12 definiții pentru harcea-parcea

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HÁRCEA-PÁRCEA adv. (Fam.; în expr.) A face (pe cineva sau ceva) harcea-parcea = a tăia (pe cineva sau ceva) în bucăți, a face fărâme; a distruge, a nimici. – Din tc. parça-parça „bucată cu bucată”.

HÁRCEA-PÁRCEA adv. (Fam.; în expr.) A face (pe cineva sau ceva) harcea-parcea = a tăia (pe cineva sau ceva) în bucăți, a face fărâme; a distruge, a nimici. – Din tc. parça-parça „bucată cu bucată”.

harcea-parcea av [At: TDRG / V: harta-parta / E: tc parça-parça] 1 (Fam; îe) A face (pe cineva sau ceva) ~ A tăia (pe cineva sau ceva) în bucăți. 2 (Îae) A distruge.

HÁRCEA-PARCEA adv. (Familiar, numai în expr.) A face (pe cineva sau ceva) harcea-parcea = a tăia (pe cineva sau ceva) în bucăți, a face fărîme a sfîșia, a hăcui, a hărtăni. [Ienicerii făcură] într-o clipă pilaf și harcea-parcea pe toți cei ce erau adunați acasă la hogea. La TDRG.

hárcea-párcea (ea dift.) adv. (turc. parčá-parčá, bucățĭ-bucățĭ, supt infl. unor cuv. ca hondron-bondron ș. a. V. hara-para, parcea). Fam. A face harcea-parcea, a face ferfeniță, a rupe (a tăĭa) în bucățĭ. – Și hárta-párta și hárta-pále (vest).

HÁRCEA: ~-parcea adv. În bucățele. ◊ A face ~-parcea a tăia în bucățele; a face mici fărâme; a hăcui. /<turc. parça-parça

harta-parta (harcea-parcea) adv. rupt în bucăți: să mi-l faceți harta-parta ISP. [Formațiune analogă cu hara-para].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

harcea-parcea (ferfeniță) (fam.) adv.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face (pe cineva sau ceva) harcea-parcea expr. a bate tare de tot (pe cineva sau ceva).

Intrare: harcea-parcea
harcea-parcea adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • harcea-parcea
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

harcea-parceaadverb

  • 1. În bucățele. NODEX
    • chat_bubble familiar A face (pe cineva sau ceva) harcea-parcea = a tăia (pe cineva sau ceva) în bucăți, a face fărâme. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
      • format_quote [Ienicerii făcură] într-o clipă pilaf și harcea-parcea pe toți cei ce erau adunați acasă la hogea. La TDRG. DLRLC
etimologie:
  • limba turcă parça-parça „bucată cu bucată” DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.