9 definiții pentru metabolă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

METABÓLĂ, metabole, s. f. Procedeu retoric prin care se repetă un enunț schimbând ordinea cuvintelor. [Acc. și: metábolă] – Din fr. métabole.

metabolă sf [At: DN3 / Pl: ~le / E: fr métabole] Procedeu retoric prin care se repetă un enunț schimbând ordinea cuvintelor.

METABÓLĂ, metabole, s. f. Procedeu retoric prin care se repetă un enunț schimbând ordinea cuvintelor. – Din fr. métabole.

METABÓLĂ s.f. Figură retorică prin care se repetă cuvintele spuse anterior, dar în altă ordine. [< fr. métabole, gr. metabole – schimbare].

METABÓLĂ I. adj. (despre insecte) care suferă metamorfoză. II. s. f. 1. (în muzica elină) modificare (accidentală) a modului sau a genului. 2. procedeu retoric prin care se repetă cuvintele spuse anterior, dar în altă ordine. (< fr. métabole, gr. metabole)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!metabólă/metábolă s. f., g.-d. art. metabólei/metábolei; pl. metabóle/metábole

metabólă s. f., g.-d. art. metabólei; pl. metabóle


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

metabolă (< gr. μεταβολή, „schimbare”), (în muzica elină) modificare (accidentală) a modului (I, 1) sau a genului (II). În teoria modernă, o trecere dintr-un mod (1) într-altul, cu păstrarea – spre deosebire de modulație* – a tonului de bază. Sin.: mutație (1). M. pentatonică*, expresie introdusă de Brăiloiu (ca sin. al termenului Systemwechsel folosit de Riemann) spre a denumi fenomenul schimbării de sistem (II, 4) ce are loc uneori în melodiile pentatonice cu pieni*, ca urmare a transpunerii picnonului* pe alte trepte decât cele ale sistemului pentatonic inițial. Formarea unui nou picnon – și deci atingerea unui nou sistem pentatonic – se datorește impunerii în melodie a unor pieni: intervenția stăruitoare a acestora pe timpii tari duce la transformarea lor din „sunete de umplere” (Brăiloiu) ale vechiului sistem pentatonic în sunete constitutive ale unuia nou (procesul implicând, firește, estomparea unora din sunetele constitutive ale vechiului sistem). În raport cu un sistem pentatonic dat, totalul transpunerilor* posibile ale picnonului și deci totalul m. (pentatonice) posibile este de patru (așa de pildă, „unei melodii care evadează din sistemul de sol sistemul pentatonic-etalon propus de Brăiloiu: sol-la-si-re-re-mi-sol i se deschid patru căi: către sistemele de la, re, do și fa” – Brăiloiu).

metabolă (gr. metabole „schimbare”), nume generic al unor figuri, ca inversiunea, hiperbatul, hipalaga, a căror structură rezultă din schimbarea topicii enunțului ori chiar a succesiunii logice dintre fenomene. M. poate fi și o schimbare a locului și anume combinarea a două propoziții dintre care una ar exprima ideea principală a celeilalte în ordine inversă (A): „Dacă nu poți ceea ce vrei, atunci să vrei ceea ce poți.” (Meyers Lexikon)

Intrare: metabolă
metabolă substantiv feminin
 • pronunție: metabolă, metabolă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • metabo
 • metabola
plural
 • metabole
 • metabolele
genitiv-dativ singular
 • metabole
 • metabolei
plural
 • metabole
 • metabolelor
vocativ singular
plural

metabolă

 • 1. Procedeu retoric prin care se repetă un enunț schimbând ordinea cuvintelor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: