4 intrări

13 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

mache i [At: ȘEZ. V, 19 / V: ~a, maichea / E: nct] (Olt) Exclamație care servește adesea pentru a introduce sau a întări o propoziție interogativă și care exprimă mirare, nedumerire, curiozitate, nemulțumire etc. Si: ei, drace, măre, oare.

PAPIER MÂCHÉ subst. Pastă de hârtie (amestecată cu ghips sau cu caolin și cu clei de colofoniu) folosită în confecționarea unor obiecte decorative și în sculptură. [Pr.: papié mașé] – Cuv. fr.

PAPIER MÂCHÉ subst. Pastă de hârtie (amestecată cu ghips sau cu caolin și cu clei de colofoniu) folosită în confecționarea unor obiecte decorative și în sculptură. [Pr.: papié mașé] – Cuv. fr.

papier mâché s [At: DEX2 / P: papie mașe / Pl: ? / E: papier mâché] Pastă de hârtie amestecată cu ghips sau cu caolin și cu clei de colofoniu, folosită în confecționarea unor obiecte decorative și în sculptură.

PAPIER MÂCHÉ s.n. (Arte) Pastă plastică obținută din hârtie macerată în apă și clei, din care se confecționează obiecte de artă decorativă sau imitații de sculpturi. ♦ (p. ext.) obiecte făcute din această pastă. [Pron. papié mașé. / < fr. papier mâché].

PAPIER MÂCHÉ [Pron.: papié mașé] s. n. pastă plastică din hârtie macerată în apă și clei, din care se confecționează obiecte de artă decorativă sau imitații de sculpturi. ♦ (p. ext.) obiecte din această pastă. (< fr. papier mâché)

PAPIER MÂCHE [pr.: papié mașé] n. Pastă obișnuită din hârtie muiată în apă și amestecată cu clei, ghips și cretă, folosită la modelarea obiectelor decorative sau a imitațiilor de sculpturi. /Cuv. fr.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Mache v. Cosma I 2 și Stamate 6.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MACHE interj. (Olt.) Exclamație care exprimă mirare, nedumerire, curiozitate, frică, nemulțumire (și care servește adesea pentru a introduce sau a întări o propoziție interogativă); ei, oare, măre, drace ! Și de ce machea îi zicea lui lumea Domn de Roauă? ȘEZ. V, 19. Se gîndi el: mache! Ce-o fi-n nuca asta? S-o sparg. GRAIUL, I, 87. Mache, ce fel de om e fiul tău! I. CR. I, 122. Cînd o fi văzut așa băiatul, o fi zis: – Machea ! Da ce-o mai fi și asta? ib. II, 229. Machea, ce s-o fi făcut vaca? ib. VII, 154. Machea, am ajuns eu de rîsul unui păcătos? PAMFILE, A. R. 250. Machea, mă, o fi așa ce spune ăla? ARH. OLT. XXI, 269. ◊ (Subliniind o afirmație ironică făcută de cineva) „Ăsta e om, dar nu fleac”, zici batjocorind pe cineva. Mache, îți va răspunde tovarășul tău de ironie, I. CR. VIII, 88. – Și: machea, máichea (STERESCU, N. 1045) interj. – Etimologia necunoscută.

Intrare: Mache
Mache nume propriu
nume propriu (I3)
  • Mache
Intrare: mache (adv.)
mache1 (adv.) adverb
adverb (I8)
  • mache
machea adverb
adverb (I8)
  • machea
maichea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: mâché
mâché
invariabil (I1)
  • mâché
Intrare: papier mâché
  • pronunție: papié mașé
compus
  • papier mâché
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

macheadverb

  • 1. Oare. Sinonime
    sinonime: oare

papier mâchésubstantiv neutru invariabil

  • 1. Pastă de hârtie (amestecată cu ghips sau cu caolin și cu clei de colofoniu) folosită în confecționarea unor obiecte decorative și în sculptură. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.