19 definiții pentru nojiță

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOJIȚĂ, nojițe, s. f. 1. Curelușă sau șiret cu care se leagă opincile de picior. 2. (Reg.) Fiecare dintre găurile opincii, prin care se trece nojița (1). [Var.: năjiță s. f.] – Din bg. nojița.

nojiță sf [At: LB / V: (reg) năj~ / Pl: ~țe / E: bg ножица] 1 (Mpl) Curelușă sau șiret din piele, din păr de animale, din sfoară, din lână etc. cu care se leagă opincile, fixându-se pe picior Si: (reg) nojeală, târsână. 2 (Reg; îe) Cât ți-ai lega ~ța sau ~țele (la un picior) Foarte repede. 3 (Reg; dep) Cal slab și prăpădit. 4 (Trs) Legătoare subțire și îngustă. 5 (Trs) Sfoară. 6 (Trs; spc) Curelușă care leagă una de alta părțile unei unelte din agricultură numită îmblăciu. 7 (Reg) Fiecare dintre găurile sau cheotorile de pe marginea opincii prin care se trece nojița (1). 8 (Reg) Gaură rotundă făcută ca semn în urechile oilor. 9 (Reg) Organ genital al femeii. 10 (Reg) Plantă medicinală care crește în formă de copăcel, cu frunze asemănătoare celor de liliac și cu floarea albastră.

NOJIȚĂ, nojițe, s. f. 1. Curelușă sau șiret cu care se leagă opincile de picior. 2. (Reg.) Fiecare dintre găurile opincii, prin care se petrece nojița (1). [Var.: năjiță s. f.] – Din bg. nojița.

NOJIȚĂ, nojițe, s. f. 1. Curelușă sau șiret de lînă, de păr de cal etc., care se petrece prin găurile opincilor și se leagă împrejurul gleznei, pentru a fixa încălțămintea pe picior. Are totdeauna opincile fără petice, nojițele fără noduri. STANCU, D. 80. Era îmbrăcat curat, cu cojocul scurt... cu opinci frumos aduse la vîrfuri și cu nojițele negre de păr de cal înfășurate des și strîns pînă mai sus de gleznă. SADOVEANU, O. VIII 51. A făcut pielea dă bivol nojițe subțîrele. ȘEZ. III 75. ◊ Expr. Cît ți-ai lega nojițele = în puțin timp, în scurtă vreme. 2. Fiecare din găurile opincii, prin care se petrece curelușa sau șiretul. A petrecut cîte o pereche de ață neagră de păr de cal prin cele nojițe. CREANGĂ, A. 25. – Variantă: năjiță (DELAVRANCEA, S. 22) s. f.

NOJIȚĂ ~e f. 1) Curelușă sau șiret cu care se leagă opincile. 2) Fiecare dintre găurile opincii prin care trece curelușa sau șiretul respectiv. /<bulg. nojița

nojiță f. pl. 1. Munt. curelușe de legat opincile pe picior: se încalță cu opincile, încrucișă nojițele pe pulpe ISP.; 2. Mold. gaura de pe marginea opincei prin care se trece curelușa: și-a petrecut câte o păreche de ață neagră de păr de cal prin cele nojițe CR. [Serb. NOJIȚA, din slav. NOGA, picior].

nojíță și năjíță f., pl. e (sîrb. nožica, picioruș, d. noga, picĭor. V. cotonog). Sud (GrS. 6, 70). Tîrsînă. Nord (nójiță). Cheotoare de opincă (cîte doŭă laterale, una înapoĭ și, uneorĭ, și una la vîrf) pin care se trec curelele saŭ tîrsînele cu care se leagă opinca de picĭor (BSG. 1933, 322).

NĂJIȚĂ s. f. v. nojiță.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nojiță s. f., g.-d. art. nojiței; pl. nojițe

nojiță s. f., g.-d. art. nojiței; pl. nojițe

nojiță s. f., g.-d. art. nojiței; pl. nojițe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NOJIȚĂ s. (reg.) curea, nojeală, târsână. (~ pentru legat opincile.)

NOJIȚĂ s. (reg.) curea, nojeală, tîrsînă. (~ pentru legat opincile.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

nojiță (nojițe), s. f.1. Șiret pentru legat opincile. – 2. (Mold.) Capsă, gaură la opinci. – Mr. nujiță, megl. nujoață, najoața. Bg., sb., cr. nožica (Cihac, II, 217; Tiktin; Pascu, II, 202); sensul primitiv din sl. este cel de dim. al lui noga „picior”, dar pare că s-a confundat cu sl., bg., sb. žica „șiret” (cf. jiță); în așa fel încît sb. nožica „picioruș” a ajuns să însemne în rom. „șiret”. – Der. noaje, s. f. (coardă, legătură; bandă), înv., probabil formație regresivă din nojiță (Iordan, Dift., 286). Oajdă, s. f. (înv. și Trans., coardă), cu der. înhojda, vb. (Trans., a lega), pare să aparțină la aceeași familie. Ngr. νουζίτσα trebuie să provină din sl. (Meyer, Neugr. St., II, 47).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

nojiță, nojițe, s.f. (pop.; mai ales la pl.) 1. curelușă sau șiret din piele, din păr de animale, din sfoară, din lână cu care se leagă opincile; târsână, nojeală. 2. (reg. deprec.) cal slab și prăpădit. 3. (reg.) legătoare subțire și îngustă; sfoară; curelușă care leagă porțile îmblăciului. 4. (reg.) găurile de pe marginea opincii, prin care trec nojițele; găurile din urechile oilor. 5. (reg.) plantă medicinală cu frunze ca ale liliacului și cu flori albastre.

nojiță, nojițe, s.f. – (reg.) 1. Găurile de la opinci prin care se petrece șiretul: „Pe la nojiță cu flori, / Ti-om ridica până-n nori” (Bârlea, 1924 I: 120). 2. Semn de recunoaștere în urechea oii (Maram. Nord: Strâmtura). – Din bg., scr. nožica „picioruș” (Cihac, Tiktin, Pascu, cf. DER; DEX, MDA) < sl. noga „picior” (Șăineanu, Scriban, DER).

nojiță, -e, s.f. – Găurile de la opinci prin care se petrece șiretul: „Pe la nojiță cu flori, / Ti-om ridica până-n nori” (Bârlea 1924 I: 120). – Dim. din sl. noja „picior”, contaminat cu sl. žica (cf. jiță) „șiret” (DER); bg. nožica (DEX).

Intrare: nojiță
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nojiță
 • nojița
plural
 • nojițe
 • nojițele
genitiv-dativ singular
 • nojițe
 • nojiței
plural
 • nojițe
 • nojițelor
vocativ singular
plural
năjiță substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • năjiță
 • năjița
plural
 • năjițe
 • năjițele
genitiv-dativ singular
 • năjițe
 • năjiței
plural
 • năjițe
 • năjițelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nojiță, nojițesubstantiv feminin

 • 1. Curelușă sau șiret cu care se leagă opincile de picior. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Are totdeauna opincile fără petice, nojițele fără noduri. STANCU, D. 80. DLRLC
  • format_quote Era îmbrăcat curat, cu cojocul scurt... cu opinci frumos aduse la vîrfuri și cu nojițele negre de păr de cal înfășurate des și strîns pînă mai sus de gleznă. SADOVEANU, O. VIII 51. DLRLC
  • format_quote A făcut pielea dă bivol nojițe subțîrele. ȘEZ. III 75. DLRLC
  • chat_bubble Cât ți-ai lega nojițele = în puțin timp, în scurtă vreme. DLRLC
 • 2. regional Fiecare dintre găurile opincii, prin care se trece nojița. DEX '09 DLRLC
  • format_quote A petrecut cîte o pereche de ață neagră de păr de cal prin cele nojițe. CREANGĂ, A. 25. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.