2 intrări

26 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

mode1 smi [At: (a. 1803) TES. II, 316 / E: cf mg mod] (Înv) Contribuabil.

móde m. invar. (cp. cu ung. mód, mod, măsură, avere). Doc. 1803. Birnic care plătea izolat, nu în comun cu alțiĭ, ca ceĭ numițĭ cruce. V. și lĭude.

MÓDĂ, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferință generalizată la un moment dat privind îmbrăcămintea, ținuta, comportarea. ◊ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ◊ Expr. De modă veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, depășit, demodat, desuet; care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz; b) (despre oameni) cu concepții vechi, depășite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. 2. (În sintagmele) Magazin de mode = magazin de pălării femeiești (și de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conține modele (noi) de îmbrăcăminte și de încălțăminte. Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. – Din it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode.

mo1 sf [At: ANON. CAR. / V: (reg) moa sf mode, modie, (înv) mod sn / Pl: ~de / E: it moda, ger Mode, ngr μόδα, fr mode, cf mg mόdja „fel”, „mod”] 1 Obicei, deprindere colectivă specifică, la un moment dat, unui mediu social. 2 (Spc) Gust, preferință generalizată, la un moment dat, pentru un anumit fel de a se îmbrăca Vz vogă. 3 (Îla) La (sau, înv, de) ~ Care corespunde gustului colectiv într- un anumit moment Si: actual. 4 (Îal) Care se folosește frecvent la un moment dat. 5 (Îal; d. oameni) Care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social la un moment dat. 6 (Îal) Foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. 7 (Îla) De ~ (sau de moda) veche (ori, rar, de veche ~) Care nu mai corespunde cu gustul momentului Si: depășit, demodat. 8 (Îal) Care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz. 9 (Îae; d. oameni) Cu concepții vechi, depășite Si: demodat, desuet. 10 (Îae) Care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit Si: demodat, desuet. 11 (Pop) Fel de a se prezenta, de a se comporta Si: (pop) apucătură. 12 (Pop) Sistem de organizare. 13 (Pop) Mod de viață. 14 (Pop) Regim. 15 Epocă în care un lucru este considerat modem, conform gustului general. 16 (Asr; ccr) Obiect, mai ales accesoriu de îmbrăcăminte, care se poartă la un moment dat. 17 (Asr; ccr) Podoabă. 18 (Spc; lpl) Pălărie de damă. 19 (îs) Casă de - (sau de mode) Atelier de lux unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. 20 (Îvr) Model (1). 21 (Reg; îe) A-i trage (cuiva) o ~ de bătaie A bate zdravăn (pe cineva). 22 (Mun, Olt) Soi. 23 (Olt) Mostră (5).

MÓDĂ, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferință generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. ◊ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ◊ Expr. De modă veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, depășit, demodat, desuet; care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz; b) (despre oameni) cu concepții vechi, depășite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. 2. (În sintagmele) Magazin de mode = magazin de pălării femeiești (și de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conține modele (noi) de îmbrăcăminte și de încălțăminte. Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. – Din it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode.

MÓDĂ, mode, s. f. 1. Ansamblu de gusturi, deprinderi, preferințe care predomină la un moment dat într-o societate cu privire la îmbrăcăminte, ținută, comportare, idei etc. V. obicei. Era un dulău sur și flocos, cu urechile și cu coada scurtate, după moda din munte a ciobanilor. SADOVEANU, B. 207. S-a trecut cu moda de lacrimi și suspine. MACEDONSKI, O. I 213. Părul ei, după moda de atunci, se împărțea despletit. NEGRUZZI, S. I 145. Așa-i moda pe la noi: Să jucăm doi cîte doi. ȘEZ. V 151. ◊ Expr. A fi (sau a ajunge) la (învechit de) modă = a se bucura de mare trecere la un moment dat. Pe-atunci era la modă vara, cînd plecau la băi, Regii, meșteri în bătăi, Să-și ia drumul încotrova Totdeauna prin Moldova. COȘBUC, P. I 326. O, eroi!... Ați ajuns acum de modă de vă scot din letopiseți Și cu voi drapîndu-și nula, vă citează toți nerozii. EMINESCU, O. I 149. 2. (În expr.) Magazin de mode = magazin unde se vînd pălării femeiești, uneori și obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască. Perechea a intrat la un magazin de mode. C. PETRESCU, A. 225. Jurnal (sau revistă) de mode = album cu modele de haine și cu indicații pentru confecționarea lor. Ceruse o revistă de mode și tocmai o plătea. CAMIL PETRESCU, U. N. 136

MÓDĂ s.f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; (spec.) gust, preferință (generalizată) la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. Magazin de mode = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de mode = publicație care cuprinde modele de haine. [Cf. fr. mode, it. moda].

MÓDĂ s. f. 1. fel de a se îmbrăca, de a se purta etc., particular unei anumite epoci; gust, preferință la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. magazin de modă = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de modă = publicație care cuprinde modele de haine. (< it. moda, germ. Moda, fr. mode)

MÓDĂ ~e f. Ansamblu de preferințe sau deprinderi care predomină temporar într-un mediu social (fel de a se îmbrăca, de a se comporta, de a se exprima etc.). * Jurnal de ~ revistă ilustrată în care sunt recomandate modele de obiecte de îmbrăcăminte. La ~ care corespunde gustului la un moment dat; care se folosește frecvent; modern; actual. De ~ veche demodat; desuet. [G.-D. modei] /<it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode

modă f. 1. mod de a se îmbrăca particular unui timp anumit: se îmbracă după ultima modă; 2. uz trecător ce depinde de gust, de caprițiu: pălărie la modă; 3. pl. lucruri de toaletă: magazin de mode.

modă f. od. lude. [Origină necunoscută].

*módă f., pl. e (fr. mode, d. lat. modus, mod; it. moda). Mod de a te îmbrăca (de a mobila ș. a.) particular uneĭ epoce și care e un amestec de invențiune și de imitațiune: moda de la 1848, haĭnă după ultima modă saŭ la modă (fr. a la mode), a fi la modă, a ĭeși din modă (a se demoda). Magazin de mode, de lucrurĭ de toaletă femeĭască, maĭ ales pălăriĭ și rochiĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mo s. f., g.-d. art. modei; pl. mode

mo s. f., g.-d. art. modei; pl. mode

módă s. f., g.-d. art. módei; pl. móde

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MÓDE s. v. birnic, contribuabil, subiect, impozabil.

mode s. v. BIRNIC. CONTRIBUABIL. SUBIECT IMPOZABIL.

MÓDĂ s. v. apucătură, chip, comportament, comportare, conduită, deprindere, eșantion, fason, fel, găteală, maniere, model, moravuri, mostră, năravuri, obiceiuri, podoabă, probă, purtare.

mo s. v. APUCĂTURĂ. CHIP. COMPORTAMENT. COMPORTARE. CONDUITĂ. DEPRINDERE. EȘANTION. FASON. FEL. GĂTEALĂ. MANIERE. MODEL. MORAVURI. MOSTRĂ. NĂRAVURI. OBICEIURI. PODOABĂ. PROBĂ. PURTARE.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MODĂ. Subst. Modă, vogă (franțuzism); gust, preferință; ultima modă, ultimul strigăt (răcnet) al modei; capriciile modei. Stil, ton, ținută; etichetă (fig.); uz, uzaj, uzanță. Eleganță, lux. Dandism; snobism. Dandi, filfizon (fam. și peior.); papițoi (fam. și peior.), snob. Magazin de mode, casă de modă (de mode). Revistă (jurnal) de modă (de mode). Parada modei. Modelist (rar), modelor, modistă; manechin. Adj. La modă, de stil. Stilat, manierat, elegant. Snob. Vb. A fi la modă, a fi în vogă; a se îmbrăca la modă. A ține pasul cu moda. Adv. După (ultima) modă, la modă, după ultimul strigăt (răcnet) al modei, în pas cu moda. V. îmbrăcare, îmbrăcăminte, împodobire, lux.

Intrare: mode
substantiv masculin (M47)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mode
 • modele
plural
 • mozi
 • mozii
genitiv-dativ singular
 • mode
 • modelui
plural
 • mozi
 • mozilor
vocativ singular
plural
Intrare: modă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mo
 • moda
plural
 • mode
 • modele
genitiv-dativ singular
 • mode
 • modei
plural
 • mode
 • modelor
vocativ singular
plural
moadă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mo, modesubstantiv feminin

 • 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Era un dulău sur și flocos, cu urechile și cu coada scurtate, după moda din munte a ciobanilor. SADOVEANU, B. 207. DLRLC
  • format_quote S-a trecut cu moda de lacrimi și suspine. MACEDONSKI, O. I 213. DLRLC
  • format_quote Părul ei, după moda de atunci, se împărțea despletit. NEGRUZZI, S. I 145. DLRLC
  • format_quote Așa-i moda pe la noi: Să jucăm doi cîte doi. ȘEZ. V 151. DLRLC
  • 1.1. prin specializare Gust, preferință generalizată la un moment dat privind îmbrăcămintea, ținuta, comportarea. DEX '09 DN
  • chat_bubble locuțiune adjectivală La modă = care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; de actualitate. DEX '09
   • chat_bubble A fi (sau a ajunge) la (învechit de) modă = a se bucura de mare trecere la un moment dat. DLRLC
    • format_quote Pe-atunci era la modă vara, cînd plecau la băi, Regii, meșteri în bătăi, Să-și ia drumul încotrova Totdeauna prin Moldova. COȘBUC, P. I 326. DLRLC
  • chat_bubble locuțiune adjectivală La modă = (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. DEX '09
   • chat_bubble A fi (sau a ajunge) la (învechit de) modă = a se bucura de mare trecere la un moment dat. DLRLC
    • format_quote O, eroi!... Ați ajuns acum de modă de vă scot din letopiseți Și cu voi drapîndu-și nula, vă citează toți nerozii. EMINESCU, O. I 149. DLRLC
  • chat_bubble De modă veche = care nu mai corespunde cu gustul momentului; care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble De modă veche = (despre oameni) cu concepții vechi, depășite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. DEX '09 DEX '98
 • chat_bubble (în) sintagmă Magazin de mode = magazin de pălării femeiești (și de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Perechea a intrat la un magazin de mode. C. PETRESCU, A. 225. DLRLC
 • chat_bubble (în) sintagmă Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conține modele (noi) de îmbrăcăminte și de încălțăminte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Ceruse o revistă de mode și tocmai o plătea. CAMIL PETRESCU, U. N. 136. DLRLC
 • chat_bubble (în) sintagmă Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic