2 intrări

school Articole pe această temă:

34 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MODELÓR, -OÁRE, modelori, -oare, s. m. și f. Lucrător care confecționează modele; modelist. – Din fr. modeleur.

modelor, ~oare sm [At: NOM. PROF. 40 / V: modelier sm / Pl: ~i / E: fr modeleur] 1-2 Modelator (1-2). 3 Lucrător care confecționează modele (9) Si: (rar) modelar (3), modelator (3), modeler (3), modelist (3).

MODELÓR, -OÁRE, modelori, -oare, s. m. și f. Lucrător sau lucrătoare care confecționează modele; modelist. – Din fr. modeleur.

MODELÓR, modelări, s. m. Lucrător care confecționează modele.

MODELÓR, -OÁRE s.m. și f. Modelist, modelator. [< fr. modeleur].

MODELÓR, -OÁRE s. m. f. lucrător care confecționează modele; modelator, modelier, modelist. (< fr. modeleur)

MODELÓR ~oáre (~óri, ~oáre) m. și f. Specialist în confecționarea modelelor. /<fr. modeleur

MÓDĂ, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferință generalizată la un moment dat privind îmbrăcămintea, ținuta, comportarea. ◊ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ◊ Expr. De modă veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, depășit, demodat, desuet; care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz; b) (despre oameni) cu concepții vechi, depășite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. 2. (În sintagmele) Magazin de mode = magazin de pălării femeiești (și de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conține modele (noi) de îmbrăcăminte și de încălțăminte. Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. – Din it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode.

mo1 sf [At: ANON. CAR. / V: (reg) moa sf mode, modie, (înv) mod sn / Pl: ~de / E: it moda, ger Mode, ngr μόδα, fr mode, cf mg mόdja „fel”, „mod”] 1 Obicei, deprindere colectivă specifică, la un moment dat, unui mediu social. 2 (Spc) Gust, preferință generalizată, la un moment dat, pentru un anumit fel de a se îmbrăca Vz vogă. 3 (Îla) La (sau, înv, de) ~ Care corespunde gustului colectiv într- un anumit moment Si: actual. 4 (Îal) Care se folosește frecvent la un moment dat. 5 (Îal; d. oameni) Care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social la un moment dat. 6 (Îal) Foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. 7 (Îla) De ~ (sau de moda) veche (ori, rar, de veche ~) Care nu mai corespunde cu gustul momentului Si: depășit, demodat. 8 (Îal) Care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz. 9 (Îae; d. oameni) Cu concepții vechi, depășite Si: demodat, desuet. 10 (Îae) Care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit Si: demodat, desuet. 11 (Pop) Fel de a se prezenta, de a se comporta Si: (pop) apucătură. 12 (Pop) Sistem de organizare. 13 (Pop) Mod de viață. 14 (Pop) Regim. 15 Epocă în care un lucru este considerat modem, conform gustului general. 16 (Asr; ccr) Obiect, mai ales accesoriu de îmbrăcăminte, care se poartă la un moment dat. 17 (Asr; ccr) Podoabă. 18 (Spc; lpl) Pălărie de damă. 19 (îs) Casă de - (sau de mode) Atelier de lux unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. 20 (Îvr) Model (1). 21 (Reg; îe) A-i trage (cuiva) o ~ de bătaie A bate zdravăn (pe cineva). 22 (Mun, Olt) Soi. 23 (Olt) Mostră (5).

MÓDĂ, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferință generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. ◊ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ◊ Expr. De modă veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, depășit, demodat, desuet; care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz; b) (despre oameni) cu concepții vechi, depășite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. 2. (În sintagmele) Magazin de mode = magazin de pălării femeiești (și de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conține modele (noi) de îmbrăcăminte și de încălțăminte. Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. – Din it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode.

MÓDĂ, mode, s. f. 1. Ansamblu de gusturi, deprinderi, preferințe care predomină la un moment dat într-o societate cu privire la îmbrăcăminte, ținută, comportare, idei etc. V. obicei. Era un dulău sur și flocos, cu urechile și cu coada scurtate, după moda din munte a ciobanilor. SADOVEANU, B. 207. S-a trecut cu moda de lacrimi și suspine. MACEDONSKI, O. I 213. Părul ei, după moda de atunci, se împărțea despletit. NEGRUZZI, S. I 145. Așa-i moda pe la noi: Să jucăm doi cîte doi. ȘEZ. V 151. ◊ Expr. A fi (sau a ajunge) la (învechit de) modă = a se bucura de mare trecere la un moment dat. Pe-atunci era la modă vara, cînd plecau la băi, Regii, meșteri în bătăi, Să-și ia drumul încotrova Totdeauna prin Moldova. COȘBUC, P. I 326. O, eroi!... Ați ajuns acum de modă de vă scot din letopiseți Și cu voi drapîndu-și nula, vă citează toți nerozii. EMINESCU, O. I 149. 2. (În expr.) Magazin de mode = magazin unde se vînd pălării femeiești, uneori și obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască. Perechea a intrat la un magazin de mode. C. PETRESCU, A. 225. Jurnal (sau revistă) de mode = album cu modele de haine și cu indicații pentru confecționarea lor. Ceruse o revistă de mode și tocmai o plătea. CAMIL PETRESCU, U. N. 136

MÓDĂ s.f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; (spec.) gust, preferință (generalizată) la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. Magazin de mode = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de mode = publicație care cuprinde modele de haine. [Cf. fr. mode, it. moda].

MÓDĂ s. f. 1. fel de a se îmbrăca, de a se purta etc., particular unei anumite epoci; gust, preferință la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. magazin de modă = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de modă = publicație care cuprinde modele de haine. (< it. moda, germ. Moda, fr. mode)

tâmplár-modelór s. m. Tâmplar care confecționează modele ◊ „Vedeți, am lucrat ca tâmplar-modelor la turnătoria uzinelor «Tractorul» și am o pensie bună.” R.l. 1 IV 75 p. 2 (din tâmplar + modelor)

MÓDĂ ~e f. Ansamblu de preferințe sau deprinderi care predomină temporar într-un mediu social (fel de a se îmbrăca, de a se comporta, de a se exprima etc.). * Jurnal de ~ revistă ilustrată în care sunt recomandate modele de obiecte de îmbrăcăminte. La ~ care corespunde gustului la un moment dat; care se folosește frecvent; modern; actual. De ~ veche demodat; desuet. [G.-D. modei] /<it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode

arată toate definițiile

Intrare: modelor
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • modelor
 • modelorul
 • modeloru‑
plural
 • modelori
 • modelorii
genitiv-dativ singular
 • modelor
 • modelorului
plural
 • modelori
 • modelorilor
vocativ singular
 • modelorule
plural
 • modelorilor
Intrare: modă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mo
 • moda
plural
 • mode
 • modele
genitiv-dativ singular
 • mode
 • modei
plural
 • mode
 • modelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

modelor, -oare modeloare

etimologie:

modă

 • 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social.
  exemple
  • Era un dulău sur și flocos, cu urechile și cu coada scurtate, după moda din munte a ciobanilor. SADOVEANU, B. 207.
   surse: DLRLC
  • S-a trecut cu moda de lacrimi și suspine. MACEDONSKI, O. I 213.
   surse: DLRLC
  • Părul ei, după moda de atunci, se împărțea despletit. NEGRUZZI, S. I 145.
   surse: DLRLC
  • Așa-i moda pe la noi: Să jucăm doi cîte doi. ȘEZ. V 151.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin specializare Gust, preferință generalizată la un moment dat privind îmbrăcămintea, ținuta, comportarea.
   surse: DEX '09 DN
  • 1.2. locuțiune adjectivală La modă = care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; de actualitate.
   surse: DEX '09 sinonime: actual (adj.) modern
   • 1.2.1. expresie A fi (sau a ajunge) la (învechit de) modă = a se bucura de mare trecere la un moment dat.
    exemple
    • Pe-atunci era la modă vara, cînd plecau la băi, Regii, meșteri în bătăi, Să-și ia drumul încotrova Totdeauna prin Moldova. COȘBUC, P. I 326.
     surse: DLRLC
  • 1.3. locuțiune adjectivală La modă = (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat.
   surse: DEX '09
   • 1.3.1. expresie A fi (sau a ajunge) la (învechit de) modă = a se bucura de mare trecere la un moment dat.
    exemple
    • O, eroi!... Ați ajuns acum de modă de vă scot din letopiseți Și cu voi drapîndu-și nula, vă citează toți nerozii. EMINESCU, O. I 149.
     surse: DLRLC
  • 1.4. expresie De modă veche = care nu mai corespunde cu gustul momentului; care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz.
   surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: demodat depășit desuet
  • 1.5. expresie De modă veche = (despre oameni) cu concepții vechi, depășite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. (în) sintagmă Magazin de mode = magazin de pălării femeiești (și de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Perechea a intrat la un magazin de mode. C. PETRESCU, A. 225.
   surse: DLRLC
 • 3. (în) sintagmă Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conține modele (noi) de îmbrăcăminte și de încălțăminte.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Ceruse o revistă de mode și tocmai o plătea. CAMIL PETRESCU, U. N. 136.
   surse: DLRLC
 • 4. (în) sintagmă Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte.
  surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: