2 intrări

22 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INTERFERENT, -Ă, interferenți, -te, adj. 1. (Despre fenomene, întâmplări, fapte etc.) Care se încrucișează, se suprapune. 2. (Fiz.; despre unde) Care prezintă fenomenul de interferență (2). – Din fr. interférent.

INTERFERENȚĂ, interferențe, s. f. 1. Întâlnire, încrucișare, combinare a două sau mai multe fenomene, întâmplări, fapte etc. 2. Fenomen de suprapunere și de compunere a efectelor a două (sau a mai multor) mișcări vibratorii provenite din surse diferite; intensificare (sau slăbire reciprocă) a intensității undelor prin suprapunerea lor. – Din fr. interférence.

INTERFERENȚĂ, interferențe, s. f. 1. Întâlnire, încrucișare, combinare a două sau mai multe fenomene, întâmplări, fapte etc. 2. Fenomen de suprapunere și de compunere a efectelor a două (sau a mai multor) mișcări vibratorii provenite din surse diferite; intensificare (sau slăbire reciprocă) a intensității undelor prin suprapunerea lor. – Din fr. interférence.

interferent, ~ă a [At: DN3 / Pl: ~nți, ~e / E: fr interferent] 1 (Fiz) Care prezintă interferență (2). 2 (Pgn; d. fenomene sau întâmplări) Care se suprapune peste alt fenomen sau întâmplare.

interferență sf [At: MARIAN-ȚIȚEICA, FIZ. II, 21 / Pl: ~țe / E: fr interference] 1 Combinare a unor întâmplări, fapte, fenomene etc. 2 Fenomen de suprapunere a două sau mai multor mișcări vibratorii, provenite din surse diferite. 3 Intensificare sau slăbire a intensității undelor prin suprapunerea lor.

INTERFERENT, -Ă, interferenți, -te, adj. 1. (Despre fenomene, întâmplări, fapte etc.) Care se încrucișează, se suprapune. 2. (Fiz.; despre mișcări vibratorii) Care prezintă fenomenul de interferență (2). – Din fr. interférence.

INTERFERENȚĂ, interferențe, s. f. Fenomen de suprapunere și compunere a efectelor a două (sau mai multe) mișcări vibratorii (unde sonore, luminoase etc.), provenite din surse diferite; intensificare (sau slăbire reciprocă) a intensității undelor prin suprapunerea lor. Interferența sunetelor.

INTERFERENT, -Ă adj. Care prezintă fenomenul de interferență. [< fr. interférent].

INTERFERENȚĂ s.f. Întîlnire, încrucișare, combinare a două sau mai multe fenomene, întîmplări, fapte etc. ♦ Fenomen de suprapunere a efectelor a două (sau mai multe) mișcări vibratorii provenind din surse diferite. [< fr. interférence].

INTERFERENT, -Ă adj. 1. (despre fenomene, întâmplări) care se încrucișează, se suprapune. 2. (despre mișcări vibratorii) care prezintă fenomenul de interferență. (< fr. interférent)

INTERFERENȚĂ s. f. 1. întâlnire, încrucișare, combinare a două sau mai multe fenomene, întâmplări, fapte etc. 2. suprapunere a efectelor a două mișcări vibratorii provenind din surse diferite. 3. (genet.) probabilitate mai redusă de crossing-over în vecinătatea unuia anterior realizat. 4. influența mutuală a sondelor prin care se exploatează același zăcământ. (< fr. interférence)

INTERFERENȚĂ ~e f. 1) Întâlnire a undelor (sonore, luminoase, electromagnetice etc.) coerente, în urma căreia unele slăbesc sau se distrug, iar altele se intensifică. 2) Suprapunere a două sau mai multe fenomene, fapte, întâmplări care se întâlnesc; încrucișare. /<fr. interférence

interferență f. Fiz. scăderea luminei prin încrucișarea razelor luminoase.

*interferént, -ă adj. (inter- și -ferent, ca în a-ferent). Fiz. Care produce interferență: raze, unde interferente.

*interferénță f., pl. e (inter- și -ferență, ca în di-ferență). Fiz. Întîlnirea razelor luminoase orĭ undelor sonore, ceĭa ce produce o scădere de lumină orĭ de sunet.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

interferență s. f., g.-d. art. interferenței; pl. interferențe

interferență s. f., g.-d. art. interferenței; pl. interferențe

interferent adj. m., pl. interferenți; f. sg. interferentă, pl. interferente

interferență s. f., g.-d. art. interferenței; pl. interferențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

INTERFERENȚĂ s. v. întretăiere.

INTERFERENȚĂ s. intersectare, încrucișare, întretăiere. (~ de linii.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

interferență (< fr. interference) (Fiz.) În general suprapunerea și compunerea a două (sau mai multor) unde* care se întâlnesc într-un punct oarecare al mediului de propagare, cu efectele rezultante; în particular, anularea reciprocă (totală sau parțială) a efectelor suprapunerii și compunerii a două unde. Anularea parțială a efectelor a două unde interferate poate fi observată folosind așa-numitul „trombon al lui Quincke”, în care deplasarea treptată a culisei* face ca undele produse de vibrațiile* unui diapazon (6) să parcurgă două drumuri de lungime diferită. I. se produce în punctul de întâlnire a al celor două unde; aici, în anumite poziții ale culisei, sunetul* se aude foarte slab. Atunci când interferează două unde de aceeași lungime (deci de aceeași frecvență*) și amplitudine*, iau naștere așa-numitele „unde staționare”, cu formarea de noduri (amplitudine nulă) și ventre (amplitudine maximă). Undele staționare caracterizează vibrația coardelor și a aerului din tuburile sonore ale instr. muzicale. I. explică fenomenul des întâlnit al bătăilor* acustice.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INTERFERÉNȚĂ (< fr. {i}) s. f. 1. Întâlnire, încrucișare a două sau mai multe fenomene, întâmplări, fapte etc. 2. (FIZ.) Fenomen de suprapunere a două sau a mai multor unde provenite de la surse reale sau virtuale. Dacă sursele sunt coerente, i. este staționară (având drept rezultat întărirea sau atenuarea lor, în anumite domenii din spațiu, uneori până la anularea reciprocă) și nestaționară în cealaltă situație. În cazul suprapunerii a două unde de pulsații puțin diferite, apare fenomenul bătăilor (v. bătaie 8). Pot interfera undele electromagnetice (inclusiv cele luminoase – v. franjă), acustice, mecanice. 3. (EXPL. PETR.) Interferența sondelor = fenomen de influențare hidrodinamică reciprocă a sondelor care exploatează același orizont productiv sau a zăcămintelor de hidrocarburi fluide care au în comun același orizont acvifer. 4. (GENET.) Probabilitatea mai redusă de crossing-over în vecinătatea unuia anterior realizat. 5. (INFORM.) Suprapunere a două activități distincte în cadrul aceleiași resurse a sistemului de calcul, ca urmare a unor erori de exploatare ori a unor defecte accidentale, rezultând perturbarea ambelor activități.

Intrare: interferent
interferent adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • interferent
  • interferentul
  • interferentu‑
  • interferentă
  • interferenta
plural
  • interferenți
  • interferenții
  • interferente
  • interferentele
genitiv-dativ singular
  • interferent
  • interferentului
  • interferente
  • interferentei
plural
  • interferenți
  • interferenților
  • interferente
  • interferentelor
vocativ singular
plural
Intrare: interferență
interferență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • interferență
  • interferența
plural
  • interferențe
  • interferențele
genitiv-dativ singular
  • interferențe
  • interferenței
plural
  • interferențe
  • interferențelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

interferent, interferentăadjectiv

  • 1. (Despre fenomene, întâmplări, fapte etc.) Care se încrucișează, se suprapune. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 2. fizică (Despre unde) Care prezintă fenomenul de interferență. DEX '09 DN
etimologie:

interferență, interferențesubstantiv feminin

  • 1. Întâlnire, încrucișare, combinare a două sau mai multe fenomene, întâmplări, fapte etc. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Fenomen de suprapunere și de compunere a efectelor a două (sau a mai multor) mișcări vibratorii provenite din surse diferite; intensificare (sau slăbire reciprocă) a intensității undelor prin suprapunerea lor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Interferența sunetelor. DLRLC
  • 3. genetică Probabilitate mai redusă de crossing-over în vecinătatea unuia anterior realizat. MDN '00
  • 4. Influența mutuală a sondelor prin care se exploatează același zăcământ. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.