12 definiții pentru cofraj

cofráj sn [At: DA ms / Pl: ~e / E: fr coffrage] 1 Tipar (de lemn sau de metal), în care se toarnă un material de construcție în stare fluidă, pentru a se întări după forma dorită. 2 Îmbrăcăminte de scânduri, care susține pereții unui șanț, galeriile unei mine etc. 3 Îmbrăcăminte specială de protecție pentru conductele neizolate. 4 Suport (de carton, cu diferite profiluri) pentru ambalat.

COFRÁJ, cofraje, s. n. Tipar (de lemn sau de metal) în care se toarnă un material de construcție în stare fluidă pentru a se întări după forma dorită. – Din fr. coffrage.

COFRÁJ, cofraje, s. n. Tipar (de lemn sau de metal) în care se toarnă un material de construcție în stare fluidă pentru a se întări după forma dorită. – Din fr. coffrage.

COFRÁJ, cofraje, s. n. Tipar de lemn sau de metal în care se toarnă un material de construcție (beton, asfalt etc.) în stare fluidă, pentru a se întări în forma dorită.

cofráj (co-fraj) s. n., pl. cofráje

cofráj s. n. (sil. -fraj), pl. cofráje

COFRÁJ s. (CONSTR.) tipar.

COFRÁJ s.n. Tipar de lemn sau de metal în care se toarnă betonul în stare fluidă. [< fr. coffrage].

COFRÁJ s. n. tipar de lemn sau de metal în care se toarnă betonul în stare fluidă. (< fr. coffrage)

COFRÁJ ~e n. Tipar de lemn sau de metal în care se toarnă betonul pentru a se întări în forma prevăzută. /<fr. coffrage


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COFRÁJ (‹ fr.) s. n. Tipar de lemn sau metal utilizat la executarea elementelor de beton, beton armat sau de alte materiale pentru a li se da forma prevăzută în proiect și a le susține pînă la întărirea betonului. ◊ C. glisant = cofraj mobil echipat cu dispozitive sau instalații (vinciuri) care permit deplasarea la un tronson vecin. Se folosește în general la construcții înalte (silozuri, blocuri de locuințe).

Intrare: cofraj
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cofraj cofrajul
plural cofraje cofrajele
genitiv-dativ singular cofraj cofrajului
plural cofraje cofrajelor
vocativ singular
plural