2 intrări

29 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MAGNEZIU s. n. Element chimic, metal moale, ușor, de culoare albă-argintie, maleabil și ductil, folosit la fabricarea aliajelor ușoare, în metalurgia nichelului, în fotografie etc. – Din fr. magnésium.

MAGNEZIU s. n. Element chimic, metal moale, ușor, de culoare albă-argintie, maleabil și ductil, folosit la fabricarea aliajelor ușoare, în metalurgia nichelului, în fotografie etc. – Din fr. magnésium.

MILIGRAM, miligrame, s. n. Unitate de măsură pentru greutate (masă), egală cu o miime de gram. – Din fr. milligramme.

magneziu ssg [At: BARCIANU / V: (înv) ~esium ssg / E: fr magnésium] 1 Metal de culoare albă-argintie maleabil și ductil, folosit la fabricarea aliajelor ușoare, în metalurgia nichelului, în fotografie etc., care arde cu flacără orbitoare. 2 (Îs) Carbonat de ~ Sare de magneziu a acidului carbonic. 3 (Îs) Sulfat de ~ Sare amară. corectat(ă)

miligram sn [At: BREZOIANU, A. 630 / Pl: ~e / E: fr milligramme] Unitate de măsură egală cu a mia parte dintr-un gram.

MILIGRAM, miligrame, s. n. Unitate de măsură pentru greutăți, reprezentând a mia parte dintr-un gram. – Din fr. milligramme.

MAGNEZIU s. n. Element chimic din familia metalelor alcalino-pămîntoase, moale, ușor, de culoare albă- argintie, care arde cu o flacără foarte luminoasă; se găsește în natură sub formă de săruri și e folosit la fabricarea aliajelor ușoare, în metalurgia nichelului, în fotografie etc.

MILIGRAM, miligrame, s. n. Unitate subdivizionară de măsură a greutății, reprezentînd a mia parte dintr-un gram.

MAGNEZIU s.n. Metal ușor alb-argintiu, care arde cu o flacără foarte luminoasă. [Pron. -ziu. / < fr. magnésium].

MILIGRAM s.n. Unitate subdivizionară de măsură pentru greutăți, care reprezintă a mia parte dintr-un gram. [Cf. fr. milligramme].

MAGNEZIU s. n. metal ușor, alb-argintiu, maleabil și ductil, care arde cu o flacără albă orbitoare. (< fr. magnésium)

MILIGRAM s. n. unitate de măsură pentru masă, a mia parte dintr-un gram. (< fr. milligramme)

MAGNEZIU n. Metal solid, de culoare albă-argintie, ușor maleabil, ductil și fuzibil, care arde în aer producând lumină puternică și este folosit, mai ales, la fabricarea aliajelor ușoare, în fotografie și în metalurgia nichelului. /<fr. magnésium

MILIGRAM ~e n. Unitate de măsură a greutății egală cu a mia parte dintr-un gram. /<fr. milligramme

miligram n. a miea parte dintr’un gram.

*magnéziŭ n. (d. magnezie). Chim. Un metal bivalent obținut ca amalgamă de Davy la 1808 și izolat la 1829 de Bussy. E alb ca argintu, maleabil și dúctil, cu o densitate de 1,75, cu o greutate atomică de 24. Se topește la 800° și se destilează la1000°. Un fir gros de 0,297 mm arde în aer și luceaște cît 74 de lumînărĭ de stearină.

*miligrám n., pl. e (mili- și gram). A mia parte din gram.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

magneziu [iu pron. ĭu] s. n., art. magneziul; simb. Mg

miligram (desp. -li-gram) s. n., pl. miligrame; simb. mg

magneziu [ziu pron. zĭu] s. n., art. magneziul; simb. Mg

miligram (-li-gram) s. n., pl. miligrame; simb. mg

magneziu s. n. [-ziu pron. -ziu], art. magneziul; simb. Mg

miligram s. n. (sil. -gram), pl. miligrame; simb. mg

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Mg, simbol chimic pentru magneziu.

MAGNÉZIU (< fr. {i}) s. n. Element chimic din grupa a doua a sistemului periodic (Mg.; nr. at. 12, m. at. 24,305, gr. sp. 1,74, p. t. 650°C, p. f. 1.100°C), metal alb-argintiu, maleabil și ductil, foarte ușor și rezistent, care, sub formă strujitură sau praf, arde în aer, degajând o lumină albă orbitoare. Se găsește în natură sub formă de săruri. În toate combinațiile sale este bivalent. Constituent important al plantelor; este prezent în organismul animal în diverse țesuturi, în plasmă, în lichidul extracelular, având rol în echilibrul osmotic; intervine, de asemenea, în metabolismul muscular. Carența sa în organism duce la hiperexcitabilitate musculară; prezența în exces provoacă depresiuni ale sistemului nervos central. Folosit la fabricarea aliajelor ușoare, utilizate în constr. aeronautice (rachete), la dezoxidarea și desulfurarea unor metale, la fabricarea proiectilelor luminoase și incendiare etc. Minerale: magnezit, dolomit, carnalit. A fost obținut prin electroliză pentru prima oară de Sir Humphry Davy (1808).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MAGNÉZIU subst. sg. Metal de culoare albă-argintie care arde cu flacără orbitoare. Plantele sînt compuse din două feliuri de substanție: unele pre care natura le dă în mare cantitate și fără nici o plată, cum este oxigenul... magnesium și sodium, și altele pre care agricultura trebuie să le dea sub formă de îngrășare. I. IONESCU, M. 312, cf. BiANU, D. S. În timp ce ultimele note detunau, eroice, țîșniră cîteva lumini de magneziu. T. POPOVICI, S. 323. ◊ Carbonat de magneziu = sarea de magneziu a acidului carbonic. Sulfat de magneziu = sare amară, v. sare. Cf. BARCIANU. - Și: (învechit) magnésium s. n. – Din fr. magnésium.

MILIGRÁM s. n. Unitate de măsură pentru greutăți, egală cu a mia parte dintr-un gram. Cf. BREZOIANU, A. 630/30. Miligramul sau. . . o miime de gram. CLIMESCU, A. 209, cf. BARCIANU. Să fiu răsplămădit și șters în slava mea de miligram De praf, suflat în univers. ARGHEZI, V. 146. - Pl.: miligrame. – Din fr. milligramme.

Intrare: magneziu
  • pronunție: magnezĭu
substantiv neutru (N56)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • magneziu
  • magneziul
  • magneziu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • magneziu
  • magneziului
plural
vocativ singular
plural
Mg simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Mg
magnesium substantiv neutru
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • magnesium
  • magnesiumul
plural
genitiv-dativ singular
  • magnesium
  • magnesiumului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: miligram
  • silabație: mi-li-gram info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • miligram
  • miligramul
  • miligramu‑
plural
  • miligrame
  • miligramele
genitiv-dativ singular
  • miligram
  • miligramului
plural
  • miligrame
  • miligramelor
vocativ singular
plural
mg simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • mg
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

magneziusubstantiv neutru

  • 1. Element chimic, metal alcalino-pământos moale, ușor, de culoare albă-argintie, maleabil și ductil, care arde cu o flacără foarte luminoasă, folosit la fabricarea aliajelor ușoare, în metalurgia nichelului, în fotografie etc.; se găsește în natură sub formă de săruri. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • comentariu simbol Mg DOOM 2
etimologie:

miligram, miligramesubstantiv neutru

  • 1. Unitate de măsură pentru greutate (masă), egală cu o miime de gram. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI Scriban
  • comentariu simbol mg DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.