17 definiții pentru echer ecuar ecvar


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ECHÉR, echere, s. n. 1. Instrument în formă de triunghi dreptunghic, folosit pentru trasarea unghiurilor drepte sau a dreptelor perpendiculare în plan ori pentru verificarea unghiurilor drepte; colțar. 2. Instrument topografic pentru fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. – Din fr. équerre.

echér sn [At: I. GOLESCU, C. / V: (înv) ecuár, ecvár / Pl: ~e, (îvr) ~uri / E: fr équerre] 1 Instrument în formă de triunghi dreptunghic, cu unghiurile ascuțite de 30° și 60° sau de câte 45°, întrebuințat la trasarea și verificarea dreptelor perpendiculare și paralele, la multiplicarea și divizarea segmentelor și a unghiurilor etc. Si: (înv) unghiar, (reg) colțar Cf dreptar. 2 Instrument topografic cu ajutorul căruia se orientează fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. 3 (Spt) Figură de gimnastică la paralele sau inele.

ECHÉR, echere, s. n. 1. Instrument în formă de triunghi-dreptunghic, întrebuințat în desenul tehnic și în operațiile de trasare pentru desenarea și verificarea dreptelor paralele, a dreptelor perpendiculare cu o direcție dată; colțar. 2. Instrument topografic cu ajutorul căruia se orientează fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. – Din fr. équerre.

ECHÉR, echere, s. n. (Geom.) 1. Instrument de lemn, de metal sau de celuloid, de obicei în formă de triunghi dreptunghi, folosit la trasarea paralelelor, la desenarea și verificarea unghiurilor drepte și pentru ridicarea de perpendiculare. 2. Instrument topografic folosit la trasarea unei direcții care să facă un anumit unghi cu o direcție dată.

ECHÉR s.n. 1. Instrument de forma unui triunghi dreptunghic care servește la trasarea paralelelor și ridicarea perpendicularelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. Instrument topografic cu care se trasează anumite unghiuri pe teren. [Pl. -re. / < fr. équerre].

ECHÉR s. n. 1. instrument de desen, triunghi dreptunghic, servind la trasarea perpendicularelor sau a paralelelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. instrument topografic pentru stabilirea a două aliniamente perpendiculare pe teren. (< fr. équerre)

ECHÉR ~e n. 1) Instrument în formă de triunghi dreptunghic, folosit pentru construirea și verificarea unghiurilor drepte sau pentru trasarea dreptelor paralele cu o anumită direcție dată. 2) Instrument folosit în topografie pentru trasarea anumitor unghiuri pe teren. /<fr. équerre

echer n. instrument de tras linii perpendiculare pe un plan sau teren (= fr. equerre).

*echér n., pl. e (fr. equerre, fem.). Geom. Un instrument de tras unghĭurĭ drepte și liniĭ perpendiculare. V. îndreptar.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ECHÉR s. (TEHN.) 1. colțar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. v. dreptar.

ECHER s. (TEHN.) 1. colțar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. colțar, dreptar, (reg.) cot, ghiunie. (~ zidarului.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

echer (-ruri), s. n. – Instrument în formă de triunghi întrebuințat în desenul tehnic. Fr. équerre.

Intrare: echer
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • echer
 • echerul
 • echeru‑
plural
 • echere
 • echerele
genitiv-dativ singular
 • echer
 • echerului
plural
 • echere
 • echerelor
vocativ singular
plural
ecuar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ecvar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

echer ecuar ecvar

 • 1. Instrument în formă de triunghi dreptunghic, folosit pentru trasarea unghiurilor drepte sau a dreptelor perpendiculare în plan ori pentru verificarea unghiurilor drepte.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: colțar (diverse)
 • 2. Instrument topografic pentru fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare.
  surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: