11 definiții pentru marxism-leninism

school Articole pe această temă:


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MARXÍSM-LENINÍSM s. n. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX. – Din rus. marksizm-leninizm.

marxism-leninism sn [At: DLR / E: rs марксизм-ленинизм] Teorie a lui K. Marx și F. Engels, adaptată de V. I. Lenin.

MARXÍSM-LENINÍSM s. n. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V.I. Lenin în noile condiții istorice. – Din rus. marksizm-leninizm.

MARXISM-LENINÍSM s. n. (Uneori numai în forma marxism) Știința legilor de dezvoltare a naturii și a societății, a revoluției maselor asuprite și exploatate, a victoriei socialismului în toate țăriie, a construirii societății comuniste. Marxismul a îmbinat într-un tot indisolubil lupta economică și lupta politică a clasei muncitoare. LENIN, O. IV 157.

MARXÍSM-LENINÍSM s.n. (În ideologia marxistă) Ideologia revoluționară a clasei muncitoare, reprezentând o concepție științifică unitară, armonioasă despre natură, societate, om și gândire, fondată de K. Marx și F. Engels, îmbogățită și dezvoltată de V. I. Lenin. [< rus. marksizm-leninizm].

MARXISM-LENINÍSM s. n. concepția despre lume și viață, ideologia revoluționară a clasei muncitoare și a partidului său comunist, elaborată de K. Marx și F. Engels și dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice. (< rus. marksizm-leninizm)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MARXISM-LENINISM s. leninism, marxism.


Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MARXISM-LENINISM s. n. Învățătura lui K. Marx și Fr. Engels dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice ale epocii imperialismului și revoluțiilor proletare. Legat indisolubil de viață, marxism-leninismul își sporește neîncetat tezaurul de.idei. LUPTA DE CLASĂ, 1961, nr. 11, 7. Ideile socialismului, ideile marxism-leninismului cuceresc tot mai mult conștiința popoarelor. GHERGHIU-DEJ, ART. CUV4. 333. - Din rus. марксизм-ленинизм.

Intrare: marxism-leninism
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • marxism-leninism
 • marxism-leninismul
plural
genitiv-dativ singular
 • marxism-leninism
 • marxism-leninismului
plural
vocativ singular
plural

marxism-leninism

 • 1. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX.
  exemple
  • Marxismul a îmbinat într-un tot indisolubil lupta economică și lupta politică a clasei muncitoare. LENIN, O. IV 157.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (Uneori numai în forma marxism) Știința legilor de dezvoltare a naturii și a societății, a revoluției maselor asuprite și exploatate, a victoriei socialismului în toate țările, a construirii societății comuniste.
   surse: DLRLC

etimologie: