16 definiții pentru lozincă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LOZÍNCĂ, lozinci, s. f. Formulare concisă și pregnantă a unei idei, destinată să rețină atenția și utilizată pentru propagandă politică, publicitate etc. ♦ Placardă, afiș etc. pe care se află o inscripție cu un astfel de conținut. – Din germ. Losung.

LOZÍNCĂ, lozinci, s. f. Formulare concisă și pregnantă a unei idei, destinată să rețină atenția și utilizată pentru propagandă politică, publicitate etc. ♦ Placardă, afiș etc. pe care se află o inscripție cu un astfel de conținut. – Din germ. Losung.

lozincă2 sf [At: BORZA, D. 253 / Pl: ~nci / E: loză + -incă] (Bot) Lăsnicior (Solanum dulcamara).

lozincă1 sf [At: I. GOLESCU, C. / Pl: ~nci / E: ger Losung] 1 (Îvr) Parolă militară. 2 (Îvr; îe) A da ~ca A răspunde cu parola cerută. 3 (Îvr; îae) A răspunde corect la o ghicitoare. 4 Formulare concisă a unei idei, destinată să rețină atenția, utilizată pentru propagandă politică, publicitate etc. Si: deviză, slogan. 5 Formulare scrisă cuprinzând o revendicare, o atitudine politică, socială etc. Si: afiș, pancartă.

LOZÍNCĂ, lozinci, s. f. Formulare concisă și pregnantă a unei idei călăuzitoare, a unei chemări pentru îndeplinirea unei sarcini de actualitate. Mișcarea mondială pentru menținerea și întărirea păcii a luat un avînt serios, desfășurîndu-se sub lozinca rezolvării problemelor litigioase pe calea tratativelor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2712. «Să cunoaștem Uniunea Sovietică» a fost lozinca celora care s-au adunat în «Arlus». SADOVEANU, C. 18. ♦ Placardă cu o astfel de chemare. În urma carului [alegoric] se înșirau alte sindicate cu lozinci. PAS, Z. IV 201.

LOZÍNCĂ s.f. Formulare concisă a unei idei călăuzitoare, a unei chemări la îndeplinirea unei sarcini de actualitate. ♦ Placardă cu o astfel de chemare. [< germ. Losung].

LOZÍNCĂ s. f. formulare concisă a unei idei călăuzitoare, a unei chemări la îndeplinirea unei sarcini de actualitate. ◊ placardă, afiș etc. cu o astfel de chemare. (< germ. Lösung)

LOZÍNCĂ ~ci f. 1) Formulare care exprimă într-o formă clară și laconică o idee călăuzitoare sau o revendicare politică. 2) Placardă cu o astfel de adresare. /<germ. Losung

lozincă f. parolă, vorbă de recunoaștere între soldați. [Nemț. LOSUNG (din graiul cătanelor austriace].

lozíncă f., pl. ĭ (rus. lózung, bg. lozinka, d. germ. losung, lozincă). Parolă, cuvînt de recunoaștere între soldațĭ. Fig. Deviză, cuvînt care arată idealu cuĭva: lozinca luĭ e cinstea.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

lozíncă s. f., g.-d. art. lozíncii; pl. lozínci

lozíncă s. f., g.-d. art. lozíncii; pl. lozínci


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

LOZÍNCĂ s. deviză. (~ lor este: „Prin muncă spre mai bine!”)

LOZINCĂ s. deviză. (~ lor este: „Prin muncă spre mai bine!”)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

lozíncă (lozínci), s. f. – Parolă. Germ. Losung (Borcea 197; Tiktin), prin intermediul rus. lozung, cf. bg., sb. lozinka.

Intrare: lozincă
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lozincă
 • lozinca
plural
 • lozinci
 • lozincile
genitiv-dativ singular
 • lozinci
 • lozincii
plural
 • lozinci
 • lozincilor
vocativ singular
plural

lozincă

 • 1. Formulare concisă și pregnantă a unei idei, destinată să rețină atenția și utilizată pentru propagandă politică, publicitate etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: deviză 2 exemple
  exemple
  • Mișcarea mondială pentru menținerea și întărirea păcii a luat un avînt serios, desfășurîndu-se sub lozinca rezolvării problemelor litigioase pe calea tratativelor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2712.
   surse: DLRLC
  • «Să cunoaștem Uniunea Sovietică» a fost lozinca celora care s-au adunat în «Arlus». SADOVEANU, C. 18.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Placardă, afiș etc. pe care se află o inscripție cu un astfel de conținut.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • În urma carului [alegoric] se înșirau alte sindicate cu lozinci. PAS, Z. IV 201.
    surse: DLRLC

etimologie: