13 definiții pentru gest

gest sn [At: MAIORESCU, D. IV, 33 / Pl: ~uri / (nob; înv) ~e / E: fr geste, lat gestus] 1 Mișcare a mâinii, a capului etc. ce exprimă o idee, un sentiment, o intenție și înlocuiește uneori vorbele, dând mai multă expresivitate vorbirii. 2 Atitudine. 3 Faptă.

GEST, gesturi, s. n. 1. Mișcare a mâinii, a capului etc. care exprimă o idee, un sentiment, o intenție, înlocuind uneori cuvintele sau dând mai multă expresivitate vorbirii. 2. Faptă sau purtare dictată de un anumit scop, de anumite interese, având o anumită semnificație etc. – Din fr. geste, lat. gestus.

GEST, gesturi, s. n. 1. Mișcare a mâinii, a capului etc. care exprimă o idee, un sentiment, o intenție, înlocuind uneori vorbele sau dând mai multă expresivitate vorbirii. 2. Faptă sau purtare dictată de un anumit scop, de anumite interese, având o anumită semnificație etc. – Din fr. geste, lat. gestus.

GEST, gesturi, s. n. 1. Mișcare a mîinii, a capului etc. care exprimă o idee, un sentiment, o intenție, înlocuind uneori vorbirea sau dînd mai multă expresivitate vorbirii. Mama... urmărea fiecare gest al nostru, cu ochi de disperată. SAHIA, N. 57. Gesturile deveneau mai iuți, mai expresive. VLAHUȚĂ, O. A. III 4. Gesturile cele mai firești, cele mai simple, cele mai expresive le-am remarcat la țăranii noștri. DEMETRESCU, O. 147. 2. Faptă sau purtare dictată de un anumit scop, de anumite interese. Gest prietenesc.Ah, admirabil! Eram sigură de gestul tău. CAMIL PETRESCU, T. II 15.

GEST s.n. 1. Mișcare exterioară a corpului prin care se exprimă o idee, un sentiment etc. sau se dă mai multă expresivitate vorbelor. 2. (Fig.) Purtare, faptă (care are o anumită semnificație). [< fr. geste, it. gesto, cf. lat. gestus].

GEST s. n. 1. mișcare exterioară a corpului prin care se exprimă o idee, un sentiment etc. sau se dă mai multă expresivitate vorbelor. 2. (fig.) purtare, faptă cu o anumită semnificație. (< fr. geste, lat. gestus)

GEST ~uri n. 1) Mișcare a unor părți ale corpului, în special a capului sau a mâinilor, care însoțește ori înlocuiește vorbirea, exprimând o stare psihologică sau o intenție. 2) fig. Faptă cu o anumită semnificație. /<fr. geste, lat. gestus

gest n. 1. mișcarea brațului sau a mâinii spre a exprima sentimentele noastre; 2. fig. acțiune însemnată: darul lui e un gest frumos.

*gest n., pl. urĭ (lat. gestus, mișcare, gest, d. gérere, a purta. V. gerant). Mișcare a corpuluĭ, maĭ ales a mîniĭ, p. a exprima sentimentele: a declama cu gesturĭ. V. amenințare.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

GEST s. atitudine, comportare, purtare. (~ lui m-a mișcat.)

Intrare: gest
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular gest gestul
plural gesturi gesturile
genitiv-dativ singular gest gestului
plural gesturi gesturilor
vocativ singular
plural

gest

 • 1. Mișcare a mâinii, a capului etc. care exprimă o idee, un sentiment, o intenție, înlocuind uneori cuvintele sau dând mai multă expresivitate vorbirii.
  surse: DEX '09 DLRLC DN 3 exemple
  exemple
  • Mama... urmărea fiecare gest al nostru, cu ochi de disperată. SAHIA, N. 57.
   surse: DLRLC
  • Gesturile deveneau mai iuți, mai expresive. VLAHUȚĂ, O. A. III 4.
   surse: DLRLC
  • Gesturile cele mai firești, cele mai simple, cele mai expresive le-am remarcat la țăranii noștri. DEMETRESCU, O. 147.
   surse: DLRLC
 • 2. Faptă sau purtare dictată de un anumit scop, de anumite interese, având o anumită semnificație etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: atitudine comportare purtare 2 exemple
  exemple
  • Gest prietenesc.
   surse: DLRLC
  • Ah, admirabil! Eram sigură de gestul tău. CAMIL PETRESCU, T. II 15.
   surse: DLRLC

etimologie: