11 definiții pentru popâc

din care

Explicative DEX

POPÂC interj. (Pop. și fam.) Exclamație (de surpriză, de mirare) care se rostește la apariția neașteptată a cuiva. – Onomatopee.

popâc [At: ALECSANDRI, T. 947 / V: (reg) popuc / E: cf țopăc] 1-2 i, av (Pfm) (Cuvânt care exprimă surprindere, mirare, neplăcere etc. și se rostește când apare cineva) neașteptat. 3-4 i, sm (Mol; îcr alte interjecții) (Cuvânt care redă un) zgomot produs de ruperea bruscă a unui lucru.

POPÂC interj. (Pop. și fam.) Exclamație (de surprindere, de mirare) care se rostește la apariția neașteptată a cuiva. – Onomatopee.

popâc! int. tronc! pe neașteptate: de unde ai ieșit deodată popâc? AL. [Onomatopee].

popuc i vz popâc

POPÎC interj. Exclamație care se rostește la apariția neașteptată a cuiva; tronc, hop. Mai știi păcatul, poate să-ți iasă înainte vreun iepure ceva... și popîc! m-oi trezi cu tine-acasă, ca și cu frate-tău. CREANGĂ, P. 187. ◊ (Adverbial) Bine-am găsit, giupîneasă. – Piei, drace!... Da de unde-ai ieșit deodată popîc, chir Manoli? ALECSANDRI, T. I 343.

popîc și popúc (rus. popýh, popyháh, în grabă), interj. care arată o sosire neașteptată (poponeț): popîc și el la masă! – Și hopîc, d. hop (Șez. 30, 292). V. țopîc.

popúc, V. popîc.

Ortografice DOOM

popâc (pop.) interj.

popâc (pop.) interj.

popâc interj.

Regionalisme / arhaisme

popâc! interj. (pop. și fam.) 1. exclamație de surprindere, de mirare, care se rostește la apariția neașteptată a cuiva; tronc!, hop!, țopâc!. 2. cuvînt care redă zgomotul produs de ruperea bruscă a unui lucru.

Intrare: popâc
popâc interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • popâc
popuc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

popâcinterjecție

  • 1. popular familiar Exclamație (de surpriză, de mirare) care se rostește la apariția neașteptată a cuiva. DEX '09 DLRLC
    sinonime: hop tronc
    • format_quote Mai știi păcatul, poate să-ți iasă înainte vreun iepure ceva... și popîc! m-oi trezi cu tine-acasă, ca și cu frate-tău. CREANGĂ, P. 187. DLRLC
    • format_quote (și) adverbial Bine-am găsit, giupîneasă. – Piei, drace!... Da de unde-ai ieșit deodată popîc, chir Manoli? ALECSANDRI, T. I 343. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.