2 intrări

13 definiții

chebáp sn [At: FILIMON, C. II, 69 / V: chea~ / Pl: ~uri / E: tc kebâb] (Tcm) Friptură de berbec sau de ied, la frigare, pregătită cu mirodenii, specifică bucătăriei turcești.

CHEBÁP, chebapuri, s. n. Friptură la frigare, pregătită cu mirodenii, specifică bucătăriei turcești. – Din tc. kebap.

CHEBÁP, chebapuri, s. n. Friptură la frigare, pregătită cu mirodenii, specifică bucătăriei turcești. – Din tc. kebap.

CHEBÁP, chebapuri, s. n. Friptură la frigare, pregătită cu mirodenii după obiceiurile bucătăriei turcești. V. frigăruie. Nicola, spune-i ce este chebapul turcesc. CAMIL PETRESCU, T. II 209. Chebapuri de căprioară. ODOBESCU, S. III 39.

CHEBÁP, chebapuri, s. n. Friptură la frigare, pregătită cu mirodenii, după obiceiurile bucătăriei turcești. – Tc. kebap.

chebáp s. n., pl. chebápuri

CHEBÁP s. (înv.) cușchebap. (~ul este o specialitate de frigăruie.)

chebáp (chebápuri), s. n. – Carne friptă la frigare. – Mr. chibape. Tc. kebap (Șeineanu, II, 102; Lokotsch 972; Berneker 498; Ronzevalle 144); cf. ngr. ϰεμπάπι, bg. kebab.

chebap n. friptură pe frigare preparată turcește (felii largi de berbece sunt înfirate pe o frigare și fripte pe cărbuni, apoi stropite cu sos de ceapă și de pătlăgele roșii): dobe de mistreț și chebapuri de căprioară Od. [Turc. KEBAB].

chebáp n., pl. urĭ (turc. [d. ar.] kebab și kebap; ngr. kebápi, bg. kebap). Vechĭ. Friptură la frigare și opărită cu sos.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

chebáp s. n., pl. chebápuri

CHEBAP s. (înv.) cușchebap. (~ este o specialitate de frigăruie.)

CHEBAP mold.; Chebac, G. (Isp III1), prin schimbarea părții finale, < subst., < tc. kebâb „friptură”.

KEBÁB s.n. În bucătăria turcească, carne de berbec sau de miel la frigare; prin ext. orice fel de carne (de vacă, de porc, de pui) la frigare; șiș-kebab = frigărui asortate din bucăți de carne de batal sau de miel, ceapă, ardei și roșii fripte la frigare; döner-kebab = straturi de carne de miel sau batal (în bucătăria internațională și de vacă sau de pui), marinate în prealabil, puse pe un proțap vertical rotitor, din care se taie, pe măsură ce se frig, fâșii subțiri, servite cu salată, învelite într-o lipie subțire sau într-o pită despicată. var. chebab, chebap; din. tc. kebabi.

Intrare: chebap
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • chebap
  • chebapul
  • chebapu‑
plural
  • chebapuri
  • chebapurile
genitiv-dativ singular
  • chebap
  • chebapului
plural
  • chebapuri
  • chebapurilor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • kebab
  • kebabul
  • kebabu‑
plural
  • kebaburi
  • kebaburile
genitiv-dativ singular
  • kebab
  • kebabului
plural
  • kebaburi
  • kebaburilor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • chebab
  • chebabul
  • chebabu‑
plural
  • chebaburi
  • chebaburile
genitiv-dativ singular
  • chebab
  • chebabului
plural
  • chebaburi
  • chebaburilor
vocativ singular
plural
Intrare: Chebap
Chebap nume propriu
nume propriu (I3)
  • Chebap
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

chebap chebab kebab

  • 1. Friptură la frigare, pregătită cu mirodenii, specifică bucătăriei turcești.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: cușchebap 2 exemple
    exemple
    • Nicola, spune-i ce este chebapul turcesc. CAMIL PETRESCU, T. II 209.
      surse: DLRLC
    • Chebapuri de căprioară. ODOBESCU, S. III 39.
      surse: DLRLC

etimologie: