17 definiții pentru ontologie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ONTOLOGIE s. f. Ramură a filosofiei care studiază ființa, trăsăturile generale ale existenței. – Din fr. ontologie.

ontologie sf [At: EPISCUPESCU, O. î, 296 / V: (iuz) ~ghie / Pl: ~ii / E: ger Ontologie, fr ontologie] 1 Ramură a filozofiei care studiază trăsăturile generale ale existenței. 2 Teorie speculativă despre esențele sau principiile ultime ale tuturor lucrurilor. 3 Latură a materialismului dialectic care se referă la determinările și la structura realității obiective.

ONTOLOGIE s. f. Ramură a filosofiei care studiază trăsăturile generale ale existenței. – Din fr. ontologie.

ONTOLOGIE s. f. (în filozofia premarxistă) Teorie a existenței, a tot ceea ce există, despărțită arbitrar de teoria cunoașterii și care rupe categoriile și formele gîndirii de existență.

ONTOLOGIE s.f. 1. Ramură a filozofiei având drept obiect existența ca atare, trăsăturile și principiile comune oricărei existențe. ♦ Teorie speculativă despre esențele sau principiile ultime ale tuturor lucrurilor. 2. Latură a materialismului dialectic care se referă la determinările și la structura realității obiective. [Gen. -iei. / < fr. ontologie, cf. gr. on – ființă, logos – studiu].

ONTOLOGÍE s. f. ramură a filozofiei care studiază trăsăturile cele mai generale ale existenței; teoria existenței. (< fr. ontologie)

ONTOLOGÍE ~i f. 1) Ramură a filozofiei care se ocupă cu studiul bazelor și principiilor existenței; teorie a existenței. 2) Existență obiectivă a lucrurilor din realitate. [G.-D. ontologiei] /<fr. ontologie

ontologie f. partea metafizicei ce tratează despre ființa în genere.

*ontologíe f. (ont- ca în onto-genie și -logie ca în pale-onto-logie). Șt. nat. Știința vietăților în general. Fil. În metafizică, partea care se ocupă de esență, de cauza primordială a ființeĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ontologie (ramură a filozofiei) s. f., art. ontologia, g.-d. ontologii, art. ontologiei

ontologie s. f., art. ontologia, g.-d. ontologii, art. ontologiei

ontologie s. f., art. ontologia, g.-d. ontologii, art. ontologiei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ONTOLOGIE s. (FILOZ.) teoria existenței.

ONTOLOGIE s. (FILOZ.) teoria existenței.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ONTO- „ființă, existență”. ◊ gr. on, ontos „ceea ce există, ființă” > fr. onto-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. onto-.~clazie (v. -clazie), s. f., etapă în evoluția existenței unei ființe, caracterizată prin preponderența proceselor de deteriorare; ~geneză (v. -geneză), s. f., ontogenie*; ~genie (v. -genie1), s. f., dezvoltare a individului, începînd de la embrion și pînă la stadiul de adult; sin. ontogeneză; ~gonie (v. -gonie), s. f., disciplină care studiază apariția ființelor pe pămînt; ~logie (v. -logie1), s. f., ramură a filozofiei care studiază trăsăturile existenței; ~morfogeneză (v. morfo-, v. -geneză), s. f., dezvoltare a țesuturilor și a organelor în cursul ontogenezei unui individ.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ONTOLOGÍE (< < fr. {i}; {s} gr. on, ontos „ființă, existență” + logos „studiu”) s. f. Ramură a filozofiei care studiază trăsăturile ființei, existența; teoria existenței. Termenul a fost introdus în 1613 de filozoful german R. Hoklenium, pentru a desemna știința universală despre ființa ca atare, dar acest tip de reflecție filozofică se găsea deja la Aristotel. În sec. 18, filozoful german C. Wolff numea o. metafizică generală, iar Kant distingea o. ca parte a întregului sistem al metafizicii alături de psihologie, cosmologie și teologie rațională. În sec. 20, în contextul discuțiilor despre problemele limbajului, o. se desparte de tradiția substanțialistă și interpretează ființa ca problematică: pe de o parte, în prelungirea epistemologiei, examinând statutul entităților care apar în discurs (B. Russell, W. Quine); pe de altă parte, în construcții nedeductive, în jurul chestiunii sensului ființei (fenomenologia lui Heidegger).

Intrare: ontologie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ontologie
 • ontologia
plural
genitiv-dativ singular
 • ontologii
 • ontologiei
plural
vocativ singular
plural
ontologhie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ontologiesubstantiv feminin

 • 1. Ramură a filozofiei care studiază ființa, trăsăturile generale ale existenței. DEX '09 DN
  • 1.1. Teorie speculativă despre esențele sau principiile ultime ale tuturor lucrurilor. DN
   • diferențiere Teorie a existenței, a tot ceea ce există, despărțită arbitrar de teoria cunoașterii și care rupe categoriile și formele gândirii de existență. DLRLC
 • 2. Latură a materialismului dialectic care se referă la determinările și la structura realității obiective. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.