17 definiții pentru glicerină


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GLICERÍNĂ s. f. Alcool cu aspect de lichid uleios, incolor, inodor, dulceag, extras din grăsimi sau fabricat sintetic, având diverse întrebuințări în industrie, în medicină și în cosmetică. – Din fr. glycérine.

GLICERÍNĂ s. f. Alcool cu aspect de lichid uleios, incolor, inodor, dulceag, extras din grăsimi sau fabricat sintetic, având diverse întrebuințări în industrie, în medicină și în cosmetică. – Din fr. glycérine.

gliceri sf [At: PONI, CH. 203 / Pl: ~ne / E: fr glycerine] Alcool cu aspect de lichid uleios, incolor, inodor, dulceag, extras din grăsimi sau fabricat sintetic, folosit la fabricarea explozivilor, a produselor farmaceutice, cosmetice și în alte industrii Si: glicerol.

GLICERÍNĂ s. f. Lichid uleios, incolor, inodor, dulceag, extras din grăsimi sau fabricat sintetic și folosit la fabricarea explozivelor, a produselor farmaceutice și cosmetice și în alte ramuri ale industriei. Pe o lamă se pune o picătură de glicerină în care se așază insecta; apoi se acoperă cu o lamelă. FAUNA R.P.R. VIIII 43.

GLICERÍNĂ s.f. Lichid uleios incolor, care se extrage din grăsimi prin saponificare; glicerol. // (În forma glicero-) Element prim de compunere savantă în terminologia chimică cu semnificația „(de la) glicerină”. [< fr. glycérine, cf. gr. glykeros – dulce].

GLICERÍNĂ s. f. trialcool lichid, uleios, incolor, cu gust dulceag, obținut din grăsimi sau sintetic, din propenă, solvent, în parfumerie, în medicină etc.; glicerol. (< fr. glycérine)

GLICERÍNĂ f. Lichid vâscos, incolor și inodor, dulceag, extras din grăsimi sau obținut pe cale sintetică, folosit în industrie și cosmetică. /<fr. glycérine

glicerină f. lichid extras din grăsime, întrebuințat în medicină si în parfumerie.

*glicerínă f., pl. e (d. vgr. glykýs, dulce). Chim. Un corp lichid, gras, puțin mobil, incolor, dulceag, scos din corpurile grase pin saponificațiune. Se topește la 17° și ferbe la 290°. A fost extras de Scheele la 1779, ĭar la 1855 Berthelot arătă că e un alcool trĭacid. Se întrebuințează în medicină și parfumerie și servește și la făcut nitroglicerină, dinamită, cerneală, văpsele ș. a.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

glicerínă s. f., g.-d. art. glicerínei

glicerínă s. f., g.-d. art. glicerínei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

GLICERÍNĂ s. (CHIM.) propantriol.

TRINITRAT DE GLICERÍNĂ s. v. nitroglicerină.

TRINITRAT DE GLICERI s. (CHIM.) nitroglicerină, trinitroglicerină.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

glicerină, s. f. sg. (glum.) băutură alcoolică.

glicerină în parlament expr. (intl.) persoană beată, victimă potențială pentru infractori.

Intrare: glicerină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gliceri
 • glicerina
plural
genitiv-dativ singular
 • glicerine
 • glicerinei
plural
vocativ singular
plural

glicerină

 • 1. Alcool cu aspect de lichid uleios, incolor, inodor, dulceag, extras din grăsimi sau fabricat sintetic, având diverse întrebuințări în industrie, în medicină și în cosmetică.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: glicerol propantriol attach_file un exemplu
  exemple
  • Pe o lamă se pune o picătură de glicerină în care se așază insecta; apoi se acoperă cu o lamelă. FAUNA R.P.R. VIIII 43.
   surse: DLRLC

etimologie: