2 intrări

19 definiții

chilográm sn vz kilogram

chilográm (chilográme), s. n. – Unitate de măsură pentru greutate egală cu o mie de grame. – Var. kilogram (înv.). Fr. kilogramme. Se folosește adesea în forma abreviată kilo, și chiar chil, care este popular.[1]

 1. Var. kilogram (cf. def. din DEX’98, Dicționarul de Sinonime, Dicționarul ortografic, NODEX, DN și MDN). — blaurb.

*chilográm n. pl. e (chilo- și gram). O mie de grame.

kilogram sn [At: DN3 / V: chilo, chi~ / S și: (abr) kg / Pl: ~me / E: fr kilogramme] 1 Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric. 2 (Ccr) Unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame Si: kil. 3 (Fiz; îc) ~-forță Unitate de măsură a forței, cu valoarea egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. 4 Etalon metalic egal cu un kilogram. 5 (Imp) Litru.

KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ♦ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram. – Abreviat: kg] – Din fr. kilogramme.

KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ◊ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram.Abr.: kg] – Din fr. kilogramme.

CHlLOGRÁM s. n. v. kilogram.

KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. (În terminologia științifică, de obicei și în forma kilogram-masă) Unitate fundamentală de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitatea cu care se măsoară greutatea obiectelor. Fiecare kilogram de bumbac, fiecare kilogram de lînă, fiecare fus de piele economisit înseamnă produse de larg consum date în plus pentru satisfacerea nevoilor oamenilor muncii. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2879. ♦ Compus: kilogram-forță = unitatea de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația pămîntească normală. 2. (Impropriu) Litru. Un kilogram de vin. Un kilogram de lapte. Scris și: chilogram.

kilográm (-lo-gram) s. n., pl. kilográme; simb. kg

kilográm s. n. (sil. -gram), pl. kilográme; simb. kg[1]

 1. Potrivit altor surse, scris și chilogram LauraGellner

KILOGRÁM s. 1. chil, kil, kilo. (Un ~ de făină.) 2. (impr.) litru. (Un ~ de lapte.)[1]

 1. Potrivit altor surse, scris și chilogram; abr. kg LauraGellner

KILOGRÁM s.n. Unitate de măsură pentru masă, egală cu 1000 g. ◊ Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, având o valoare egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația pământească normală. [< fr. kilogramme, cf. gr. chilioi – o mie, gramma – unitate de măsură].

KILOGRÁM, kilográme, s. n. 1. Unitate fundamentală de măsură a masei, egală cu masa unui litru de apă distilată la temperatura de 4°C. [Sil. -lo-gram][1]

 1. Potrivit altor surse, scris și chilogram; abr. kg LauraGellner

KILOGRÁM ~e n. Unitate de măsură pentru masă egală cu 1000 de grame. ◊ ~-forță unitate de măsură pentru forță egală cu greutatea unui corp cu masa de un kilogram. [Sil. -lo-gram] /< fr. kilogramme[1]

 1. Potrivit altor surse, scris și chilogram; abr. kg LauraGellner

kilogram n. greutate de o mie de grame.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CHILOGRÁM, chilograme, s. n. v. KILOGRAM. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ◊ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram.Abr.: kg] – Din fr. kilogramme. – [DEX ’98]

KILOGRAM s. 1. chil, kilo. (Un ~ de făină.) 2. litru. (Un ~ de lapte.)

kg (METR.), simbol pentru kilogram.

KILOGRÁM (< fr. {i}) s. n. Unitate de măsură a masei (simbol: kg), egală cu masa etalonului format dintr-un cilindru de platină aliată cu iridiu, denumit „kilogram internațional” și păstrat la Sèvres (Franța); este aproximativ egal cu masa unui litru de apă. ◊ K. forță = unitate de măsură a forței (simbol: kgf), egală cu greutatea unui corp de masă de un kilogram, adică 9,81 N.K. forță-metru = unitate de măsură a energiei (simbol: kgf:m), egală cu 9,81 J. ♦ (Impr.) Litru.

Intrare: kilogram
 • silabație: ki-lo-gram
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular kilogram kilogramul
plural kilograme kilogramele
genitiv-dativ singular kilogram kilogramului
plural kilograme kilogramelor
vocativ singular
plural
kilo1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N77)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular kilo kiloul
plural kilo
genitiv-dativ singular kilo kiloului
plural kilo
vocativ singular
plural
kg simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
chilogram substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular chilogram chilogramul
plural chilograme chilogramele
genitiv-dativ singular chilogram chilogramului
plural chilograme chilogramelor
vocativ singular
plural
Intrare: chilogram
chilogram
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

kilogram kilo chilogram kg

 • 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI sinonime: chil (u.m.) kilo (u.m.) un exemplu
  exemple
  • Fiecare kilogram de bumbac, fiecare kilogram de lînă, fiecare fus de piele economisit înseamnă produse de larg consum date în plus pentru satisfacerea nevoilor oamenilor muncii. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2879.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Unitate fundamentală de măsură a masei, egală cu masa unui litru de apă distilată la temperatura de 4°C.
   surse: MDN '00
  • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. Etalon metalic egal cu un kilogram (1.).
   surse: DEX '09 DEX '98
 • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Un kilogram de vin. Un kilogram de lapte.
   surse: DEX '09 DLRLC
 • comentariu simbol kg
  surse: DOOM 2

etimologie: