12 definiții pentru desuetudine

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DESUETÚDINE s. f. (În expr.) A cădea în desuetudine = a ieși din uz, a nu se mai folosi, a nu mai fi obișnuit; a se perima. [Pr.: -su-e-] – Din fr. désuétude, lat. desuetudo, -inis.

DESUETÚDINE s. f. (În expr.) A cădea în desuetudine = a ieși din uz, a nu se mai folosi, a nu mai fi obișnuit; a se perima. [Pr.: -su-e-] – Din fr. désuétude, lat. desuetudo, -inis.

desuetúdine sf [At: NEGULICI / V: (înv) ~dă / P: ~su-e~ / E: fr désuétude] 1 (Liv) Ieșire din spiritul vremii Si: demodare, învechire, perimare, uzare. 2 (Liv; îe) A cădea (sau, rar, a intra) în ~ A se demoda. 3 (Înv) Încetare a respectării unei legi.

DESUETÚDINE s. f. (De obicei în expr.) A cădea în desuetudine = (despre legi, obiceiuri etc.) a ieși din uz, a nu se mai întrebuința, a nu mai fi obișnuit; a se perima, a se învechi. – Pronunțat: -su-e-.

DESUETÚDINE s.f. Încetare a respectării sau a exercitării unei legi etc. ◊ (Despre legi, obiceiuri etc.) A cădea în desuetudine = a ieși din uz, a nu mai fi folosit, a se perima. [Cf. lat. desuetudo, fr. désuétude].

DESUETÚDINE s. f. ieșire din vigoare a unei legi prin neglijarea ei mult timp. ♦ a cădea în ~ = a ieși din uz, a se perima; a se demoda. (< fr. désuétude, lat. desuetudo)

DESUETÚDINE f.: A cădea în ~ a ieși din uz; a fi părăsit; a se învechi. [Sil. -su-e-] /<fr. désuetude, lat. desuetudo, ~inis

*desuetúdine f. (lat. de-suetúdo -údinis, d. de-suéscere, a dezvăța, a dezobișnui, care vine d. suus, al săŭ). Dezvăț, dezobișnuință, uĭtarea unuĭ obiceĭ, maĭ ales a uneĭ legĭ. A cădea în desuetudine, a fi dat uĭtăriĭ. – Și dis- (lat. dis-).

dezuetudine f. încetarea unui obiceiu sau unei legi ce nu s’a mai aplicat de mult: a căzut în dezuetudine.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

desuetudine (desp. -su-e-) s. f., g.-d. art. desuetudinii

desuetudine (-su-e-) s. f., g.-d. art. desuetudinii

desuetúdine s. f. (sil. -su-e-), g.-d. art. desuetúdinii

Intrare: desuetudine
  • silabație: de-su-e- info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • desuetudine
  • desuetudinea
plural
genitiv-dativ singular
  • desuetudini
  • desuetudinii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

desuetudinesubstantiv feminin

  • 1. Încetare a respectării sau a exercitării unei legi etc. DN
    • chat_bubble A cădea în desuetudine = a ieși din uz, a nu se mai folosi, a nu mai fi obișnuit; a se perima. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic