13 definiții pentru halva

school Articole pe această temă:


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HALVÁ, (2) halvale, s. f. 1. Produs alimentar dulce, cu o mare valoare nutritivă, preparat din tahân sau din semințe de floarea-soarelui și din zahăr, eventual cu adaos de alviță. 2. Sortiment de halva (1). – Din tc. halva.

halva sf [At: (a. 1791) DOC., ap. DA ms / V: alva / Pl: ~le / E: tc halva] Prăjitură orientală făcută din tahân, semințe de floarea-soarelui, făină sau griș, cu zahăr sau miere, uneori cu adaos de alviță, nuci, cacao etc.

HALVÁ, (rar) halvale, s. f. Produs alimentar dulce, cu o mare valoare nutritivă, preparat din tahân sau din semințe de floarea-soarelui și din zahăr, eventual cu adaos de alviță. – Din tc. halva.

HALVÁ, (rar) halvale, s. f. Preparat dulce, făcut din tahîn sau semințe de floarea-soarelui și zahăr. Alvițele, halvalele și toate prăjiturile [erau] înecate în zeama de zahăr. DUMITRIU, N. 266. Haidem cu toții în tîrg... să cumpărăm smochine ș-o cutie mare de halva. VLAHUȚĂ, O. A. III 17. Trimite-mi de la Gh. Mateescu... 3 kilo (zi trei) de halva. CARAGIALE, O. VII 190. Acu o mîncat o ocă de măsline ș-o putină de halva. ALECSANDRI, T. 1144.

HALVÁ ~le f. Produs de cofetărie preparat din semințe oleaginoase amestecate cu o masă de caramel. [Art. halvaua; G.-D. halvalei] /<turc. halva

halvà f. prăjitură de făină arsă și miere ori din zahăr cu tahân (servind și ca mâncare de post): halva de Adrianopole. [Turc. HALVA, lit. dulceață].

halvá f. (turc. halvá, pop. helva, d. ar. al-helâva; ngr. halvâs, bg. halva; pg. alféloa, un fel de dulceață). Un fel de alviță năhutie făcută din tahîn cu zahăr. Halva turcească, o prăjitură cafenie moale făcută din făină prăjită în unt, opărită cu sirop de zahăr și presărată cu scorțișoară. – În Mold. nord alva.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

halvá s. f., art. halváua, g.-d. art. halválei; (sorturi) pl. halvále, art. halválele corectată

halvá s. f., art. halváua, g.-d. art. halválei; pl. halvále


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

halvá (halvále), s. f. – Alviță asemănătoare cu cea din Jijona. – Var. alva. Mr. hălvă. Tc. halva (Șeineanu, II, 200; Lokotsch 804; Ronzevalle 82), cf. ngr. χαλβᾶς, bg., sb., rus. chalvá.Der. (h)alviță, s. f. (alviță asemănătoare cu cea din Alicante); halvagiu, s. m. (persoană care face halva), din tc. halvaci, cf. bg. halvadžiia, sb. halvağija.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

HALVÁ s.f. Produs alimentar specific țărilor orientale, făcut din pastă de susan (tahân); halvaua poate fi simplă (de culoare gălbuie) sau marmorată cu adaos de arahide, migdale, fistic sau cacao; ca surogat se folosește și pasta din semințe de floarea-soarelui.

Intrare: halva
substantiv feminin (F149)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • halva
 • halvaua
plural
 • halvale
 • halvalele
genitiv-dativ singular
 • halvale
 • halvalei
plural
 • halvale
 • halvalelor
vocativ singular
plural

halva

 • 1. (numai) singular Produs alimentar dulce, cu o mare valoare nutritivă, preparat din tahân sau din semințe de floarea-soarelui și din zahăr, eventual cu adaos de alviță.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 4 exemple
  exemple
  • Alvițele, halvalele și toate prăjiturile [erau] înecate în zeama de zahăr. DUMITRIU, N. 266.
   surse: DLRLC
  • Haidem cu toții în tîrg... să cumpărăm smochine ș-o cutie mare de halva. VLAHUȚĂ, O. A. III 17.
   surse: DLRLC
  • Trimite-mi de la Gh. Mateescu... 3 kilo (zi trei) de halva. CARAGIALE, O. VII 190.
   surse: DLRLC
  • Acu o mîncat o ocă de măsline ș-o putină de halva. ALECSANDRI, T. 1144.
   surse: DLRLC
 • 2. Sortiment de halva (1.).
  surse: DEX '09

etimologie: