2 intrări

23 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

muhai1 sn [At: H IX, 496 / Pl: ~e, ~uri / E: cf buhai] (Mun) Căciulă mare, diformă, urâtă.

MOHAIR, (2) mohairuri, s. n. 1. Păr de capră angora, folosit în industria textilă pentru stofe, covoare, fetru etc. 2. P. ext. postav sau stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora (sau cu fire de mătase). [Pr.: -ha-ir] – Din fr. mohair.

mohair sn [At: N. A. BOGDAN, C. M. 160 / P: ~ha-ir / V: (înv) muh~, mulhaier, (reg) mohai, muhai / Pl: ~uri / E: fr mohair, cf tc muhayer] 1 Păr de capră angora, folosit în industria textilă pentru fabricarea stofelor, covoarelor, fetrului etc. 2 Fir de mohair (1). 3 Scul de mohair (2). 4 Tricotaj de mohair (2). 5 (Pex) Postav țesut din lână amestecată cu păr de capră angora sau cu fire de mătase.

MOHAIR, mohairuri, s. n. Păr de capră angora, folosit în industria textilă pentru stofe, covoare, fetru etc.; p. ext. postav sau stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora (sau cu fire de mătase). [Pr.: -ha-ir] – Din fr. mohair.

MOHAIR s. n. (Învechit) Stofă lucrată din lînă amestecată cu păr de capră de angora. Îi puse mîna pe anteriul de mohair, dar el i-o zvîrli supărat. CAMIL PETRESCU, O. I 100. – Variantă: muhair s. n.

MOHAIR s.n. Păr de capră angora, din care se fac stofe, covoare etc. ♦ (P. ext.) Stofă țesută din lînă amestecată cu păr de capră angora. [Pron. -ha-ir. / < engl., fr., it. mohair < cuv. arab].

MOHAIR s. n. păr de capră angora, din care se fac stofe, covoare etc. ◊ stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora. (< fr. mohair)

MOHAIR ~uri n. 1) Păr de capră angora. 2) Stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora. [Sil. -ha-ir] /<fr. mohair

muhaier (mohair) n. postav lucrat de călugărițe cu adaosul părului de capră din Angora: rassă de mohair. [Turc. MUHAYER].

*mohaír n., pl. urĭ (fr. mohair [pron. de Francejĭ moer], d. engl. mohair, maĭ vechĭ mohaire și mockaire, care e ar. mohayar d. mo, capră, și haĭar, păr; it. mocajardo, mocajarro și camojardo; turc. muhayer, rus. muhoĭár, pol. muchojer. V. moar). Un fel de pînză supțire cam aspră de lînă pe care pe la noĭ o țese călugărițele). (Mohairu e gălbuĭ la început, dar pe urmă se poate și colora. E o varietate de pînză de casă maĭ fină și se numește și pînzică. Se țese cu multă muncă, și de aceĭa costa în 1914 vre-o 5 francĭ metru. Din el se fac rochiĭ femeĭeștĭ, ĭar din cel maĭ gros se fac și haĭne bărbăteștĭ de vară. Azĭ se face și în fabricĭ. Pin Orient se țese și din păr de capră de Angora). – Vechĭ muhaĭér și muhaír (după turc.).

muhaĭér și muhaír n., pl. urĭ (turc. muhayer, d. ar. mohayar). V. mohair.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mohair s. n., (sorturi) pl. mohairuri

mohair s. n., (sorturi) pl. mohairuri

mohair s. n., (sorturi, obiecte) pl. mohairuri

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

mohair (mohairuri), s. n. – Varietate de lînă de capră, postav din lînă de capră. – Var. (înv.) muhai(e)r. Tc. (arab.) muhaye (Scriban; Șeineanu, II, 264), cf. ngr. μουχαϊάρι, fr., engl. mohair.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

muhai, muhaie, s.n. (reg.) căciulă prea mare, diformă, urâtă.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MOHAIR s. n. Păr de capră angora, folosit în industria textilă pentru fabricarea stofelor, covoarelor, fetrului etc.; p. e x t. postav țesut din lînă amestecată cu păr de capră angora (sau cu fire de mătase). Muhair mijlociu, buc. 45 bani, prost 22 b. (a. 1726-1733). N. A. BOGDAN, C. M. 160. Starița se ocupa . . . cu facerea de șiacuri, mohairuri de lînă și mătasă etc. I. IONESCU, P. 336. Rasa largă de mohair cafeniu . . . se revărsa în falduri pînă la pămînt. VLAHUȚĂ, N. 138. Se pun la vopsit firele de lînă toarse subțiri, din care se fac postavuri subțiri (mohaiuri). PAMFILE-LUPESCU, CROM. 129. Să cumpere muhair sau alte lucruri migălite de mînă. STĂNOIU, C. I. 193, cf. 74. Mama plângea, în broboada ei de mohair. KLOPȘTOCK, F. 78, cf. 7, 281. Popa Neagu,. . . într-un anteriu pămîntiu de mohair, . . . ia cuvintul. CAMIL PETRESCU, O. II, 437, cf. I, 100. Haina largă de mohair negru. SADOVEANU, P. M. 58. Mohairul provine din părul caprei. . . zisă capră de Angora. IONESCU-MUSCEL, FIL. 408, cf. H IX 511. – PI.: mohairuri. - Și: (învechit) muhair, muhaiér (ȘIO II1, 264), (regional) mohái, muhái (pl. muhaie L. ROM. 1959, nr. 3, 66 și muhaiuri COMAN, GL.) s. n. – Din fr. mohair. – Variantele cu mu- < tc. muhayer.

Intrare: muhai
muhai
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: mohair
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mohair
  • mohairul
  • mohairu‑
plural
  • mohairuri
  • mohairurile
genitiv-dativ singular
  • mohair
  • mohairului
plural
  • mohairuri
  • mohairurilor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • muhair
  • muhairul
plural
  • muhairuri
  • muhairurile
genitiv-dativ singular
  • muhair
  • muhairului
plural
  • muhairuri
  • muhairurilor
vocativ singular
plural
muhaier
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
mohai
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
muhai
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mohair, mohairurisubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Păr de capră angora, folosit în industria textilă pentru stofe, covoare, fetru etc. DEX '09 DN
  • 2. prin extensiune Postav sau stofă țesută din lână amestecată cu păr de capră angora (sau cu fire de mătase). DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Îi puse mîna pe anteriul de mohair, dar el i-o zvîrli supărat. CAMIL PETRESCU, O. I 100. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.