14 definiții pentru cirip / -cirip cirip-cirip


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIRÍP interj. (De obicei repetat) Cuvânt care imită sunetele caracteristice ale păsărelelor. ◊ (De-a) cirip-cirip = joc de copii la care jucătorii se apucă unii pe alții de dosul palmei, ciupindu-se de piele și repetând „cirip-cirip”. – Onomatopee.

CIRÍP interj. (De obicei repetat) Cuvânt care imită sunetele caracteristice ale păsărelelor. ◊ (De-a) cirip-cirip = joc de copii la care jucătorii se apucă unii pe alții de dosul palmei, ciupindu-se de piele și repetând „cirip-cirip”. – Onomatopee.

ciríp1 [At: CABA, SĂL. / V: ~pă sf / Pl: ~uri și ~e / E: mg csérep] 1 sn Țiglă. 2 sf Glastră.

cirip3 sn [At: COȘBUC, AE" 240 / E: ciripi] (Creație personală) Ciripit.

ciríp2 i [At: LM / V: ce~ / E: ns cf ciripi] 1 Sunet care imită ciripitul păsărilor și, mai ales, al puilor lor. 2 (Îvp; îcs) De-a ~ Joc de copii la care se apucă unii pe alții de dosul mâinii, ciupindu-se de piele și săltând astfel în sus și în jos ritmic strigând mereu „cirip-cirip”.

CIRÍP interj. (Uneori repetat) Onomatopee care imită ciripitul păsărilor și mai ales al puilor de păsări. De-a cirip-cirip =joc de copii, la care se apucă unii pe alții de dosul mîinii, repetînd mereu «cirip-cirip». Nu era tot aceeași Irinel cu care mă jucasem d-a «cirip-cirip»? DELAVRANCEA, H. T. 58.

CIRÍP interj. (se folosește, de obicei repetat, pentru a imita sunetele scoase de unele păsări). /Onomat.

cirip! int. imită glasul puilor de păsări. [Onomatopee].


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ciríp/ciríp-ciríp interj.

cirip/cirip-ciríp interj.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ciríp interj. – Imită piuitul păsărilor. – Var. ciric. Creație expresivă, care coincide cu sl. čirikati (Berneker 157), mag. csiripelni, „a piui,” țig. čirikló „pasăre”, germ. zirpen „a cînta greierii” (Cihac, II, 491), gr. τερεπίζω, romanicul tsirip (REW 9625), cf. Spitzer, Dacor., III, 648 și DAR. Der. cirip-cirip, interj. (nume de joc de copii); cirică, s. f. (același joc); cirica, vb. (a juca acest joc); ciricăi, vb. (a piui, a ciripi), pe care Miklosich, Cons., 53, îl derivă din țig. čiriklo „pasăre”, cf. Graur 139; ciripi, vb. (a piui; a bîigui), pe care Cihac, II, 491, îl deriva din mag. și Pascu, Etimologii, 21 (și Lat., 266), de la un lat. tinniulare, care nu pare posibil; ciripeală, s. f. (piuit, cîntec de păsări); ciripit, s. n. (piuit); ciripiu, adj. (cîntător, gureș); ciripitor, adj. (cîntător); ciurlica, vb. (a piui). Din țig. čirikli, f. de la čirikló „pasăre”, derivă ciricliu, s. m. (poreclă a țiganilor), cf. Graur 139.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ciríp s.n. (reg.) țiglă.

ciríp, ciripuri, (cirep, cerep), s.n. – (reg.) 1. Ghiveci de lut ars pentru flori; glastră (zona Chioar). 2. Țiglă (Biserica Albă). – Din magh. cserép „țiglă, olan” (MDA).

ciríp, -uri, s.n. – Ghiveci de lut ars pentru flori; glastră (zona Chioar). – Din magh. cserép) (MDA).

Intrare: cirip / -cirip
cirip interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • cirip
cirip-cirip interjecție
compus
Surse flexiune: DOR
 • cirip-cirip

cirip / -cirip cirip-cirip

 • 1. de obicei repetat Cuvânt care imită sunetele caracteristice ale păsărelelor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.1. (De-a) cirip-cirip = joc de copii la care jucătorii se apucă unii pe alții de dosul palmei, ciupindu-se de piele și repetând „cirip-cirip”.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Nu era tot aceeași Irinel cu care mă jucasem d-a «cirip-cirip»? DELAVRANCEA, H. T. 58.
    surse: DLRLC

etimologie: