14 definiții pentru maculatură


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MACULATÚRĂ s. f. 1. Hârtie prost tipărită, pătată care se rebutează; p. ext. hârtie scrisă sau tipărită care și-a pierdut importanța. ♦ Hârtie de calitate inferioară folosită pentru ambalaje sau, prin topire, ca materie primă pentru fabricile de hârtie. 2. Fig. Scriere lipsită de valoare. – Din germ. Makulatur, fr. maculature.

maculatu2 sf [At: NEGULICI / V: (înv) măc~ / Pl: ~ri / E: macula + -tură] (Nob) Pată.

maculatu1 sf [At: STAMATI, D. / Pl: (rar) ~ri / E: ger Makulatur, fr maculature] 1 Hârtie pătată sau stricată în timpul imprimării tipografice. 2 (Pex) Hârtie scrisă sau tipărită care și-a pierdut importanța. 3 Hârtie groasă, special fabricată pentru ambalaj. 4 (Fig) Scriere lipsită de valoare.

MACULATÚRĂ s. f. 1. Hârtie pătată sau stricată în timpul imprimării tipografice; p. ext. hârtie scrisă sau tipărită care și-a pierdut importanța. ♦ Hârtie (de calitate inferioară) fabricată special pentru ambalaje. 2. Fig. Scriere lipsită de valoare. – Din germ. Makulatur, fr. maculature.

MACULATÚRĂ s. f. (Cu sens colectiv) Hîrtie folosită pentru ambalaj sau ca materie primă în fabricile de hîrtie, provenită din deșeuri de tipar, ziare nevîndute, imprimate scoase din uz etc. Mai-nainte de a fi rupt hîrtia s-a uitat bine la ea, dacă e în adevăr maculatură scrisă pe amîndouă părțile. SLAVICI, O. I 108. ◊ Fig. (Uneori determinat prin «literară») Scriere lipsită de valoare. Tipărituri fără noimă pentru noi, ca lauda sistemului ortografic al lui Laurian și Massim și altă maculatură. SADOVEANU, E. 47.

MACULATÚRĂ s.f. Hârtie veche, deșeuri de tipografie și de legătorie folosite pentru ambalaj sau ca materie primă pentru fabricarea cartonului. ♦ (Fig.) Literatură de proastă calitate, scriere fără valoare. [Cf. fr. maculature, germ. Makulatur].

MACULATÚRĂ s. f. 1. hârtie veche, deșeuri de tipografie și de legătorie, pentru ambalaj sau ca materie primă pentru fabricarea cartonului. ◊ hârtie prost tipărită, pătată, care se rebutează. 2. (fig.) literatură, scriere fără valoare. (< germ. Makulatur, fr. maculature)

MACULATÚRĂ f. 1) Deșeu de hârtie obținut din operațiile de imprimare tipografică. 2) Hârtie scrisă sau tipărită, care și-a pierdut importanța, folosită în calitate de materie primă la fabricarea ambalajelor. 3) fig. Scriere lipsită de valoare. /<germ. Makulatur, fr. maculature

maculatură f. 1. foaie de hârtie pătată (în tipografie); 2. foaie de hârtie groasă pentru împachetat.

*maculatúră f., pl. ĭ (fr. maculature, d. maculer, lat. maculare, a păta. V. maclă, machetă). În tipografie, foaĭe de hîrtie pătată, răŭ tipărită saŭ cu alte defecte. Hîrtia tipărită care se vinde cu chilogramu.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!maculatúră s. f., g.-d. art. maculatúrii

maculatúră s. f., g.-d. art. maculatúrii; pl. maculatúri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MACULATÚRĂ s. v. pată.

Intrare: maculatură
substantiv feminin (F43)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • maculatu
 • maculatura
plural
genitiv-dativ singular
 • maculaturi
 • maculaturii
plural
vocativ singular
plural

maculatură

 • 1. Hârtie prost tipărită, pătată care se rebutează.
  surse: DEX '09 MDN '00
  • 1.1. prin extensiune Hârtie scrisă sau tipărită care și-a pierdut importanța.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.2. Hârtie de calitate inferioară folosită pentru ambalaje sau, prin topire, ca materie primă pentru fabricile de hârtie.
   surse: DEX '09 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Mai-nainte de a fi rupt hîrtia s-a uitat bine la ea, dacă e în adevăr maculatură scrisă pe amîndouă părțile. SLAVICI, O. I 108.
    surse: DLRLC
 • 2. figurat Scriere lipsită de valoare.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Tipărituri fără noimă pentru noi, ca... lauda sistemului ortografic al lui Laurian și Massim și altă maculatură. SADOVEANU, E. 47.
   surse: DLRLC

etimologie: