15 definiții pentru linotip

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LINOTÍP, linotipuri, s. n. Mașină tipografică care (prin apăsarea unor clape) culege și toarnă literele în rânduri întregi. – Din fr. linotype.

LINOTÍP, linotipuri, s. n. Mașină tipografică care (prin apăsarea unor clape) culege și toarnă literele în rânduri întregi. – Din fr. linotype.

linotip sn [At: DEX / Pl: ~uri / E: fr linotype] Mașină tipografică de cules și turnat rânduri întregi.

LINOTÍP, linotipuri, s. n. Mașină tipografică care culege și toarnă literele în rînduri întregi. Le ducea [reporterilor] filele pe măsură ce erau scrise la linotip. PAS, Z. I 285.

LINOTÍP s.n. Mașină tipografică de cules și turnat rânduri întregi. [< fr. linotype, cf. lat. linea – linie, gr. typos – caracter].

LINOTÍP s. n. mașină tipografică de cules și turnat literele în rânduri întregi. (< fr. linotype)

LINOTÍP ~uri n. Mașină tipografică cu care se culeg și se toarnă literele în rânduri întregi. /<fr. linotype

linotip n. Tip. mașină de cules literele pe linii întregi.

*linotíp n., pl. urĭ (engl. line, linie, și type, tip, tipar). Un fel de mașină tipografică în care literele, la fie-care tipărire, se toarnă în rîndurĭ din plumb topit, care apoĭ se topește și se întrebuințează ĭar p. alt rînd de litere. A fost inventată și perfecționată de Söresen (1851), Kastenbein (1878), Thorne și de Americanu James Cleohane în colaborare cu Bavarezu Morgenthal, ceasornicar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

linotip s. n., pl. linotipuri

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

LINO-1 „rînd, șir tipografic”. ◊ L. linea „linie, rînd” > engl. lino-, fr. id. > rom. lino-.~graf (v. -graf), s. n., mașină tipografică de cules și de turnat rînduri; ~tip (v. -tip), s. n., mașină tipografică de cules și de turnat literele în rînduri întregi; ~tipie (v. -tipie), s. f., culegere tipografică cu ajutorul linotipului.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LINOTÍP (< fr. {i}; lat. linea „linie” + typos „caracter”) s. n. (Înv.) Mașină de cules și turnat caractere tipografice sub formă de rânduri monolite, cu suprafața de imprimare în relief. Este compus din: magazie de matrițe, claviatură, mecanism de transport al matrițelor, dispozitiv de turnare, pompă, roată de turnare și mecanisme de acționare, siguranță, control. L. a fost inventat de Ottwar Mergenthaler (S.U.A., 1884).

Intrare: linotip
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • linotip
 • linotipul
 • linotipu‑
plural
 • linotipuri
 • linotipurile
genitiv-dativ singular
 • linotip
 • linotipului
plural
 • linotipuri
 • linotipurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

linotip, linotipurisubstantiv neutru

 • 1. Mașină tipografică care (prin apăsarea unor clape) culege și toarnă literele în rânduri întregi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Le ducea [reporterilor] filele pe măsură ce erau scrise la linotip. PAS, Z. I 285. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.