19 definiții pentru moțiune
din care- explicative (14)
- morfologice (4)
- specializate (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
MOȚIÚNE, moțiuni, s. f. 1. Hotărâre a unei adunări, aprobată prin vot, prin care aceasta își exprimă atitudinea, doleanțele sau revendicările în anumite probleme majore. 2. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine sau a celor masculine de la feminine prin adăugarea anumitor sufixe, pentru a exprima deosebirea de sex la oameni și la animale. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. motion, lat. motio, -onis.
moțiune sf [At: (a. 1848) ap. GHICA, A. 150 / V: (iuz) moție / Pl: ~ni / E: fr motion, lat motio, -onis] 1 Propunere prezentată într-o adunare, prin care membrii săi își exprimă atitudinea, doleanțele sau revendicările politice, sociale, culturale etc. și care în urma votului adunării devine hotărâtoare. 2 (Înv) Mișcare. 3 Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine sau a substantivelor masculine de la cele feminine, cu ajutorul anumitor sufixe, pentru a marca deosebirea de sex la oameni și la animale.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
MOȚIÚNE, moțiuni, s. f. 1. Hotărâre a unei adunări, aprobată prin vot, prin care aceasta își exprimă atitudinea, doleanțele sau revendicările în anumite probleme majore. 2. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine sau a celor masculine de la feminine prin adăugarea unui sufix, pentru a exprima deosebirea de sex la oameni și la animale. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. motion, lat. motio, -onis.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de ana_zecheru
- acțiuni
MOȚIÚNE2, moțiuni, s. f. Propunere formulată într-o adunare și supusă votului acesteia. Cei cu adunări, moțiuni, petiționări și toate alte ălea! C. PETRESCU, A. R. 21. Comisiunea, unindu-se în ființă cu motivele celor ce au făcut moțiunea, nu găsește cu cale a întocmi o comisiune specială. La GHICA, A. 150.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
MOȚIÚNE1 s. f. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la masculine și a substantivelor masculine de la feminine prin adăugarea unui sufix.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
MOȚIÚNE1 s.f. (Liv.) Mișcare. [Pron. -ți-u-. / cf. it. mozione, lat. motio].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
MOȚIÚNE2 s.f. 1. Parte a unui discurs în care se urmărește emoționarea lectorilor sau a auditorilor. 2. Propunere făcută și adoptată într-o adunare. [Cf. fr. motion, it. mozione, engl. motion].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
MOȚIÚNE3 s.f. Formare a substantivelor feminine de la masculine și invers cu ajutorul sufixelor. [Cf. fr. motion].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
MOȚIUNE s. f. 1. parte a unui discurs în care se urmărește emoționarea lectorilor sau auditorilor. 2. propunere făcută și adoptată într-o adunare. ♦ ~ de cenzură = moțiune dintr-o adunare națională, într-un parlament, care pune în cauză guvernul. 3. (psihan.) proces dinamic prin care se actualizează pulsiunea. 4. procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine și invers, cu ajutorul sufixelor. (< fr. motion, lat. motio)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
MOȚIÚNE1 ~i f. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine și invers prin atașarea unor sufixe speciale. [Sil. -ți-u-] /<fr. motion, lat. motio, ~onis
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
MOȚIÚNE2 ~i f. Decizie a unei adunări, aprobată prin vot, prin care se exprimă o atitudine, o doleanță sau anumite revendicări într-o problemă de actualitate. [Sil. -ți-u-] /<fr. motion, lat. motio, ~onis
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
moțiune f. propunere făcută într’o adunare deliberantă.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*moțiúne f. (lat. mótio, -ónis, d. movére, motum, a mișca. V. motor, co-, e-, loco- și pro-moțiune). Impulsiune care determină o mișcare. Propunere făcută de un membru într’o adunare deliberantă: a vota o moțiune. Gram. Formarea femininuluĭ din masculin și invers, ca domn-doamnă, Român-Româncă. V. flexiune.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
moție sf vz moțiune
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
moțiune (desp. -ți-u-) s. f., g.-d. art. moțiunii; pl. moțiuni
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
moțiune (-ți-u-) s. f., g.-d. art. moțiunii; pl. moțiuni
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
moțiúne (jur., lingv.) s. f. (sil. -ți-u-), g.-d. art. moțiúnii; pl. moțiúni
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
moțiune (i-u)
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
MOȚIÚNE s. f. (cf. fr. motion): procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine sau a celor masculine de la cele feminine, prin adăugarea unui sufix moțional. Astfel, substantivele profesoară, doctoriță, bucătăreasă, gâscan și vulpoi sunt formate prin acest procedeu cu sufixele moționale (v.) -ă, -iță, -easă, -an și -oi, adăugate formelor de masculin profesor, doctor, bucătar și celor de feminin gâscă și vulpe.
- sursa: DTL (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
- silabație: mo-ți-u-ne
substantiv feminin (F107) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
moțiune, moțiunisubstantiv feminin
- 1. Hotărâre a unei adunări, aprobată prin vot, prin care aceasta își exprimă atitudinea, doleanțele sau revendicările în anumite probleme majore. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Cei cu adunări, moțiuni, petiționări și toate alte ălea! C. PETRESCU, A. R. 21. DLRLC
- Comisiunea, unindu-se în ființă cu motivele celor ce au făcut moțiunea, nu găsește cu cale a întocmi o comisiune specială. La GHICA, A. 150. DLRLC
- 1.1. Moțiune de cenzură = moțiune dintr-o adunare națională, într-un parlament, care pune în cauză guvernul. MDN '00
-
- 2. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine sau a celor masculine de la feminine prin adăugarea anumitor sufixe, pentru a exprima deosebirea de sex la oameni și la animale. DEX '09 DLRLC DN
- 3. Parte a unui discurs în care se urmărește emoționarea lectorilor sau a auditorilor. DN
- 4. Mișcare. DNsinonime: mișcare
- 5. Proces dinamic prin care se actualizează pulsiunea. MDN '00
etimologie:
- motion DEX '09 DEX '98 DN
- motio, -onis DEX '09 DEX '98 DN