13 definiții pentru lipitură


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIPITÚRĂ, lipituri, s. f. 1. Unire, îmbinare, asamblare a două lucruri cu ajutorul unei materii cleioase sau printr-un procedeu tehnic. ♦ (Concr.) Locul unde s-a făcut o lipire. 2. Pământ, lut frământat cu apă care servește la lipitul podelei, pereților etc. caselor. – Lipi + suf. -tură.

LIPITÚRĂ, lipituri, s. f. 1. Unire, îmbinare, asamblare a două lucruri cu ajutorul unei materii cleioase sau printr-un procedeu tehnic. ♦ (Concr.) Locul unde s-a făcut o lipire. 2. Pământ, lut frământat cu apă care servește la lipitul podelei, pereților etc. caselor. – Lipi + suf. -tură.

lipitu sf [At: ANON. CAR. / Pl: ~ri / E: lipi + -tură] 1 Asamblare cu ajutorul unui adeziv sau printr-un procedeu tehnic Si: lipire (1). 2 (Ccr) Loc de prindere a unui obiect de altul. 3 (Pop) Pământ sau lut înmuiat în apă, uneori amestecate cu baligă și cu paie sau cu var și nisip, cu care se acoperă pereții, planșeul etc. construcțiilor, realizând o suprafață netedă Si: lipit1 (6), muruială. 4 Strat de muruială aplicat și netezit pe pereții sau planșeul unei construcții. 5 (Pop; lpl cu valoare de sg) Boală manifestată prin slăbiciune, insomnii etc., ale cărei cauze pot fi, în mod obișnuit, spaima sau dragostea, și care se crede că este provocată de un duh rău sau de un zburător. 6-7 (Reg; dep) Străin (nedorit) care se stabilește undeva sau pe lângă cineva. 8 (Îvr) Anexă nesemnificativă Si: adaos, apendice. 9 (Îvr) Simbioză. 10-11 (Arg) Persoană (acostată sau) cucerită de cineva. 12 (Pfm; îe) A face o ~ A cuceri pe cineva.

LIPITÚRĂ, lipituri, s. f. 1. Unire, îmbinare cu ajutorul unei materii cleioase sau a unui material de adaos a două obiecte sau fragmente de obiecte, astfel încît să formeze o singură bucată. V. sudură. ♦ Locul unde s-a făcut o lipire. Țeava curge pe la lipitură. 2. Pămînt galben sau lut frămîntat cu apă, care servește la lipit pereții sau podeaua caselor. [Bordeiele] erau scurmate în mal și astupate în partea săpăturii cu scînduri ori gard de nuiele, peste care era întinsă o lipitură subțire și coșcovă de lut. SADOVEANU, O. II 500.

LIPITÚRĂ ~i f. 1) Loc unde s-au lipit două lucruri. 2) Strat de lut lipit pe pereți, sobe etc. sau așternut pe jos. 3) pop. Boală pricinuită de o mare spaimă sau provenită din dragoste. /a lipi + suf. ~tura

lipitură f. boală băbească ce provine din frică sau din dragoste (cauzată de smeu sau sburător): nu are nici smeu nici lipitură FIL.

lipitúră f., pl. ĭ (d. lipesc). Modu de a lipi. O boală (din medicina populară) care consistă într’o zdruncinare nervoasă produsă de o mare frică saŭ din dragoste. V. zburător.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

lipitúră s. f., g.-d. art. lipitúrii; pl. lipitúri

lipitúră s. f., g.-d. art. lipitúrii; pl. lipitúri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

LIPITÚRĂ s. (reg.) muruială. (~ la pereții unei case țărănești.)

LIPITU s. (reg.) muruială. (~ la pereții unei case țărănești.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

lipitură, lipituri s. f. v. lipeală.

Intrare: lipitură
lipitură substantiv feminin
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lipitu
 • lipitura
plural
 • lipituri
 • lipiturile
genitiv-dativ singular
 • lipituri
 • lipiturii
plural
 • lipituri
 • lipiturilor
vocativ singular
plural

lipitură

 • 1. Unire, îmbinare, asamblare a două lucruri cu ajutorul unei materii cleioase sau printr-un procedeu tehnic.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. Pământ, lut frământat cu apă care servește la lipitul podelei, pereților etc. caselor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: muruială attach_file un exemplu
  exemple
  • [Bordeiele] erau scurmate în mal și astupate în partea săpăturii cu scînduri ori gard de nuiele, peste care era întinsă o lipitură subțire și coșcovă de lut. SADOVEANU, O. II 500.
   surse: DLRLC
 • 3. popular Boală pricinuită de o mare spaimă sau provenită din dragoste.
  surse: NODEX

etimologie:

 • Lipi + sufix -tură.
  surse: DEX '98 DEX '09