20 de definiții pentru polcă poalcă porcă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PÓLCĂ2, polci, s. f. Dans popular originar din Boemia, în ritm viu, sprinten, care, în a doua jumătate a sec. XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal; melodie după care se execută acest dans. – Din fr., rus. polka.

PÓLCĂ1, polci, s. f. (Reg.) Haină femeiască de stofă (căptușită sau îmblănită), de diferite lungimi, croită pe talie, care se poartă la țară. – Din rus. pol’ka „poală a hainei”.

PÓLCĂ1, polci, s. f. (Reg.) Haină femeiască de stofă (căptușită sau îmblănită), de diferite lungimi, croită pe talie, care se poartă la țară. – Din rus. pol’ka „poală a hainei”.

polcă1 sf [At: CR (1846), 202/36 / V: (reg) poal~, porcă / Pl: ~lci / E: fr polka, rs полка] 1 Dans popular din Boemia, cu ritm sprinten, vioi, puternic marcat, însoțit de mici salturi, care, în a doua jumătate a sec. XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal. 2 Melodie după care se execută polca1 (1).

polcă2 sf [At: SEVASTOS, N. 47 / Pl: ~lci / E: rs полька „poală a hainei”] (Reg) Haină sau jachetă pe care o poartă femeile la țară, făcută din stofă sau lână împletită și croită pe talie, de lungime variabilă, de obicei scurtă căptușită sau îmblănită.

PÓLCĂ2, polci, s. f. Numele unui dans popular originar din Boemia, în ritm viu, sprinten, care, în a doua jumătate a sec. XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal; melodie după care se execută acest dans. – Din fr., rus. polka.

PÓLCĂ 1, polci, s. f. (Mold.) Un fel de jachetă femeiască (țărănească) de stofă, croită pe talie, care acoperă partea de sus a corpului. V. bluză. Lelea Ileana era îmbrăcată cuviincios, cu fustă și polcă cernite și bariz cafeniu. SADOVEANU, N. F. 165. Ș-am văzut o copiliță, Numa-n polcă și-n rochiță. SEVASTOS, C. 109.

PÓLCĂ2, polci, s. f. Dans național polonez, obișnuit în trecut și la noi; melodia după care se joacă acest dans. Să venim acum la copila d-tale, mătușă, pre care vrei s-o dai la pansion. Îndată ce va intra acolo... a să învețe a juca polca și a să uite hora. NEGRUZZI, S. I 299.

PÓLCĂ s.f. Dans popular ceh sau polonez de perechi, vioi, însoțit de mici salturi; melodia acestui dans. [Pl. -ci. / < fr., rus. polka < cuv. polonez].

PÓLCĂ s. f. dans popular de perechi, originar din Boemia, vioi, însoțit de mici salturi, devenit dans de bal; melodia corespunzătoare. (< fr., rus. polka)

PÓLCĂ ~ci f. mai ales art. 1) Dans popular, de origine cehă, executat de perechi în cerc, într-un tempo vioi și săltăreț, care a căpătat o largă răspândire ca dans de bal. 2) Melodie după care se execută acest dans. 3) Compoziție muzicală având la bază ritmul acestui dans. /<rus. polka

polcă f. danț de origină polonă și aria după care se joacă: polca mazurca.

polcă f. Mold. ciupagul sau pieptarul de lână al țărancelor; polca e anteriul femeiesc. [Lit. haină poloneză].

2) pólcă f., pl. ĭ (fr. polka, d. pol. ceh. Polka, Polonă. V. polcă 1). Un dans pe măsura 2/4 imitat la 1679 după dansu numit „scoțian” (schottisch) și readus la modă la 1835 în Praga. Un tur din acest dans: a dansa doŭă polcĭ. Melodia după care se dansează acest dans, V, mazurcă.

1) pólcă f., pl. ĭ (rut. rus. pólĭka, „Polonă, Leașcă” și „cabană”. Cp. cu venghercă. Cp. și cu rus. pólka, dim. d. polá, poală. V. polcă 2). Surtuc femeĭesc făcut din stofă supțire căptușită care acopere corpu pînă la șoldurĭ (fr. tailleur). V. bluză, talie, cĭupag.

poalcă[1] sf vz polcă1 corectată

  1. În original, greșit tipărit: poa. O confirmă definiția principală — LauraGellner

Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

pólcă s. f., g.-d. art. pólcii; pl. polci

pólcă (haină, dans) s. f., g.-d. art. pólcii; pl. polci


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

polcă 1. Dans* popular ceh, în măsură* de 2/4. A inspirat nenumărate piese muzicale destinate balurilor din sec. 19 și începutul sec. 20. P. celebre a creat Johann Strauss-Fiul. 2. V. luncanul.

Intrare: polcă
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • polcă
  • polca
plural
  • polci
  • polcile
genitiv-dativ singular
  • polci
  • polcii
plural
  • polci
  • polcilor
vocativ singular
plural
poalcă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
porcă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.