2 intrări

15 definiții

coțofánă sf [At: CANTEMIR, I. I. I, 33 / Pl: ~féne / E: ns cf ucr кuкoxвocтиp] 1 (Orn) Pasăre din familia corvidelor, cât un porumbel, cu coadă lungă, cu penele de pe spate negre, iar cele de pe piept albe (Pica pica). 2 (Orn) Pasăre din familia corvidelor, cu ciocul puternic, întors la vârf, cu coada în formă de daltă, mai lungă decât corpul, cu penele negre pătate cu alb, care fură obiecte sclipitoare și este gălăgioasă Si: (reg) caragață, caragațin, ciorcobară, ciorcușă, coțofeică, frașcă, garagace, sarcoi, scaragață, țarcă, țarcoi, țărcușă, vrașcă (Pica caudata). 3 (Îvp; îe) Mâncat de ~feni pe șale Bubos. 4 (Îae) Jupuit. 5 (Prt) Femeie rea. 6 (Prt) Femeie guralivă. 7 (Prt) Țigancă. 8 (Reg; pan) Bucată de lemn ca o cătușă care ține împreună capetele celor doi căpriori pe care se sprijină acoperișul casei Si: (reg) cătușă, chingă, cocoșlău, găinar, limba-caprei Vz limbă, primblă, prinsoare, scleamă. 9 (Reg; pan) Fiecare dintre capetele furculițelor ce se încrucișează peste inima carului.

COȚOFÁNĂ, coțofene, s. f. Pasăre din familia corvidelor, sedentară, de mărimea unui porumbel, cu coada lungă, cu penele de pe spate negre, lucioase, iar cu cele de pe piept și de pe partea inferioară a aripilor albe (Pica pica).Cf. ucr. kucohvostyp.

COȚOFÁNĂ, coțofene, s. f. Pasăre din familia corvidelor, de mărimea unui porumbel, cu coada lungă, cu penele de pe spate negre, lucioase, iar cu cele de pe piept și de pe partea inferioară a aripilor albe (Pica pica).Cf. ucr. kucohvostyp.

COȚOFÁNĂ, coțofene, s. f. Pasăre răpitoare de mărimea unui porumbel, avînd o coadă lungă și răsfirată,penele de pe spate negre, lucioase, iar cele de pe piept și partea inferioară a aripilor, albe (Pica caudata). Și coțofana zboară, speriată, Pe cea mai naltă creangă din copac. BENIUC, S. 42. Zburau pe deasupra lui graurii și ciocîrlanii moțați, coțofenele și atîtea alte păsări ale cîmpului. CAMILAR, TEM. 340. Rîdea o coțofană într-o salcie veche și vremea de toamnă era lină. SADOVEANU, M. C. 65. – Pl. și: coțofane (ANGHEL, PR. 6).

coțofánă s. f., g.-d. art. coțofénei; pl. coțoféne

coțofánă s. f., g.-d. art. coțofénei; pl. coțoféne

COȚOFÁNĂ s. (ORNIT.; Pica pica) (pop.) țarcă, (Munt.) caragață, (Ban.) ciorcobară, ciorcușă, (Transilv.) frașcă, sarcoi, (Olt. și Ban.) știrică, (prin Munt.) știricea, (Mold., Bucov. și Transilv.) țărcușă, (Transilv.) vrașcă, (Mold.) scuipatul-dracului.

COȚOFÁNĂ s. v. cătușă, chingă.

COȚOFÁNĂ ~éne f. Pasăre cu aripi scurte și coadă lungă, cu pene negre pe piept și albe pe aripi, foarte gălăgioasă și hrăpăreață. /cf. ucr. kucohvostyp

coțofană f. 1. pasăre din genul vrăbiilor cu ciocul în formă de cuțit, cu coada lungă, cu pene albe și negre; 2. fig. toacă-gura; 3. sensuri tehnice: a) bucată de lemn ce ține doi căpriori ca să nu se desfacă; b) pl. căpătâiele furculițelor carului (ce aduc cu ciocul păsării). [Cf. gr. mod KÓTSYFAS, mierlă: ambele păsări sunț negre la față].

coțofánă f., pl. ene (rudă cu ngr. kótsyfas, merlă). Sud. O pasăre din neamu corbuluĭ și a gaițeĭ, cu penele albe și negre și numită încă și caragață, țarcă și știrică (pica caudata). Fig. Femeĭe vorbăreață.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COȚOFA s. (ORNIT.; Pica pica) (pop.) țarcă, (Munt.) caragață, (Ban.) ciorcobară, ciorcușă, (Transilv.) frașcă, sarcoi, (Olt. și Ban.) știrică, (prin Munt.) știricea, (Mold., Bucov. și Transilv.) țărcușă, (Transilv.) vrașcă, (Mold.) scuipatul-dracului.

coțofa s. v. CĂTUȘĂ. CHINGĂ.

COȚOFANĂ subst. – Ioan (Î Div); Coțofanu, R. (AO XIX 173); – clucer (Î Div); Coțofen/i, -ești ss.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

hoț ca o coțofană expr. hoț înrăit; cleptoman.

Intrare: coțofană
coțofană substantiv feminin
substantiv feminin (F17)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular coțofa coțofana
plural coțofene coțofenele
genitiv-dativ singular coțofene coțofenei
plural coțofene coțofenelor
vocativ singular
plural
Intrare: Coțofană
Coțofană nume propriu
nume propriu (I3)