14 definiții pentru escală

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ESCALĂ, escale, s. f. Oprire prevăzută în itinerarul unui vapor sau al unui avion pentru aprovizionare, pentru debarcarea sau îmbarcarea pasagerilor etc. ♦ Localitate de oprire în cursul unei călătorii cu vaporul sau cu avionul. – Din fr. escale.

ESCALĂ, escale, s. f. Oprire prevăzută în itinerarul unui vapor sau al unui avion pentru aprovizionare, pentru debarcarea sau îmbarcarea pasagerilor etc. ♦ Localitate de oprire în cursul unei călătorii cu vaporul sau cu avionul. – Din fr. escale.

esca sf [At: LOVINESCU, M. 131 / Pl: ~le / E: fr escale] 1 Oprire a unei nave sau a unei aeronave într-un punct al rutei, pentru aprovizionare, pentru îmbarcarea sau debarcarea pasagerilor. 2 (Îlv) A face ~ A opri într-un port sau aeroport aflat pe traseu. 3 (Fig; pex) A se opri temporar undeva. 4 (Îs) Zbor fără ~ Zbor al unui avion pe distanță mare, fără aterizări intermediare. 5 (Ccr) Loc de oprire, prevăzut în ruta unei nave sau a unei aeronave.

ESCALĂ, escale, s. f. Oprire prevăzută în itinerarul unui vapor sau al unui avion (într-un port sau pe un aeroport) pentru aprovizionare, pentru debarcarea sau îmbarcarea pasagerilor etc. Vaporul face escală la Constanța.Zbor fără escală = parcurgerea de către un avion a distanței dintre două puncte, fără aterizări intermediare. ♦ Localitate de oprire în cursul unei călătorii cu vaporul sau cu avionul.

ESCA s.f. Loc de oprire a unei nave sau a unui avion pentru aprovizionare, pentru încărcare și descărcare de mărfuri, pentru debarcare sau îmbarcare de pasageri etc.; (p. ext.) oprire. [< fr. escale].

ESCA s. f. staționare temporară a unei (aero)nave pentru aprovizionare, control, reparație, pentru debarcarea sau îmbarcarea călătorilor etc.; (p. ext.) oprire. ◊ port, localitate unde se face această oprire. (< fr. escale)

ESCALĂ ~e f. 1) Oprire, prevăzută în itinerarul unui vapor sau al unui avion, pentru a îmbarca sau a debarca pasagerii (sau mărfurile) și pentru aprovizionare. 2) Localitate unde se face o asemenea oprire. /<fr. escale

*escálă f., pl. e (fr. escale, d. it. scala, scară, debarcader, șchele. V. scală). Loc de odihnă, de debarcare orĭ de aprovizionare p. corăbiĭ saŭ aeroplane: Suez-u, Singapur-u și Saĭgonu-u îs cele maĭ importante escale din Eŭropa spre extremu Orient. A face escală, a se opri din drum.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

esca s. f., g.-d. art. escalei; pl. escale

esca s. f., g.-d. art. escalei; pl. escale

esca s. f., g.-d. art. escalei; pl. escale

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ESCA s. oprire, popas. (Nava a făcut o scurtă ~.)

ESCA s. oprire, popas. (Nava a făcut o scurtă ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ESCALĂ a) oprire pe traseu a unei aeronave pentru îmbarcare sau debarcare de pasageri, încărcare / descărcare de mărfuri, aprovizionare cu combustibili și lubrifianți, efectuarea de revizii și reparații etc.; b) localitate în care are loc oprirea.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face o escală / o haltă / o haltă de ajustare expr. (glum.) a se opri la un restaurant etc. (pe drumul de la serviciu spre casă).

Intrare: escală
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • esca
  • escala
plural
  • escale
  • escalele
genitiv-dativ singular
  • escale
  • escalei
plural
  • escale
  • escalelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

esca, escalesubstantiv feminin

  • 1. Oprire prevăzută în itinerarul unui vapor sau al unui avion pentru aprovizionare, pentru debarcarea sau îmbarcarea pasagerilor etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Vaporul face escală la Constanța. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Oprire, popas. DN
    • 1.2. Zbor fără escală = parcurgerea de către un avion a distanței dintre două puncte, fără aterizări intermediare. DLRLC
    • 1.3. Localitate de oprire în cursul unei călătorii cu vaporul sau cu avionul. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.