2 intrări

15 definiții

JAD, jaduri, s. n. Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. ♦ Obiect de artă făcut din această piatră. – Din fr. jade.

JAD, jaduri, s. n. Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. ♦ Obiect de artă făcut din această piatră. – Din fr. jade.

JAD, jaduri, s. n. Piatră semiprețioasă de culoare albă pînă la verzuie, din care se fac diverse obiecte de artă; obiect fabricat din această piatră. Locuiește un măreț palat de vară Plin de monștri albi de fildeș și de jaduri. ALECSANDRI, P. III 83.

jad s. n., (obiecte) pl. jáduri

JAD s. 1. v. jadeit. 2. v. nefrit.

JAD s.n. Piatră semiprețioasă foarte dură de culoare verzuie, folosită la confecționarea unor obiecte de artă; (p. ext.) obiect de jad. [< fr. jade].

JAD s. n. piatră semiprețioasă foarte dură, din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie, din care se fac diferite obiecte de artă. (< fr. jade)

JAD ~uri n. 1) Piatră semiprețioasă, foarte dură, de culoare variind de la alb-verzui până la verde întunecat, folosită la confecționarea unor obiecte decorative. 2) Obiect decorativ confecționat dintr-o asemenea piatră. /<fr. jade

jad n. piatră scumpă foarte dură de coloare verzue sau măslinie: plin de monștri albi de fildeși și de jaduri prețioși AL.

* jad (saŭ *ĭad) n., pl. urĭ (fr. jade, it. giada, de orig. neșt.) Min. O peatră verzuĭe saŭ măslinie foarte dură care un silicat natural de aluminiŭ și de calce. V. ĭezm, ĭasp.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

JAD s. (MIN.) 1. jadeit. 2. nefrit.

jad, (engl.= jade) var. de actinot cu structură compactă, criptocristalină, colorată în diferite nuanțe de verde și având luciu strălucitor; este folosit ca piatră semiprețioasă la confecționarea unor obiecte ornamentale și a bijuteriilor. Sin. nefrit.

jâd, s.m. – v. jid („evreu”).

Intrare: jad
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular jad jadul
plural jaduri jadurile
genitiv-dativ singular jad jadului
plural jaduri jadurilor
vocativ singular
plural
Intrare: jâd
jâd
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.

jad

 • 1. (numai) singular Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: jadeit nefrit
 • 2. Obiect de artă făcut din această piatră.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Locuiește un măreț palat de vară Plin de monștri albi de fildeș și de jaduri. ALECSANDRI, P. III 83.
   surse: DLRLC

etimologie: