15 definiții pentru ilegal

ilegal, ~ă [At: COD. PEN. R.P.R. 363 / Pl: ~i, ~e / E: fr illégal] 1 a Care nu este în conformitate cu legea Si: nelegal. 2 a Care încalcă legea Si: ilicit (1). 3 a Care nu este admis de lege. 4 a (D. activități) Care se desfășoară în ascuns. 5 a (Pex) Care servește unei activități ilegale (4) Si: clandestin, conspirativ. 6 sm (Rar) Persoană urmărită pentru activitatea sa ilegală (4).

ILEGÁL, -Ă, ilegali, -e, adj. 1. Care nu este în conformitate cu legea, care încalcă legea. 2. Care nu este recunoscut, admis de lege, aprobat de autoritățile unei țări, care desfășoară în ascuns o activitate (politică); p. ext. care servește acestei activități; conspirativ, clandestin. – Din fr. illégal.

ILEGÁL, -Ă, ilegali, -e, adj. 1. Care nu este în conformitate cu legea, care încalcă legea. 2. Care nu este recunoscut, admis de lege, aprobat de autoritățile unei țări, care desfășoară în ascuns o activitate (politică); p. ext. care servește acestei activități; conspirativ, clandestin. – Din fr. illégal.

ILEGÁL, -Ă, ilegali, -e, adj. 1. Care nu este legal, care nu e în conformitate cu legea, care calcă legea, contrar legii; nelegal. Act ilegal. 2. Care activează, care duce luptă politică în ascuns din cauza prigoanei regimului capitalist; p. ext. care servește acestei lupte; conspirativ, clandestin. Partidul comunist [în 1934] își reorganizează activitatea pe baze noi, trece în adîncă ilegalitate și, învățînd din marea experiență a Partidului bolșevic, care a știut să îmbine cu măiestrie munca ilegală cu munca legală, luptă în această perioadă pentru a apăra interesele clasei muncitoare împotriva ofensivei patronale. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 370. Rotindu-și privirile prin cameră, își opri ochii într-un ungher al ei, acolo unde avea ascuns sub podea materialul ilegal. V. ROM. martie 1954, 134.

ilegál adj. m., pl. ilegáli; f. ilegálă, pl. ilegále

ILEGÁL adj. 1. clandestin, ilicit, nelegal. (Comerț ~.) 2. ilicit, incorect, necinstit, necorect, nelegal, neonest, (livr.) oneros, (fig.) murdar, necurat. (O afacere ~.) 3. clandestin, conspirativ, secret, (fig.) subteran. (O organizație ~.)

ILEGÁL, -Ă adj. 1. Care nu este în conformitate cu legea; nelegal. 2. Care nu este recunoscut, admis de lege, aprobat de autoritățile unei țări, care desfășoară în ascuns o activitate (politică); (p. ext.) clandestin, conspirativ. [Cf. illégal, it. illegale, lat. illegalis].

ILEGÁL, -Ă adj. 1. care nu este în conformitate cu legea; nelegal. 2. care nu este recunoscut, admis de lege; (p. ext.) clandestin, conspirativ. (< fr. illégal, lat. illegalis)

ILEGÁL1 adv. În mod tainic; pe ascuns. /<fr. illégal

ILEGÁL2 ~ă (~i, ~e) 1) Care nu este legal; contrar legii; nelegal. Teze ~e. 2) (despre guvernare, organizații, activități etc.) Care nu este recunoscut de lege sau de autorități; neadmis de lege; clandestin; conspirativ. /<fr. illégal

ilegal a. contrar legii: faptă ilegală.

*ilegál, -ă adj. (d. in-, ne, și legal). Contra legiĭ: procedură ilegală. Adv. În mod ilegal.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ILEGAL adj. 1. clandestin, ilicit, nelegal. (Comerț ~.) 2. ilicit, incorect, necinstit, necorect, nelegal, neonest, (livr.) oneros, (fig.) murdar, necurat. (O afacere ~.) 3. clandestin, conspirativ, secret, (fig.) subteran. (O organizație ~.)

Intrare: ilegal
ilegal adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ilegal ilegalul ilega ilegala
plural ilegali ilegalii ilegale ilegalele
genitiv-dativ singular ilegal ilegalului ilegale ilegalei
plural ilegali ilegalilor ilegale ilegalelor
vocativ singular
plural

ilegal

 • 1. Care nu este în conformitate cu legea, care încalcă legea.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: nelegal antonime: legal licit un exemplu
  exemple
  • Act ilegal.
   surse: DLRLC
 • 2. Care nu este recunoscut, admis de lege, aprobat de autoritățile unei țări, care desfășoară în ascuns o activitate (politică).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Partidul comunist [în 1934] își reorganizează activitatea pe baze noi, trece în adîncă ilegalitate și, învățînd din marea experiență a Partidului bolșevic, care a știut să îmbine cu măiestrie munca ilegală cu munca legală, luptă în această perioadă pentru a apăra interesele clasei muncitoare împotriva ofensivei patronale. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 370.
   surse: DLRLC
  • 2.1. prin extensiune Care servește acestei activități.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: clandestin conspirativ un exemplu
   exemple
   • Rotindu-și privirile prin cameră, își opri ochii într-un ungher al ei, acolo unde avea ascuns sub podea materialul ilegal. V. ROM. martie 1954, 134.
    surse: DLRLC

etimologie: