11 definiții pentru ofsaid

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÓFSAID, ofsaiduri, s. n. (Sport) Împrejurare, penalizată de arbitru, în care un jucător aflat în posesia mingii se găsește în zona pe care o formează linia ultimului jucător al echipei adverse și linia porții adverse. – Din engl. off-side.

ÓFSAID, ofsaiduri, s. n. (Sport) Împrejurare, penalizată de arbitru, în care un jucător aflat în posesia mingii se găsește în zona pe care o formează linia ultimului jucător al echipei adverse și linia porții adverse. – Din engl. off-side.

ofsaid sn [At: SP. POP. 1958, nr 3233, 3/2 / Pl: ~uri / E: eg off-side] Greșeală făcută de un jucător, constând în depășirea, fără minge, a ultimului jucător advers, exceptând portarul, la fotbal și a liniei pe care se află mingea, la rugbi.

ÓFSAID, ofsaiduri, s. n. (Sport) Greșeală de plasare a unui jucător constînd în depășirea, fără minge, la fotbal, a ultimului apărător advers (exceptînd pe portar), iar la rugbi a liniei pe care se află mingea. – Pronunțat: -said.

ÓFSAID s.n. (Sport) Greșeală constând în depășirea fără minge a ultimului jucător din echipa adversă (cu excepția portarului) de către un fotbalist sau a liniei pe care se află mingea de către un rugbist. ◊ (Argotic) A prinde în ofsaid = a prinde pe picior greșit, a surprinde într-o situație nefavorabilă, în care nu are dreptate. [Pron. of-said, scris și offside. / < engl. offside].

ÓFSAID s. n. greșeală; deplasare a unui jucător, în depășirea fără minge a ultimului jucător advers (cu excepția portarului), la fotbal, sau a liniei pe care se află mingea, la rugbi. ♦ (arg.) a prinde în ~ = a prinde pe picior greșit. (< engl. offside)

ÓFSAID ~uri n. (la fotbal) Situație (care se penalizează) când un jucător, aflat pe jumătatea de teren a echipei adverse, este pus în posesia mingii în momentul când se găsește mai aproape de linia porții decât jucătorii din formația opusă (cu excepția portarului). /<engl. offside

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ofsaid (desp. -said) s. n., pl. ofsaiduri

ofsaid (-said) s. n., pl. ofsaiduri

ófsaid s. n. (sil. -said), pl. ófsaiduri

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi în ofsaid expr. 1. (în fotbal sau în hochei) a fi în poziție neregulamentară de joc în terenul advers. 2. (fig.) a acționa în mod necinstit, a comite un act ilegal. 3. (intl.) a nu fi la curent cu ultimele evenimente.

Intrare: ofsaid
 • silabație: of-said info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ofsaid
 • ofsaidul
 • ofsaidu‑
plural
 • ofsaiduri
 • ofsaidurile
genitiv-dativ singular
 • ofsaid
 • ofsaidului
plural
 • ofsaiduri
 • ofsaidurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ofsaid, ofsaidurisubstantiv neutru

 • 1. sport Împrejurare, penalizată de arbitru, în care un jucător aflat în posesia mingii se găsește în zona pe care o formează linia ultimului jucător al echipei adverse și linia porții adverse. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • chat_bubble argou; argotic A prinde în ofsaid = a prinde pe picior greșit, a surprinde într-o situație nefavorabilă, în care nu are dreptate. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.