13 definiții pentru conștiinciozitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONȘTIINCIOZITÁTE s. f. Însușirea de a fi conștiincios; corectitudine, seriozitate, scrupulozitate. [Pr.: -ști-in-] – Conștiincios + suf. -itate.

CONȘTIINCIOZITÁTE s. f. Însușirea de a fi conștiincios; corectitudine, seriozitate, scrupulozitate. [Pr.: -ști-in-] – Conștiincios + suf. -itate.

conștiinciozitate sf [At: BUL. COM. IST. I, 50 / P: ~ști-in~ / V: ~nțio~ / E: conștiincios + -itate] Corectitudine.

CONȘTIINCIOZITÁTE s. f. Însușirea de a fi conștiincios; corectitudine, seriozitate, scrupulozitate. Realizarea mărețelor noastre planuri nu este lucru simplu și nici ușor. Se cer eforturi din partea tuturor oamenilor muncii, din partea fiecăruia în parte, o cît mai temeinică organizare a muncii în toate domeniile, o deplină conștiinciozitate. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 35. Pe cît se poate străbate în fondul unui subiect atît de complex... s-a căutat a se face cu sinceritate și cu conștiinciozitate. MACEDONSKI, O. IV 138. – Pronunțat: -ști-in-cio-.

CONȘTIINCIOZITÁTE s.f. Calitatea de a fi conștiincios; corectitudine, scrupulozitate. [< conștiincios + -itate].

CONȘTIINCIOZITÁTE s. f. însușirea de a fi conștiincios; scrupulozitate. (< conștiincios + -itate)

CONȘTIINCIOZITÁTE f. Caracter conștiincios; corectitudine; scrupulozitate. [G.-D. conștiinciozității; Sil. -ști-in-ci-o-] /conștiincios + suf. ~itate

conștiințiozitate sf vz conștiinciozitate


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

conștiinciozitáte (-ști-in-cio-) s. f., g.-d. art. conștiinciozitắții

conștiinciozitáte s. f. (sil. -ști-in-cio-), g.-d. art. conștiinciozității


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CONȘTIINCIOZITÁTE s. acribie, exigență, meticulozitate, rigurozitate, scrupulozitate, (fam. și peior.) tipicărie. (~ în îndeplinirea datoriei.)

CONȘTIINCIOZITATE s. acribie, exigență, meticulozitate, rigurozitate, scrupulozitate, (fam. si peior.) tipicărie. (~ în îndeplinirea datoriei.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CONȘTIINCIOZITATE. Subst. Conștiinciozitate, responsabilitate, spirit de răspundere, simț de răspundere, conștiința datoriei; seriozitate. Punctualitate, promptitudine, exactitate, exactitudine, acribie (livr.), rigurozitate, rigoare, strictețe, precizie. Migală, migăleală, scrupulozitate, scrupul, minuțiozitate, minuție (livr.), meticulozitate, pedanterie. Sîrguință, silire, silință, rîvnă, hărnicie, zel, stăruință, stăruire (înv.), străduire (rar), străduială (rar), străduință (rar), strădanie, osîrdie (pop.), osteneală (înv. și pop.). Perseverență, asiduitate, persistență, tenacitate, dîrzenie. Temeinicie, soliditate (fig.), adîncime (fig.), profunzime, profunditate (livr.). Grijă, atenție, preocupare, preocupație (înv.). Adj. Conștiincios, cu spirit de răspundere, responsabil, serios. Punctual, corect, prompt, riguros, strict, exact, precis. Migălos, scrupulos, minuțios, meticulos, pedant. Sîrguincios, sîrguitor, osîrduitor (înv.), osîrdnic (înv.), silitor, harnic, robaci (reg.), muncitor, truditor (pop. și livr.), zelos, stăruitor, plin de rîvnă. Perseverent, asiduu, stăruitor, persistent, tenace, dîrz. Temeinic, solid (fig.), adînc (fig.), profund (fig.). Grijuliu, grijitor (reg.), grijnic (înv.), plin de grijă, atent. Vb. A fi conștiincios, a da dovadă de conștiinciozitate, a da dovadă de seriozitate; a avea simțul răspunderii; a munci (a lucra) cu zel (cu rîvnă); a-și da osteneala, a se sili, a-și da silința (toată silința); a stărui, a insista, a persevera, a se strădui, a se sîrgui (pop.), a se osteni (înv. și pop.), a se trudi, a se căzni, a se osîrdui (înv.); a se îngriji, a avea grijă, a se griji (pop.), a fi preocupat de..., a se preocupa. Adv. (În mod) conștiincios, cu seriozitate, cu toată seriozitatea, cu spirit de răspundere, cu simț de răspundere; cu sîrguință, cu stăruință, cu rîvnă, cu zel; cu grijă, cu atenție, cu acribie, cu minuție, cu temeinicie; cu exactitate, exact. V. efort, hărnicie, muncă, oboseală, principialitate, seriozitate.

Intrare: conștiinciozitate
 • silabație: con-ști-in-cio-zi-ta-te
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • conștiinciozitate
 • conștiinciozitatea
plural
genitiv-dativ singular
 • conștiinciozități
 • conștiinciozității
plural
vocativ singular
plural

conștiinciozitate

 • 1. Însușirea de a fi conștiincios.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: corectitudine scrupulozitate seriozitate 2 exemple
  exemple
  • Realizarea mărețelor noastre planuri nu este lucru simplu și nici ușor. Se cer eforturi din partea tuturor oamenilor muncii, din partea fiecăruia în parte, o cît mai temeinică organizare a muncii în toate domeniile, o deplină conștiinciozitate. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 35.
   surse: DLRLC
  • Pe cît se poate străbate în fondul unui subiect atît de complex... s-a căutat a se face cu sinceritate și cu conștiinciozitate. MACEDONSKI, O. IV 138.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Conștiincios + sufix -itate.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN