAR adj. 1. poporan, (înv. și reg.) poporal, (înv.) poporar. (Literatură ~.) 2. (înv.) poporan. (Școli ~.) 3. (înv.) prost, vulgar. (Latina ~.)

BALADĂ POPULÁRĂ s. (LIT.) cântec bătrânesc.

BALADĂ POPULA s. (LIT.) cîntec bătrînesc.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

POPULÁR, -Ă adj. (cf. lat. popularis. fr. populaire): în sintagmele cuvânt popular, etimologie populară, formă populară, împrumut popular, latină populară, limbaj popular, limbă populară, termen popular și vorbire populară (v.).

irozi, teatru popular, cu caracter religios, de origine cultă, care înfățișează legenda Nașterii. Despre prezența i. la români nu deținem date anterioare sec. 18 (Miron Costin). Kogălniceanu menționează ca interpreți ai „misterelor religioase” irodul sau betleemul pe „dascăli și pe dieci”, iar mai târziu, pe „fiii de boieri”. În sec. 19 obiceiul a fost preluat de popor: „tacâmuri irodești” pe care îl jucau „pe la moșiile boierilor” și „la casele negustorilor” (Burada). Pătrunzând în repertoriul maselor, i. li s-au adus treptat modificări, în contact, probabil și cu teatrul de haiduci și de păpuși (Caraman), cu conținutul profan al acestora, ceea ce a apărut ca o necesitate psihologică de compensare a atmosferei religioase. În multe zone, i. anticipă sau continuă teatrul de păpuși (Brăiloiu). Repertoriul este eterogen: se succed cântece de stea*, melodii de origine bis. cu melodii adaptate sau create de popor, cu cântece din armată, romanțe (2) și cuplete de revistă*. Sin.: vicleim; vertep.

arată toate definițiile

Intrare: popular
popular adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • popular
 • popularul
 • popularu‑
 • popula
 • populara
plural
 • populari
 • popularii
 • populare
 • popularele
genitiv-dativ singular
 • popular
 • popularului
 • populare
 • popularei
plural
 • populari
 • popularilor
 • populare
 • popularelor
vocativ singular
plural
popolar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

popular popolar

 • 1. Care aparține poporului, privitor la popor, care provine din popor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 4 exemple
  exemple
  • Numai partidul clasei muncitoare, partid cu adevărat popular, a cărui politică corespunde intereselor vitale ale maselor, numai puterea populară, rod al luptei eroice, pline de sacrificii, a poporului – își pot îngădui să încurajeze și să dezvolte autocritica și critica de jos. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2716.
   surse: DLRLC
  • (În denumirea unor funcții și instituții de stat și obștești) Sfat popular. Asesor popular.
   surse: DLRLC
  • (În denumirea unor funcții și instituții de stat și obștești) Camioanele verzi ale miliției populare stăteau cu păturile pe bot, să nu înghețe motoarele. DUMITRIU, V. L. 68.
   surse: DLRLC
  • (În denumirea unor funcții și instituții de stat și obștești) Sînt acum la universitatea populară a scriitorilor. SAHIA, U.R.S.S. 195.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Care este alcătuit din oameni din popor și lucrează pentru popor.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • surse: DLRLC
 • 2. Creat de popor; specific unui popor, caracteristic culturii lui.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 3 exemple
  exemple
  • Poezie populară.
   surse: DLRLC
  • Țara Făgărașului este un vast laborator de poezie populară. BOGZA, C. O. 275.
   surse: DLRLC
  • Greșeala este că începe neamul cu școalele Ardealului și nu cu școala limbei... cînticilor populare. RUSSO, S. 65.
   surse: DLRLC
 • 3. Care este făcut pentru popor, creat pentru necesitățile poporului; accesibil tuturor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Se obligă la fiecare ediție a-mi trimite de fiecare volum al meu cîte patruzeci (40) exemplare ediție populară și cîte (10) zece exemplare de lux. CARAGIALE, O. VII 516.
   surse: DLRLC
  • 3.1. (Despre expuneri, prelegeri, lucrări) Care poate fi înțeles cu ușurință de oricine.
   exemple
   • În prelegeri populare idealele le apăr. EMINESCU, N. 43.
    surse: DLRLC
 • 4. Care este iubit de popor, care se bucură de simpatia, de considerația opiniei publice.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 2 exemple
  exemple
  • Artist popular. Revistă populară.
   surse: DLRLC
  • [Alexandru Donici] debutînd prin «Căruța poștei», cînticel care curînd se făcu popular, traduse apoi «Țiganii» de Pușkin. NEGRUZZI, S. I 333.
   surse: DLRLC
  • 4.1. prin extensiune Cunoscut de toți.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 4.2. Care are o comportare prietenoasă, cordială, atentă față de toată lumea.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: