9 definiții pentru epifrază

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EPIFRAZĂ, epifraze, s. f. Figură de stil prin care se adaugă unei fraze ce pare terminată una sau mai multe părți în care se dezvoltă o idee accesorie. – Din fr. épiphrase.

epifra sf [At: DN2 / S și: (înv) ~asă / Pl: ~ze / E: fr épiphrase] Figură retorică care constă în adăugarea, la o frază cu înțeles deplin, a unei sau a mai multor părți în care se dezvoltă o idee secundară.

EPIFRAZĂ, epifraze, s. f. Figură retorică prin care se adaugă unei fraze care pare terminată una sau mai multe părți în care se dezvoltă o idee accesorie. – Din fr. épiphrase.

EPIFRA s.f. Figură retorică prin care se adaugă unei fraze care pare terminată una sau mai multe părți în care se dezvoltă o idee accesorie. [< fr. épiphrase, cf. gr. epi – peste, phrasos – frază].

EPIFRA s. f. figură retorică prin care se adaugă unei fraze ce pare terminată una sau mai multe părți în care se dezvoltă o idee accesorie. (< fr. épiphrase)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

epifra (desp. -pi-fra-) s. f., g.-d. art. epifrazei; pl. epifraze

epifra (-pi-fra-) s. f., g.-d. art. epifrazei; pl. epifraze

epifra s. f. (sil. -fra-) → frază

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

epifrază (gr. epiphrasis „vorbire adăugată”), figură de stil care constă în adăugarea unui supliment de frază la ceea ce s-ar putea considera ca terminat, cu scopul de a dezvolta o idee accesorie; această figură poate exprima, de obicei, o restricție (care poate fi și ironică) față de enunțul principal (I): „Dar până când va fi cruțat de denumirea de dușman acela care a întrecut în monstruozitatea crimelor pe toți dușmanii? Numai dacă nu cumva doriți ca vârful săbiilor noastre să tremure șovăind dacă să se împlânte într-un cetățean sau un dușman.” (Cicero) E. este figura care întrunește, pe de o parte, caracterul figurilor belșugului de expresie, întrucât înseamnă adaus și dezvoltare în raport cu enunțul de bază, iar pe de alta, specificul unei figuri de reflecție, pentru că ceea ce se adaugă este, în adevăr, o reflecție, care poate fi cel puțin umoristică și ușor ironică. • Fontanier ilustrează e. cu exemple în care această figură reprezintă o reflecție cu ajutorul căreia autorul caracterizează evenimentul sau situația relatată în fraza precedentă.

Intrare: epifrază
epifrază substantiv feminin
  • silabație: e-pi-fra-ză info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • epifra
  • epifraza
plural
  • epifraze
  • epifrazele
genitiv-dativ singular
  • epifraze
  • epifrazei
plural
  • epifraze
  • epifrazelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

epifra, epifrazesubstantiv feminin

  • 1. Figură de stil prin care se adaugă unei fraze ce pare terminată una sau mai multe părți în care se dezvoltă o idee accesorie. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.