16 definiții pentru funigel

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FUNIGEL, funigei, s. m. (De obicei la pl.) Fir al unui anumit soi de păianjeni mici, care se vede plutind în aer în zilele senine de toamnă. – Et. nec.

FUNIGEL, funigei, s. m. (De obicei la pl.) Fir al unui anumit soi de păianjeni mici, care se vede plutind în aer în zilele senine de toamnă. – Et. nec.

funigel sm [At: TOMA, C. V. 949 / V: (1) ~ișii smp / Pl: ~ei / E: nct] 1 (Mpl) Fir al unui anumit soi de păianjeni mici, care se vede plutind în aer în zilele senine de toamnă. Si: mătasea-morților. 2 (Mpp; reg) Păducel.

FUNIGEL, funigei s. m. (Mai ales la pl.) Nume dat firelor de păianjen care se văd plutind în aer în zilele senine de toamnă. Zboară funigei, Pierind în zări departe. BENIUC, V. 84. Funigei treceau prin lumina asfințitului zilei. SADOVEANU, C. 21. Funigeii tremurau fire albe de mătase în vîrful crengilor. C. PETRESCU, S. 175.

FUNIGEL ~i m. mai ales la pl. Fir de păianjen care plutește în aer în zilele senine de toamnă. /Orig. nec.

funigél m., pl. (probabil, d. funie. V. și funicel). Pl. Fușteiĭ care țin pînza întinsă la stativă ca să nu se încurce. Est. Fire lungĭ, albe și ușoare ca pînza de painjin pe care le duce vîntu pin aer în zilele senine ale toamneĭ.

funigei m. pl. fire albe și ușoare ca acele de pânză de păiajen, cari plutesc în aer în zilele frumoase de toamnă. POP. mătasea morților; Legenda Funigeilor, de Anghel și Iosif. [Lat. FULIGELLAE, dim. din fuligo = funingine].

funicél, -gél și furnicél m., pl. (probabil, d. lat. furuncellus = furúnculus, furuncul; mrom. furențél și sfurunțél). Furuncul.

*furúncul n., pl. e (lat. furúnculus, furuncul, d. fur, hoț, fur. V. funicel). Unflătură produsă de o unflare a țesutuluĭ celular de supt pele, numită popular funigel.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

funigel s. m., pl. funigeii, art. funigei

funigel s. m., pl. funigei, art. funigeii

funigel s. m., pl. funigei, art. funigeii

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

funigel (funigei), s. m.1. Fir de pînză de păianjen care plutește liber în aer. – 2. Piesă de la războiul de țesut pe care se întind firele. Lat. *fŭnicĕllus, dim. de la fŭnis „funie”. Semantismul primei accepții se explică, întrucît este vorba de fire (cf. numele său francez, fil de la Vierge sau filandre). După ipoteza lui Pușcariu, Conv. lit., XXXIX, 67; Pușcariu 674; DAR; și Rosetti, Rhotacisme, 20, din lat. *fŭlĭgĕlla, dim. de la fŭlῑgo „funingine”, care nu pare posibil sub aspect semantic. Cel de al doilea sens, rar, apare numai în dicționarul lui Scriban. Pentru trecerea cg, cf. formicarom. dial., mr., megl. furnigă.

Intrare: funigel
substantiv masculin (M12)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • funigel
  • funigelul
  • funigelu‑
plural
  • funigei
  • funigeii
genitiv-dativ singular
  • funigel
  • funigelului
plural
  • funigei
  • funigeilor
vocativ singular
plural
funișii
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

funigel, funigeisubstantiv masculin

  • 1. de obicei (la) plural Fir al unui anumit soi de păianjeni mici, care se vede plutind în aer în zilele senine de toamnă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Zboară funigei, Pierind în zări departe. BENIUC, V. 84. DLRLC
    • format_quote Funigei treceau prin lumina asfințitului zilei. SADOVEANU, C. 21. DLRLC
    • format_quote Funigeii tremurau fire albe de mătase în vîrful crengilor. C. PETRESCU, S. 175. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.