19 definiții pentru contact


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONTÁCT, contacte, s. n. 1. Atingere directă, nemijlocită între două corpuri, două forțe, două energii etc. ◊ Expr. În contact cu... = în nemijlocită apropiere de..., în legătură strânsă cu... ♦ (Concr.) Piesă care servește la stabilirea unui contact (1). ◊ Contact electric = legătură electrică între două piese sau elemente conductoare, realizată prin atingere. 2. Apropiere între oameni; relație, legătură, comunicare. ♦ Persoană de legătură. ♦ (Și în sintagma contact sexual) Raport sexual. ◊ Expr. A lua contact (cu cineva) = a) a stabili o legătură (cu cineva); b) (Mil.) a ajunge în imediata apropiere a inamicului și a începe ostilitățile. – Din fr. contact, lat. contactus.

contact sn [At: MAIORESCU, D. I. 113 / Pl: ~e / E: fr contact, lat contactus] 1 Atingere directă, nemijlocită între două corpuri, forțe, energii. 2 (Îe) În ~ cu... în imediata apropiere de... 3 (Îae) În strânsă legătură cu... 4 (Ccr) Piesă care servește la stabilirea unei legături. 5 (Îs) ~ electric Legătură electrică realizată prin atingerea a două piese sau elemente conductoare. 6 Apropiere între oameni Si: legătură, relație. 7 (Îe) A lua ~ (cu cineva) A stabili o legătura cu cineva. 8 (Mil; îae) A ajunge în imediata apropiere a inamicului și a începe primele lupte.

CONTÁCT, contacte, s. n. 1. Atingere directă, nemijlocită între două corpuri, două forțe, două energii etc. ◊ Expr. În contact cu... = în nemijlocită apropiere de..., în legătură strânsă cu... ♦ (Concr.) Piesă care servește la stabilirea unui contact (1). ◊ Contact electric = legătură electrică între două piese sau elemente conductoare, realizată prin atingere. 2. Apropiere între oameni; relație, legătură. ◊ Expr. A lua contact (cu cineva) = a) a stabili o legătură cu (cineva); b) (Mil.) a ajunge în imediata apropiere a inamicului și a începe primele lupte. – Din fr. contact, lat. contactus.

CONTÁCT, contacte, s. n. (Adesea precedat de prep. «în» sau construit cu «a lua»,«a stabili», « a pune în», «a intra în») 1. Atingere nemijlocită între două corpuri, două forțe, două energii. Contact electric.Expr.În contact cu... = în nemijlocită apropiere de..., în legătură strînsă cu... În contact cu oamenii de știință... ◊ (Concretizat) Piesă care servește la stabilirea unui curent electric. Scoate contactul din priză. 2. Apropiere între oameni (în cadrul unei sfere de activitate); relație, legătură. Înfăptuirea liniei politice nu este posibilă fără munca de masă, fără mobilizarea masei, fără contact viu și permanent cu masa. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 35. ◊ Expr. A lua contact (cu cineva) = a stabili (cu cineva) o legătură strînsă, apropiată; (Mil.) a ajunge în imediata apropiere a inamicului, a începe primele lupte. Avangărzile au luat contact cu dușmanul.Plutonierul se întorsese tocmai dintr-o patrulare mai lungă făcută prin părțile dinspre Bojdeanca și Lehliu. Luase contact cu posturile de miliție de pe acolo. V. ROM. decembrie 1951, 171. Prin toate orașele... în primul rînd am luat contact cu scriitorii bolșevici. SAHIA, U.R.S.S. 187.

CONTÁCT s.n. 1. Atingere, legătură între două corpuri, între două forțe etc. ♦ Piesă care folosește la deschiderea și închiderea unui circuit electric. 2. Apropiere între oameni; legătură, relație. ◊ A lua contact (cu cineva) = a ajunge în imediata apropiere a cuiva. [Pl. -te, -turi. / < fr. contact, cf. lat. contactus].

CONTÁCT s. n. 1. atingere nemijlocită între două corpuri, piese, organe de mașini, forțe etc. ◊ piesă la deschiderea și închiderea unui circuit electric. 2. apropiere între oameni; legătură, relație. ♦ a lua ~ (cu cineva) = a ajunge în imediata apropiere a cuiva. (< fr. contact, lat. contactus)

CONTÁCT ~e n. 1) Poziție a unor corpuri care se ating. 2) Conexiune între două conductoare de curent. 3) Piesă care servește la realizarea acestei conexiuni. 4) Relație între persoane. /<fr. contact, lat. contactus

contact n. 1. starea a două corpuri ce se ating; 2. fig. legătură, frecventare: contactul lumii.

*contáct n., pl. e și urĭ. (lat. contactus, d. con-tingere, a atinge. V. a-ting, con-taminez, tact, tangentă, contingent). Atingere: ceara în contact cu focu se topește. Fig. Relațiune, cunoștiință: contactu cu omu bun te face bun.

lentílă de contáct sint. s. (med.) ◊ Lentilele de contact, care se aplică direct pe globul ocular, încep să câștige teren în detrimentul clasicilor ochelari.” Sc. 6 V 78 p. 6 (din fr. lentille de contact; cf. engl. contact lens; CD; DM; DEX-S)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

contáct s. n., pl. contácte

contáct s. n., pl. contácte


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CONTÁCT s. 1. atingere. (La primul ~ cu...) 2. legătură, raport, relație. (A stabili un ~ cu cineva.)

CONTACT s. 1. atingere. (La primul ~ cu...) 2. legătură, raport, relație. (A stabili un ~ cu cineva.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. femei, cu un bărbat) a bate untul, a bubui banana, a se buli, a cădea la așternut, a se ciocăni, a se cobzări, a se cordi, a se culca, a se da de-a dura, a se da huța, a se da în bărci, a-și da în coapse, a o da la umplut, a-și da lâna la scărmănat, a se da umplută, a face, a face huța-huța, a se formata, a se frige, a se fute, a se injecta, a se întinde, a juca popice, a lua măsuri și greutăți, a o lua în buci, a o lua între picioare, a o lua sub coadă, a se pârli, a pica la așternut, a se poști, a se priponi în făcăleț, a se pune capră, a se regula, a remaia ochiul, a sări coarda, a scăpăra, a sta, a sta cloșcă, a zgudui lapții cuiva.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. bărbați, cu o femeie) a aterizat la punct fix, a bate untul, a-și băga cuponul în fabrică, a o băga, a băga măgaru-n grajd / salamu-n traistă, a băga pe ăla micu’ la serviciu, a băga pe moșu-n beci, a băga ratonul la veveriță, a buli, a cădea la așternut, a călări, a călca, a ciocăni, a cobzări, a cordi, a se culca, a curăța coșul, a i-o da, a da cosor, a da (pe cineva) cu cracii-n sus, a da cu lipici / cu sacâz, a da cu osul, a da de-a dura, a da gaură, a se da huța, a se da în bărci / ghioc, a o da în bijboc / vată, a da la buci / pipi, a da la vâsle, a-i da cuiva pilaf, a descânta, a escalada, a face, a face huța-huța, a formata, a frige, a fute, a găuri, a injecta, a i-o înfige, a împunge cu cornu’, a încăleca, a înșuruba, a întinde, a înțepa, a lovi în creastă (pe cineva), a lua, a lua (pe cineva) în toroipan, a mârli, a naviga în strâmtoarea Dardanele, a pârli, a pompa, a poseda, a pritoci, a i-o propti (cuiva), a i-o pune, a pune dop, a i-o pune în ghioc, a i-o pune (cuiva) între mustăți, a pune toroipanul (pe cineva), a rade, a răsturna cu roțile-n sus, a răzui prapurele (cuiva), a regula, a remaia ochiul, a sări coarda, a scăpăra, a-i tăbăci (cuiva) pielea, a-i sparge (cuiva) ghiocul, a tăvăli, a tivi, a trage un clei, a trage (cuiva) clopote, a trage în cosor / în țeapă, a-i trage (cuiva) la poartă, a trage pe făcăleț, a o trage sub coadă (cuiva), a trage un tighel, a trece Gibraltarul, a trosni, a umple, a vaccina.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. homosexuali) a se arde în bulan / creț / semering, a se buli, a face bragă / contorul, a intra prin dos / prin spate, a se pune capră, a rupe fundul (cuiva), a o trage la cercul maro.

CONTACT SEXUAL aspirina săracului, astupuș, babardeală, buleală, cariceală, călăreală, călărit, ciocan, ciocăneală, ciocăneanu, ciocănescu, ciocănitură, ciocănoiu, clei, cobzăreală, cordeală, darac, descântec, doctorie, Falk și Aftalion, flux și reflux, frecuș, frichifrichi, futai, futing, gimnastică de dormitor, hopa-hopa, injecție, jbanț, masaj, măciuci, moriceală, număr, nuntă, (d. femei) plată în natură, remaiere, scărpinat, sex, spârcâit, tăvăleală, trosneală, țeapă, una mică, vaccinare, vitamina P.

Intrare: contact
contact1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • contact
 • contactul
 • contactu‑
plural
 • contacte
 • contactele
genitiv-dativ singular
 • contact
 • contactului
plural
 • contacte
 • contactelor
vocativ singular
plural
contact2 (pl -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • contact
 • contactul
 • contactu‑
plural
 • contacturi
 • contacturile
genitiv-dativ singular
 • contact
 • contactului
plural
 • contacturi
 • contacturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

contact

 • 1. Atingere directă, nemijlocită între două corpuri, două forțe, două energii etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: atingere un exemplu
  exemple
  • Contact electric.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie În contact cu... = în nemijlocită apropiere de..., în legătură strânsă cu...
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • În contact cu oamenii de știință...
    surse: DLRLC
  • 1.2. concretizat Piesă care servește la stabilirea unui contact.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Scoate contactul din priză.
    surse: DLRLC
   • 1.2.1. Contact electric = legătură electrică între două piese sau elemente conductoare, realizată prin atingere.
    surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. Apropiere între oameni.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: comunicare legătură relație un exemplu
  exemple
  • Înfăptuirea liniei politice nu este posibilă fără munca de masă, fără mobilizarea masei, fără contact viu și permanent cu masa. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 35.
   surse: DLRLC
  • 2.1. Persoană de legătură.
   surse: DEX '09
  • 2.2. (în) sintagmă (Contact sexual) Raport sexual.
   surse: DEX '09
  • 2.3. expresie A lua contact (cu cineva) = a stabili o legătură (cu cineva).
   surse: DEX '09 DLRLC DN 2 exemple
   exemple
   • Plutonierul se întorsese tocmai dintr-o patrulare mai lungă făcută prin părțile dinspre Bojdeanca și Lehliu. Luase contact cu posturile de miliție de pe acolo. V. ROM. decembrie 1951, 171.
    surse: DLRLC
   • Prin toate orașele... în primul rînd am luat contact cu scriitorii bolșevici. SAHIA, U.R.S.S. 187.
    surse: DLRLC
  • 2.4. expresie (termen) militar A lua contact (cu cineva) = a ajunge în imediata apropiere a inamicului și a începe ostilitățile.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Avangărzile au luat contact cu dușmanul.
    surse: DLRLC

etimologie: