2 intrări

16 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Ileana f. V. Cosânzeana.

ILEANĂ, ilene, s. f. Insectă coleopteră mare, de culoare verde și arămie cu pete albe, care se hrănește cu sucul florilor (Cetonia aurata).Cf. n. pr. Ileana.

ILEANĂ, ilene, s. f. Insectă coleopteră mare, de culoare verde și arămie cu pete albe, care se hrănește cu sucul florilor (Cetonia aurata).Cf. n. pr. Ileana.

ilea sf [At: MARIAN. INS. 11 / Pl: ~ene / E: Ileana, cf ngr Ἑλένη] Insectă coleopteră de mărimea unui cărăbuș, de culoare verde-arămie cu pete albe pe elitre, care se hrănește cu sucul florilor Si: (reg) cărăbuș verde, gândac-verde, gândac-de-trandafir (Cetonia aurata).

ILEANĂ ilene f. Insectă coleopteră de talia unui cărăbuș, având culoarea verde și arămie, cu pete albe pe elitre, care se hrănește cu sucul florilor; gândac de trandafiri. /Din Ileana n. pr.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!Ileana (prenume) s. propriu f., g.-d. Ileanei/Ilenei

Ileana s. propriu f., g.-d. art. Ilenei/Ileanei

ilea (insectă) s. f., g.-d. art. ilenei; pl. ilene

ilea (insectă) s. f., g.-d. art. ilenei; pl. ilene

ilea s. f., g.-d. art. ilenei; pl. ilene

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ILEA s. (ENTOM.; Cetonia aurata) gândac-de-trandafiri, (reg.) cărăbuș-verde.

ILEA s. (ENTOM.; Cetonia aurata) gîndac-de-trandafir, (reg.) cărăbuș-verde.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ILEANA (1909-1991, n. București), principesă română. Fiica regelui Ferdinand I și a reginei Maria. În exil din 1948. În 1967, o dată cu inaugurarea mănăstirii ortodoxe cu hramul Schimbarea la Față, din Ellwood City, Pennsylvania, S.U.A. (a cărei construcție o inițiase în 1960), și-a luat numele ecleziastic de Maica Alexadra, devenind stareța mănăstirii.

ILEANA, com. în jud. Călărași; 3.577 loc. (1998). Expl. de gaze naturale. Bisericile Sf. Nicolae (ante 1810, reparată în 1883) și Adormirea Maicii Domnului (1826-1828, reparată în 1885).

ILEANA COSÂNZEANA (în mitologia populară românească), personaj din basmele populare, corespondentul feminin al lui Făt-Frumos. I.C. este o zână, o fecioară de o frumusețe rară, întruchipare a purității și gingășiei, a fidelității în dragoste, pe care atât Făt-Frumos, cât și dușmanii săi o doresc ca soție. Uneori, I.C. este confundată cu zâna florilor, fiind socotită o divinitate a primăverii.

Ileana Cosînzeana – este numele eroinei poeziilor și poveștilor noastre populare, fata cu părul de aur și ochii de azur, atît de mîndră și frumoasă încît „la soare te puteai uita, dar la dînsa, ba!” Vasile Alecsandri, în poezia La gura sobei, îi consacră cîteva versuri înflăcărate: „Iată pajuri năzdrăvane care vin din neagra lume Aducînd pe lumea albă Feți-Frumoși cu falnic nume. Dar pe mine ce m-atrage, dar pe mine ce mă-ncîntă. E Ileana Cosînzeana; în cosiță floarea-i cîntă.” Acest nume a ajuns să simbolizeze frumusețea femeii, grația și farmecul ei poetic. Despre o fată deosebit de frumoasă se spune că e o Cosînzeană. FOL.

Intrare: Ileana
Ileana nume propriu
nume propriu (I3)
  • Ileana
Intrare: ileană
substantiv feminin (F12)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ilea
  • ileana
plural
  • ilene
  • ilenele
genitiv-dativ singular
  • ilene
  • ilenei
plural
  • ilene
  • ilenelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ilea, ilenesubstantiv feminin

  • 1. Insectă coleopteră mare, de culoare verde și arămie cu pete albe, care se hrănește cu sucul florilor; gândac de trandafiri (Cetonia aurata). DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.