15 definiții pentru excentricitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EXCENTRICITÁTE, excentricități, s. f. 1. Originalitate; ciudățenie, bizarerie, extravaganță. 2. (Mat.) Calitatea unui punct de a se găsi în afara centrului unei figuri. ♦ Distanța dintre centrele sau axele de rotație a două piese excentrice. ♦ Defect de asamblare a două piese care în mod normal trebuie să fie concentrice sau trebuie să aibă o axă comună. – Din fr. excentricité.

EXCENTRICITÁTE, excentricități, s. f. 1. Originalitate; ciudățenie, bizarerie, extravaganță. 2. (Mat.) Calitatea unui punct de a se găsi în afara centrului unei figuri. ♦ Distanța dintre centrele sau axele de rotație a două piese excentrice. ♦ Defect de asamblare a două piese care în mod normal trebuie să fie concentrice sau trebuie să aibă o axă comună. – Din fr. excentricité.

excentricitate sf [At: NEGULICI / V: (înv) esc~ / P: ex-cen~ / Pl: ~tăți / E: fr excentricité, lat excentricitas, -atis] 1 Comportare neobișnuită Si: bizarerie, extravaganță (1), originalitate. 2 Faptă, vorbă, gest cu caracter excentric (2). 3 Calitate a unui punct de a nu se găsi în centrul unei figuri. 4 Distanța dintre centrele sau axele de rotație a două puncte, piese etc. excentrice (5). 5 Defect de asamblare a două piese care ar trebui să fie concentrice sau să aibă o axă comună. 6 (Îvr) Calitatea unui teren, cartier etc. de a fi periferic.

EXCENTRICITÁTE, excentricități, s. f. 1. Originalitate, extravaganță. 2. (Geom.) Calitatea unui punct de a nu se găsi în centrul unei figuri. ♦ Distanța dintre centrele sau axele de rotație a două piese excentrice. ♦ Defect de asamblare a două piese care în mod normal trebuie să fie concentrice sau trebuie să aibă o axă comună.

EXCENTRICITÁTE s.f. 1. Situația, însușirea unui punct de a nu fi în centrul unei figuri. ♦ (Mat.) Mărime care caracterizează alungirea conicelor. ♦ Distanța dintre axele de rotație a două piese care au același centru. ♦ Asamblarea defectuoasă a două piese coaxiale sau concentrice. 2. Originalitate, bizarerie, extravaganță. ♦ Țicneală. [Cf. fr. excentricité].

EXCENTRICITÁTE s. f. 1. (mat.) însușirea unui punct de a nu fi în centrul unei figuri. ◊ raport constant al distanțelor de la un punct al unei conice la focar și la directoarea corespunzătoare. 2. (tehn.) distanța dintre axele de rotație a două piese care au același centru. ◊ asamblare defectuoasă a două piese coaxiale sau concentrice. 3. originalitate, extravaganță; excentrism. (< fr. excentricité)

EXCENTRICITÁTE ~ăți f. 1) Caracter excentric. 2) mat. Poziție a unui punct care se află în afara centrului unei figuri. 3) Distanța dintre axele de rotație a două piese excentrice. /<fr. excentricité

excentricitate f. 1. distanța unei elipse dela centru la focarul său; 2. depărtare dela centru; 3. fig. apucături bizare, caracter prea original.

*excentricitáte f. (d. excentric; fr. -icité). Calitatea de a fi excentric. Fig. Bizarerie, originalitate: a te ținea de excentricitățĭ. Geom. Excentricitatea uneĭ elipse, raportu distanțeĭ de la focar la marea axă a elipseĭ. Distanța de la centru uneĭ elipse pînă la focar. Astr. Excentricitatea orbiteĭ uneĭ planete, excentricitatea elipseĭ pe care planeta o descrie în prejuru soareluĭ.

escentricitate sf vz excentricitate

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

excentricitate s. f., g.-d. art. excentricității; pl. excentricități

excentricitate s. f., g.-d. art. excentricității; pl. excentricități

excentricitáte s. f., g.-d. art. excentricității; pl. excentricități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

EXCENTRICITÁTE s. v. extravaganță.

EXCENTRICITATE s. bizarerie, ciudățenie, extravaganță, fantezie, originalitate, teribilism. (Ce sînt aceste ~tăți?)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

excentricitatea orbitei, exprimă valoarea raportului dintre diferența Soare-Pământ la afeliu și periheliu și suma lor; acest raport variază într-o perioadă de cca. 93 000 – 100 000 ani și are ca efect variația insolației totale. V. și Milancovic.

Intrare: excentricitate
excentricitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • excentricitate
 • excentricitatea
plural
 • excentricități
 • excentricitățile
genitiv-dativ singular
 • excentricități
 • excentricității
plural
 • excentricități
 • excentricităților
vocativ singular
plural
escentricitate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

excentricitate, excentricitățisubstantiv feminin

 • 1. Bizarerie, ciudățenie, excentrism, extravaganță, originalitate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. matematică Calitatea unui punct de a se găsi în afara centrului unei figuri. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2.1. Mărime care caracterizează alungirea conicelor. DN
  • 2.2. Distanța dintre centrele sau axele de rotație a două piese excentrice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2.3. Defect de asamblare a două piese care în mod normal trebuie să fie concentrice sau trebuie să aibă o axă comună. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.