10 definiții pentru ciurlan

ciurlan sm [At: H I, 187 / Pl: ~i / E: nct] (Bot; reg) 1 Plantă cu tulpina foarte ramificată, cu frunze alterne, lungi, subțiri și terminate cu un spin, specifică regiunilor de stepă (Salsola ruthenica). 2 (Șip) Săricică (Salsola kali). 3 Săricică (Salsola soda). 4 (Îc) ~ alb Plantă din familia cruciferelor (Rapistrum perenne). 5 (Îc) ~ de câmp Cornuți (Xanthium strumarim).

CIURLÁN, ciurlani, s. m. Plantă cu tulpina foarte ramificată, cu frunze alterne, lungi, subțiri și terminate cu un spin, specifică regiunilor de stepă (Salsola ruthenica).Et. nec.

CIURLÁN, ciurlani, s. m. Plantă cu tulpina foarte ramificată, cu frunze alterne, lungi, subțiri și terminate cu un spin, specifică regiunilor de stepă (Salsola ruthenica).Et. nec.

CIURLÁN, ciurlani, s. m. (Bot.; mai ales la pl.) Săricică. Femeia se alătură iar de tovarășul ei, pîndind împrejurimile, o roată de lăstari, un șirag de ciurlani. SADOVEANU, P. M. 198.

ciurlán s. m., pl. ciurláni

ciurlán s. m., pl. ciurláni

CIURLÁN s. (BOT.; Salsola kali) salcicorn, săricică, (rar) salsolă, (reg.) burcum, ciulin, curai, fugaci, parpalac, pochitnic, rostogol, sărigea, tartan, tărfălog, tăvălug, târtan, vălătuc, vătălan, iarba-porcului, iarbă-sărată.

CIURLÁN ~i m. Plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu frunze mărunte, lungite, terminate cu un spin la vârf; săricică. /Orig. nec.

cĭurlán m. (cp. cu cĭurlez și cu sîrb. čuriti, a fuma). Munt. Mold. O plantă ghimpoasă care, după ce se usucă, se desprinde și se rostogolește de vînt. Țăraniĭ o fac grămezĭ și o ard în loc de lemn. Se zice că uniĭ o fumează în lulea. – Se numește și corlan (Bas. nord), tîrtan și vălătuc. La Panțu tîrtan, o plantă cruciferă (crampe tatarica). Asta să fie?


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CIURLAN s. (BOT.; Salsola kali) salcicorn, săricică, (rar) salsolă, (reg.) burcum, ciulin, curai, fugaci, parpalac, pochitnic, rostogol, sărigea, tartan, tărfălog, tăvălug, tîrtan, vălătuc, vătălan, iarba-porcului, iarbă-sărată.

Intrare: ciurlan
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ciurlan ciurlanul
plural ciurlani ciurlanii
genitiv-dativ singular ciurlan ciurlanului
plural ciurlani ciurlanilor
vocativ singular
plural

ciurlan salsola

etimologie: